Proti koroni: če ne zlepa, pa zgrda!

Aktualno-politična novica
30. 3. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

V nedeljo je vlada sprejela še dodatne ukrepe, namenjene ustavitvi širjenja SARS-CoV-2. Nekatere so sprejeli kot odloke, spet drugi so se znašli v protikoronskem megazakonu, ki se sicer največ ukvarja z ukrepi vlade za spodbujanje gospodarstva. V vsakdanjem življenju je najbolj opazen odlok o prepovedi zapuščanja občine stalnega ali začasnega prebivališča, ki je začel veljati ob polnoči, policija pa že izvaja nadzor na določenih cestah. 

 

Odlok je predstavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je povedal, da se je vlada za ta ukrep odločila zato, ker je soboto bojda preveč ljudi izkoristilo za izlete. K tem občutku je sicer v veliki meri pripomoglo kar senzacionalistično poročanje določenih medijev, ki so na obali iskali avtomobile z registrskimi tablicami od drugod, češ da to dokazuje neodgovorno vedenje ljudi. Ali, kot pravi Jelko Kacin:

Izjava

Vlada je poleg omejitve gibanja na eno od 212-ih občin sprejela odlok, ki zahteva redno razkuževanje večstanovanjskih stavb, in pa odlok o tem, da so trgovine od osme do desete ure rezervirane za ranljive skupine, torej za upokojence, invalide in nosečnice. Precej pozornosti so vzbudili nekateri členi Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitve njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Gre za sveženj ukrepov, ki so bili napovedani predvsem kot zakon o gospodarskih ukrepih, a se je v njem znašlo še precej drugih zakonskih sprememb, ko na primer razširjene pristojnosti policije pri nadzoru gibanja prebivalcev.

 

Kot rečeno, od danes že velja tudi odlok o razkuževanju večstanovanjskih stavb. Vse površine v skupnih prostorih, ki se jih ljudje dotikajo, torej kljuke, dvigala, klopi in podobno, je treba dvakrat na dan razkužiti. Za to je odgovoren upravitelj v sodelovanju z etažnimi lastniki. A kot pove predsednik Združenja upravnikov nepremičnin pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjan Udovič, bodo upravniki ta ukrep zelo težko izvajali.

Izjava

V odloku niso predvidene kazni v primeru, da upravnik bloka razkuževanja ne izvaja. Stanovalcem objektov, v katerih upravnik ukrepov ne izvaja, Udovič zato svetuje samoorganizacijo.

Izjava

Ukrepi, ki jih je do sedaj sprejela vlada, so bili sprejeti kot odloki na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Ta ministru za zdravje omogoča, da sprejme določene izredne ukrepe. A namesto ministra za zdravje v vladi, ki jo vodi Janez Janša, odloke sprejema vlada sama, ki trdi, da ji ta pristojnost pripada na podlagi Zakona o Vladi Republike Slovenije. Kljub temu pa sedmi člen novega protivirusnega zakona naslavlja prav to vprašanje. Člen namreč spreminja Zakon o nalezljivih boleznih, tako da se v besedilu zveza »minister, pristojen za zdravje« spremeni v »Vlada Republike Slovenije«.

 

Še več pozornosti pa sta vzbudila 103. in 104. člen. Ta dajeta policiji dodatne pristojnosti, med drugim tudi določanje lokacije mobilnih telefonov in s tem gibanju državljanov. Na to mora posameznik sicer predhodno pristati, a v zakonu ni opredeljeno, kaj se zgodi, če človek to zavrne. Za ta ukrep policija ne potrebuje odredbe sodišča. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik takim širitvam pristojnosti odločno nasprotuje.  

Izjava

103. člen predlaganega zakona širi pooblastila policistov glede izvajanja prepoznave oseb po fotografijah, vstopa v tuje stanovanje in druge prostore ter začasnega omejevanja gibanja oseb. 104. člen pa se nanaša na določanje lokacije mobilnih telefonov.

Izjava

Prelesnik ob tem opozarja, da epidemija ne sme biti izgovor za rahljanje nadzora nad policijo.

Izjava

Vlada je nove ukrepe do sedaj pojasnjevala predvsem z neposlušnostjo ljudi, ki so si v soboto privoščili svež zrak. Če so bili prejšnji teden državljani še pridni in so se izognili dodatnim omejitvam, je, kot se je izrazil minister za notranje zadeve Hojs, ta vikend sodu izbil dno. Vlada državljanom ne zaupa, zato pa želi, da državljani zaupajo njej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hvala za dober povzetek in dodatne razlage. Izjave Mojce Prelesnik so bile jasne in brez ovinkarjenja.

Tko, no... Tukaj so naredili izračun cene za razkuževanje in navedli izvajace: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/razkuzevanje-stavb-in-prostorov/ra...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.