Sindikalno-vladni mrtvi tek

Oddaja
4. 1. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so dan po sklenitvi dogovora med vlado in Sindikatom poklicnih gasilcev vlado pozvali k pogovorom. V kolikor se vlada ne odzove, pa za 24. januar napovedujejo stavko. Med razlogi za stavko navajajo neupoštevanje dogovora z vlado, sklenjenega leta 2016, o začetku pogajanj o odpravi vseh varčevalnih ukrepov in zahtevah po odpravi vseh anomalij v plačnem sistemu. Temeljna stavkovna zahteva sindikatov javnega sektorja je ohranitev enotnega plačnega sistema, ki bi enako ovrednotil plačilo za delo na primerljivih delovnih mestih. O tem več pove Jakob Počivavšek, vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Izjava

Varčevalni ukrepi, sprejeti v času krize, še vedno veljajo. Napovedana pogajanja med sindikati in vlado o odpravi teh pa se še vedno niso začela. Počivalšek opozori tudi na slabosti enotnega plačnega sistema, predvsem na področju napredovanja.

Izjava

Sindikati od vlade zahtevajo spremembe na področju kolektivnih pogodb, predvsem pri povračilu potnih stroškov. Vladi očitajo tudi, da vse več moči daje v roke delodajalcev. Plačne razlike so zaradi tega v preteklosti nastajale predvsem zaradi subjektivnih ocen delodajalcev.

Izjava

Pogajanja med sindikati, ki so združeni v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, in vlado so razdrobljena na pogajanja med vlado in posameznimi sindikati. Sindikati pozivajo k enotnim pogajanjem in vlado obtožujejo, da zavrača enotna pogajanja in da želi s tem zrušiti enotni plačni sistem.

Izjava

Vlada medtem stavkovne zahteve še preučuje. Sekretar na Ministrstvu za javno upravo Branko Vidič tega, da pogajanja potekajo ločeno, ne gleda enostransko.

Izjava

Branko Vidič razloži, da se nekatere zahteve glede odprave plačnih anomalij prekrivajo s stavkovnimi zahtevami.

Izjava

Sindikati so kritični tudi do dogovora o višjih plačah zdravnikov, ki je zamajal enotni plačni sistem.

Izjava

Ko gre za enoten plačilni sistem, razlaga Branko Vidič, to nujno ne pomeni, da se ob višanju plač v eni poklicni skupini zvišajo tudi v vseh ostalih.

Izjava

Sindikati od vlade pričakujejo začetek pogajanj o stavkovnih zahtevah, a trenutno delovanje vlade ocenjujejo kot pasivno.

Izjava

Sindikat poklicnih gasilcev se je z vlado včeraj uskladil glede stavkovnega sporazuma. A se je o tem pogajal ločeno od reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Počivavšek opozarja, da teh pogajanj ne smemo enačiti s pogajanji sindikatov javnega sektorja z vlado, ki se še niso pričeli.

Izjava

Offsajd sta pripravila vajenec Danijel in Martin.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

imejte sedaj na oku Simonco#LOL

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness