Razširjeno pojmovanje družinskega nasilja

Oddaja
3. 2. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v javno razpravo uvrstilo novelo Zakona za preprečevanje družinskega nasilja, njena splošna značilnost pa je močno zmanjšana toleranca do vseh vrst družinskega nasilja. Novela med drugim obravnava tudi definicijo družinskih članov, vrst nasilja, povečuje pa tudi pristojnosti organov pregona, kot so policija in sodišča. Kaj vse prinaša novela, povzame psiholog Matic Munc.

Izjava

 

Pri definiciji družinskega nasilja ključno vlogo igra definicija družinskih članov, pri čemer je površno sklepati, da je nasilje družinskega značaja omejeno na jedrno družino v njeni trenutni sestavi. Kako je po noveli definiran družinski član, pojasni Munc.  

Izjava

 

Po noveli zakona so žrtve nasilja oproščene sodne takse, razširjeno pa je tudi pojmovanje ekonomskega nasilja v družini.

Izjava

 

Po noveli zakona za definicijo fizičnega in spolnega nasilja ne bo več potrebno, da bo le-to dejansko izvajano, ampak bo zadostovala že grožnja z izvajanjem takšnega nasilja. Novela predvideva tudi strožje preganjanje psihičnega in ekonomskega nasilja, kot novo kategorijo nasilja pa uvede tudi zalezovanje.

Izjava

 

Pri pripravi novele zakona so sodelovale tudi nevladne organizacije. Govorimo z Dalido Horvat iz društva SOS telefon.

Izjava

 

Društvo SOS telefon letno prejme več kot 2.000 klicev v sili, kar nazorno prikazuje, da novela ne obravnava izoliranih problemov, ampak razširjen družbeni pojav.

Izjava

 

Medsebojno prepletanje različnih oblik nasilja pojasni psihiatrinja Zdenka Čebašek Travnik:

Izjava

 

Čebašek Travnik, ki se sicer osredotoča na zdravljenje odvisnosti, opozarja, da pri družinskem nasilju slika velikokrat ni črno-bela, ampak je ista oseba neredko tako žrtev kot storilec nasilja.

Izjava

 

Na družinsko nasilje pa ne gre gledati kot na problem, ki ga lahko rešimo le s sprejetjem ustreznega zakona, saj so v družinskem nasilju prisotni vplivi širših družbenih odnosov. Povezava med socialnim in ekonomskim položajem družine ter stopnjo družinskega nasilja, četudi ni edini faktor, je preveč pomembna, da bi jo lahko izpustili. To opaža tudi Čebašek Travnik, ki pa opozarja, da to ni edini vzrok družinskega nasilja.

Izjava

 

Poleg dopolnitve zakona ter osredotočanja na družbene in ekonomske vplive, ki dodatno pripomorejo k prisotnosti družinskega nasilja, pa so potrebne tudi izboljšave v psihološki pomoči žrtvam nasilja.

Izjava

 

Offsajd sta pripravila vajenca Klemen in Samo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness