Razprodaja okolja

Oddaja
Protest!!!
12. 5. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

»V senci afere maske se dogaja prava kraja, kraja narave!«

kriticnamasa
O kolesih, kolesarjih in protestih
 / 8. 5. 2020
Tako se je glasila otvoritev v poziv k današnjemu protestu pred stavbo državnega zbora v objavi dogodka Narave ne damo na Facebooku vsled obravnave predloga spremembe Zakona o ohranjanju narave na Odboru državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Malodane ista paraliza, ki je okoljske nevladnike pahnila v nezmožnost akcije na področju izdaje gradbenih dovoljenj, se obeta še na področju varovanja narave.

Okoljski minister in dolgoletni član Janševe Slovenske demokratske stranke Andrej Vizjak je namreč v domnevni kooperaciji s prvakom Slovenske nacionalne stranke Zmagom Jelinčičem Plemenitim na obravnavo in glasovanje na odbor za okolje lansiral novelo zakona o ohranjanju narave, ki predvideva poostritev pogojev za sodelovanje nevladnih organizacij pri ohranjanju narave. Jebeš naravo, vse za večjo gospodarsko slavo!

Kapital je očitno vreden več od okolja. Več o potezi okoljskega ministrstva pove okoljevarstvenik in varuh rek iz organizacije Balkan River Defence, ki je protest tudi organizirala, Rok Rozman:

Izjava.

Predlagane spremembe pogojev so identične tistim na področju gradbene zakonodaje, ki so se zgodile konec aprila, zakamuflirane v drugi protikoronski sveženj. Nevladne organizacije na področju ohranjanje narave bodo tako v primeru potrditve predloga na odboru za okolje morale izpolnjevati naslednje pogoje, citiramo:

»1. če je NVO organizirana v statusni obliki društva, mora imeti najmanj 50 aktivnih članov, pri čemer se šteje, da je član aktiven, če je tekoče in za zadnji dve pretekli koledarski leti bil udeležen na zboru članov in plačal članarino, 2. če je NVO organizirana v statusni obliki zavoda, mora imeti v tekočem in v zadnjih dveh preteklih koledarskih letih ves čas zaposlene najmanj tri osebe s polnim delovnim časom in s strokovno izobrazbo sedme ravni Slovenskega ogrodja kvalifikacij s področja delovanja nevladne organizacije, ali 3. če je nevladna organizacija organizirana v obliki ustanove, mora imeti v tekočem in v zadnjih dveh preteklih koledarskih letih najmanj 10.000 evrov premoženja v vsakem letu.«

S temi ukrepi se bi pomembno zmanjšalo število NVO v javnem interesu s področja ohranjanja narave. Več pove direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij ali CNVOS Goran Forbici.

Izjava.

Na spremembe sicer v CNVOS ne gledajo nič kaj pozitivno. Več Forbici:

Izjava.

Poudariti velja še del končne določbe predvidene novele zakona o ohranjanju narave. Citiramo: »Nevladnim organizacijam iz prvega odstavka tega člena, ki v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona ne prilagodijo svoje organizacije in dejavnosti določbam tega zakona, preneha status nevladne organizacije v javnem interesu, kar ugotovi minister z odločbo.«

Aljoša Petek iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij je v telefonskem pogovoru sicer poudaril, da v aktualni noveli zakona ne gre za pravno retroaktivnost – to pomeni, da ne gre za zakon, ki učinkuje že pred uveljavitvijo – kot v spremembi gradbene zakonodaje, saj imajo organizacije tokrat šest mesecev časa za adaptacijo, a da so kljub vsemu pravila igre prestroga. Postavlja se mu vprašanje, kako naj si na primer NVO, organizirana v obliki zavoda, sploh privošči tri delavce z visoko izobrazbo, če pa je plača največkrat minimalna.

O nujnosti okoljske ozaveščenosti in o pomenu borbe za okolje, ki se šele začenja, pa več pove Rok Rozman.

Izjava.

Tudi v organizaciji Greenpeace Slovenija so nad tovrstnim igranjem z naravo, okoljem in prihodnostjo zgroženi. Ponoven gospodarski zagon bi moral temeljiti na zeleni barvi. Več o stališču Greenpeacea pove Katja Huš:

Izjava.

Ali bo predlog na odboru sprejet, še ni jasno. Predvsem sta nas zanimali mnenji koalicijskih SMC in DeSUS. Tik pred zdajci so nas iz SMC-ja obvestili, da bo koalicija vložila amandma, ki bo olajšal ohranitev statusa nekaterih NVO-jev – citiramo: »Gre za ribiške družine, lovske družine, jamarje, potapljače, gorske reševalce, čebelarje in nenazadnje tudi za nevladne organizacije, ki upravljajo z naravnimi rezervati, kot so Škocjanski zatok in podobno.« Konec citata. Navedene organizacije bodo tako lahko delovale pod nekolikanj drugačnimi pogoji, saj so zaradi pomembnih naravovarstvenih nalog upravičeni do sodelovanja v upravnih postopkih.

Sicer pa je zanimivo, da je vodja DeSUS-ove poslanske skupine Franc Jurša včeraj dejal, da v koaliciji sploh še ni končne uskladitve. Opozicija je proti noveli, najočitneje pa ji nasprotujejo v Levici. Kaj nevladniki pričakujejo od izvoljencev ljudstva, pove Huš iz Greenpeacea.

Izjava.

Vlada sicer navaja, da je novela potrebna zaradi sprememb, povezanih s prenosom evropske direktive o habitatih. Slovenija bi s sprejeto novelo dokončno odpravila kršitve, ki ji jih očitajo v Evropski komisiji od oktobra 2017.

Protest!

Na protestih se je kljub dežju in kljub prepovedi zbiranja zbralo približno 400 ozaveščenih. Kot ste slišali, so zvonili tudi zvonci. Pa ne zvonci kurentov, ki bi odganjali zimo, pač pa zvonci, ki odganjajo neprimerno okoljsko politiko. Vlada je na svoj dolg spisek sovražnikov, ki jim je napovedala vojno, žal uvrstila še naravo in okolje.

OFFsajd je pripravil Urh, za protestno zvočno podlago pa je poskrbel Virant.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.