Sindikalno krilo vojske

Oddaja
29. 7. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Jutri zjutraj se bo na Sektorju za obveščevalno, protiobveščevalno in varnostno dejavnost pričela obravnava v disciplinskem postopku Slovenske vojske proti zastopniku Sindikata vojakov Slovenije Gvidu Novaku. Disciplinski postopek je sprožila načelnica generalštaba Alenka Ermenc, saj naj bi Novak kot pripadnik Slovenske vojske brez pooblastil ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, ki škodijo ugledu in delovanju vojske. Dokazno gradivo bo komisija črpala skoraj izključno iz medijskih objav, v katerih je predsednik sindikata govoril o odločitvah načelnice generalštaba in ministra za obrambo Karla Erjavca. 

V sklad
 / 15. 5. 2019

Spor med sindikatom vojakov in trenutnim vodstvom Slovenske vojske se je začel že maja, ko je Karl Erjavec razrešil brigadirja Miho Škerbinca. Brigadir naj bi bil odgovoren za domnevno nepooblaščeno nočno streljanje na vajah v okviru usposabljanja vojske zveze NATO v bližini Počka. Naslednji mesec je ministrstvo za obrambo odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje sindikata. Sindikat naj bi namreč protipravno nagovarjal poslance v parlamentarnem odboru za obrambo na sklic nujne seje in interpelacijo ministra Erjavca. Zaradi odpovedi pogodbe je sindikat napovedal kolektivni upor, v primeru brigadirja Škerbinca pa podal kazensko ovadbo Karlu Erjavcu. Gvido Novak je dodal še civilno tožbo zoper ministra zaradi razžalitve. 

Predsednik sindikata vojakov Slovenije povzame, kako poteka delovanje sindikata in sodelovanje z vodstvom vojske, odkar Alenka Ermenc zaseda funkcijo načelnice generalštaba.

Izjava

Zakaj nekdanji minister Jure Leben ni tarča in žrtev, ampak simptom koruptivnega ravnanja z javnimi sredstvi?
 / 27. 2. 2019

Na zatožno klop bo poleg predstavnika sindikata torej sedel tudi Karl Erjavec zaradi omejevanja dela sindikata in osebne žalitve Gvida Novaka, ki pojasni očitke ministru za obrambo. 

Izjava

Kljub temu da je Novak sindikalist, je hkrati tudi pripadnik Slovenske vojske. Vsem zaposlenim v vojski zakon o obrambi prepoveduje podajanje izjav o delovanju in stanju v vojski brez predhodnega soglasja nadrejenega. Pri tem ni pomembno, če so bila stališča podana med delovnim časom ali izven njega. Novak je prepričan, da take omejitve ne morejo preprečevati delovanja sindikata, ki je pogajalsko telo med delodajalcem in zaposlenimi. 

Izjava

Del javnosti na Novakovo stališče o svobodi sindikalnega delovanja odgovarja, da je delo sindikata zagovarjanje pravic vojakov in ne njihovega poveljnika. A Novak trdi, da je bilo v njegovem nedavnem delovanju storjeno veliko več kot zaščita pravic brigadirja Škerbinca, temveč je bilo le-to medijsko najbolj izpostavljeno.

Izjava

V sindikatu že dalj časa opozarjajo na splošno poslabšanje razmer, ki se izraža predvsem, odkar je ministrstvo za obrambo prevzel Karl Erjavec in za načelnico imenoval Alenko Ermenc. Razmerje med vojaki in njihovimi poveljniki je povsem porušeno, razloži Novak.

Izjava

O Suverenem malteškem viteškem redu
 / 17. 6. 2019

Tudi podpora generalštabu od prihoda Alenke Ermenc med vojaki pada, vsaj pri članih sindikata. Novak nadaljuje, da se od zamenjave vodstva ni izboljšal noben vidik organizacije oboroženih sil. Še več, stanje se je na več področjih celo poslabšalo.

Izjava

Hkrati sindikalni zastopnik opozarja, da bo imela Slovenska vojska kmalu več razlogov za protestiranje. Novembra namreč v veljavo stopa zakon, ki bo vsem javnim uslužbencem povišal plačo za dva plačilna razreda, izvzeti so zgolj zaposleni v vojski. Novak verjame, da pri zelo verjetnih protestih ne bo potrebna sindikalna organizacija, temveč bodo vojaki izvajali nepokorščino spontano.

Izjava

O težavah glede izplačevanja dodatka vojakom
 / 8. 1. 2019

Stanje so po Novakovem mnenju ne bo izboljšalo, če se bo trenutno vodstvo Slovenske vojske ohranilo v isti obliki. Torej dokler bo minister za obrambo Karl Erjavec, načelnica generalštaba pa Alenka Ermenc.

Izjava

Na kakšen način bodo vojaki stavkali, še ni jasno, saj jim zakon o obrambi prepoveduje prekinitev dela. Leta 2016 je ustavno sodišče celo potrdilo, da zakon s to prepovedjo ne krši ustave. Upajmo le, da se ne bodo izpolnila neposrečena šala Karla Erjavca. Minister se je namreč po nočnem streljanju v Počku spraševal, če bodo naslednjič vojaki po nesreči streljali na Postojno. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness