24. 6. 2024 – 17.00

Štafeto prevzema VMRO-DPMNE

Audio file
Vir: Diego Delso, delso.photo, CC-BY-SA

Makedonski parlament je potrdil novo vlado pod vodstvom nacionalistične stranke VMRO-DPMNE. Novi premier Hristijan Mickoski je koalicijo sklenil z zavezništvom albanskih strank Vrednost in stranko Znam, ki se je odcepila od prej vladajoče Socialdemokratske zveze Makedonije. Skupaj ima koalicija 78 sedežev v 120-članskem parlamentu, torej skoraj dovolj za dvotretjinsko večino, ki ji omogoča spremembe ustave. V vladi je dominantna stranka seveda VMRO-DPMNE s 16 ministri, Vrednost jih je dobila šest, Znam pa dva.

Vir: Dragoslavia
Audio file
1. 6. 2024 – 15.00
Kratka zgodovina gibanja makedonskih spolnih manjšin ob ponovnem vzponu desnice

Socialdemokrati, znani pod kratico SDSM, ki so vladali od leta 2017, so na majskih volitvah doživeli močan poraz. Izgubili so 28 stolčkov, ostalo jim jih je 18. VMRO-DPMNE je prejela skoraj 45 odstotkov glasov in si skoraj uspela že sama zagotoviti absolutno večino 61 poslancev, do katere ji manjkajo trije stolčki. Po skoraj sedmih letih se tako na oblast vračajo nacionalisti, ki so znani predvsem po devetletni vladavini Nikole Gruevskega in njegovem padcu z oblasti. Pred zaporom – obsojen je zaradi več primerov korupcije – je Gruevski konec leta 2018 zbežal na Madžarsko, njegova stranka pa se je pomaknila v opozicijo. Že pred tem, decembra 2017 je na čelo stranke stopil Hristijan Mickoski, ki je zdaj dočakal še prevzem premierskega stolčka. Novega premierja predstavi Biljana Vankovska, politologinja s Filozofske fakultete v Skopju. 

Vankovska

Kljub pomladitvi stranke po odhodu Gruevskega, VMRO-DPNE v večini nadaljuje s tradicionalnimi nacionalističnimi stališči. Kampanjo pred volitvami je denimo zgradila na nasprotovanju dogovoru z Bolgarijo, po katerem bi Severna Makedonija morala spremeniti ustavo in priznati bolgarsko manjšino. V zameno naj bi Bolgarija umaknila blokado makedonskega vstopa v Evropsko unijo. Čeprav je politika zdaj spet vladajoče stranke v osnovi nespremenjena, je v center makedonske politike njena močna zmaga potisnila tudi neizkušene politike. 

Vankovska

Čeprav si je VMRO-DPNE na majskih volitvah skoraj zagotovila absolutno večino, bosta koalicijski partnerici po mnenju Vankovske v vladi igrali pomembno vlogo. 

Vankovska

Audio file
30. 11. 2020 – 17.00
O bolgarskem vetu na začetek pristopnih pogajanj Makedonije Evropski Uniji

Druga največja koalicijska stranka Vrednost je sestavljena iz več strank albanske manjšine, ki so se povezale pred letošnjimi volitvami. 

Vankovska

Najmanjša koalicijska partnerica je stranka Znam. To so sestavili politiki, ki so izstopili iz SDSM.

Vankovska

Kaj močna zmaga VMRO-DPMNE pomeni za makedonsko ljudstvo, strne študent na ljubljanski Filozofski fakulteti Marko Durdubakov. 

Durdubakov

Audio file
1. 10. 2018 – 17.00
Referendum o preimenovanju Makedonije

Socialdemokrati so po mnenju Durdubakova v procesu propadanja že več let, zadnje volitve so to samo izrazile v parlamentu. Padanje podpore socialdemokratom lahko beležimo vsaj od spremembe imena države v Severna Makedonija. S spremembo imena je takratni socialdemokratski premier Zoran Zaev dosegel umik grške blokade makedonskega vstopa v zahodni imperialistični klub, znan kot Nato. Referenduma, na katerem naj bi državljani potrdili sporazum o spremembi imena in vstop v Nato, se je udeležila le dobra tretjina volilnih upravičencev. A Zaev je takrat vstop v Nato vseeno sprovedel. 

Durdubakov

Glede pristanka na bolgarske zahteve po spremembi makedonske ustave Durdubakov izpostavlja, kako je Mickovski že prvi dan po prevzemu vladarske pozicije prelomil obljubo, da Makedonije ne bo nazival s pridevnikom Severna. 

Durdubakov

Poleg zmage na parlamentarnih volitvah si je maja VMRO-DPMNE prisvojila še predsedniško funkcijo, saj je  v drugem krogu s prepričljivo večino 69 odstotkov glasov zmagala Gordana Siljanovska-Davkova. Čeprav je ta uradno nekdanja članica VMRO-DPNE, je stranki po mnenju Vankovske še vedno lojalna. 

Vankovska

Predsednica v državi opravlja bolj ceremonialen položaj, uradno je pristojna za poveljevanje vojski in predstavništvo države v zunanji politiki. Kljub temu njena odločna zmaga priča o trenutni dominantnosti VMRO-DPMNE, ki se po propadu Socialdemokratske zveze odločno vrača v središče makedonskega političnega prostora. 

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj