Stečaj, ker direktor vztraja

Aktualno-politična novica
Stavka delavcev v podjetju Lentherm
27. 9. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Več kot 50 delavcev podjetja Lentherm v občini Lenart je začelo stavko. Podjetje jim namreč ni izplačalo avgustovskih plač in prispevkov za julij. Vendar so vzroki za stavko širši: podjetje je namreč v prisilni poravnavi, delavci se bojijo stečaja, za nastali položaj pa krivijo direktorja in 24-odstotnega lastnika podjetja ter nekdanjega poslanca v državnem zboru, Ivana Vogrina. Račun podjetja je trenutno zablokiran, kar onemogoča nakup surovin, potrebnih za nadaljevanje proizvodnje toplotne tehnike.

Martin Dular, predsednik sindikata v Lenthermu in sekretar Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije za Štajersko, razloži, da delavci zahtevajo predvsem odstop direktorja Ivana Vogrina:

Izjava

Ivan Vogrin se je na stavko odzval s sporočilom, v katerem je med drugim zapisal:

Izjava

O neizplačevanju plač pa je zapisal:

Izjava

Vogrinu delavci že od julija preprečujejo vstop v tovarno. Z mesta direktorja ga je razrešil nadzorni svet, vendar je tri dni pred skupščino, na kateri bi bil odstavljen, podjetje dal v prisilno poravnavo, kar je onemogočilo njegovo razrešitev.

Izjava

Stečaj je po mnenju lastnika 76-odstotnega deleža družbe Damirja Jelenka, ki Vogrina prav tako poziva k odstopu, zelo verjetna razrešitev nastalega položaja:

Izjava

Delavci so proti Vogrinu vložili kazensko ovadbo, med drugim zaradi mobinga.

Izjava

Proti Jelenku pa je kazensko ovadbo vložil Vogrin. Očita mu, da je večinski delež podjetja pridobil nezakonito in brez dokapitalizacije ter da iz Lentherma pretaka denar v svoja druga podjetja. Očitkom Dular ne verjame:

Izjava

Jelenko meni, da gre pri ovadbi za preusmerjanje pozornosti:

Izjava

Jelenko je sicer obljubljal dokapitalizacijo podjetja, vendar ni jasno, kako jo bo izvedel. Banke namreč posojilo pogojujejo z odstranitvijo Vogrina:

Izjava

Z izrazom podpore delavcem, a s pesimističnim pogledom na prihodnost zaključi Jelenko:

Izjava

 

Spodaj v celoti objavljamo odziv Ivana Vogrina:

Ivan Vogrin nam je poslal še podrobnejšo izjavo, ki jo navajamo v nadaljevanju:

Spoštovana,

poskušal Vam bom odgovoriti,  zelo precizno, na nekatera  vprašanja in sicer:

-Za izplačilo avgustovske plače je odgovoren gospod Damir Jelenko, ki je dal direktorja odstraniti iz podjetja.  Poklical  je na pomoč gospoda Dularja in mi od 12. Julija naprej preprečujeta  vstop v podjetje.  Dokler sem bil jaz prisoten v podjetju so bile plače redne in delali smo tudi v sobotah in podaljšanem delovniku.

-Glede vloge banke( NKBM)  pa Vas prosim, da si pogledate kazensko ovadbo zoper uslužbenca banke, gospoda Zorana Lična.  Prepričan sem, da boste z pojasnilom zadovoljni.

Pogojevanje bank, ki so bile sanirane z denarjem davkoplačevalcev, kdo naj bo v zasebnih družbah direktor in kdo ne  je smešno. Te iste banke bi se morale najprej vprašati koliko komitentov so prav one spravile ob družinske prihranke. Te družine bi morale odsvetovati ljudem  in družinskim članom   poslovanje z kontaminiranimi bankami. V vseh teh bankah še vedno sedijo povečini isti kadri, ki so banke naredili insolventne. Solventne so postale šele z plenjenjem prebivalstva in dokapitalizacijo z davkoplačevalskim denarjem.

-Ne vztrajam na direktorskem položaju le dopustiti ne smem, da bo gospod Jelenko  brez sramu še naprej plenil denar iz transakcijskih računov Lentherma. Vse je dokazljivo in dokazano!  Pisanje fiktivnih računov pa je tako njegova specialnost.  Tudi zaradi tega ne dovoli, gospod Damir Jelenko,  neodvisni pregled-revizijo poslovanja, ki bi morala biti sestavni del  sanacije družbe po postopku prisilne poravnave.

-Glede razrešitve na nadzornem svetu je prav, da povprašate predsednika  Nadzornega sveta, dr. Dušana Radonjiča. (dusan.radonjic@guest.um.si)

  Sam pa vem,  da ni bilo nobene razrešitve  saj te pristojnosti (glede na veljavno  družbeno pogodbo)  Nadzorni svet sploh ni imel.  Bil pa je poskus še ene »potegavščine« gospoda Jebenka.

-Zakon (natančneje ZFPPIPP ) določa naloge in odgovornost poslovodstva v primeru insolventnosti. Deloval sem  in delujem v skladu zakonom in to tako, da se reši družbo pred stečajem.

Družba je namreč insolventna.  Glede na dejstvo, da bi insolventnost tekom poletja bilo mogoče odpravljati  tudi z dokapitalizacijo, pa je namesto dokapitalizacije Damir Jelenko dal   le  kredit.   Ta isti kredit je že  tekom  meseca julija  zahteval  v celoti nazaj.

 Banka prav tako ni držala obljube in ni  reprogramirala zapadlih bančnih obveznosti, kar bi prav tako pripomoglo k odpravljanju insolventnosti.  Ker  vse navedeno še vedno ne bi zadostovalo za odpravo insolventnosti je bilo od banke pričakovati dodatno posojilo, ki pa ga prav tako ni bilo. V sled navedenega sem  se kot direktor  pravočasno  odločil insolventnost Lentherma reševati na najbolj transparenten način, to je z metodo  prisilne poravnave  (po določilih zakona  ZFPPIPP), ki sem jo kot direktor s predlogom za začetkom uvedel pri Okrožnem sodišču Maribor  v mesecu avgustu 2016.

-Na Novi KBM, pri gospe Suzani Slamek, je bil z mojim posredovanjem gospod Gašpar Mišič, lastnik podjetja GASSPAR NALOŽBE. Ogledal si je tudi podjetje Lentherm.  Ima željo vstopiti v lastništvo, toda gospod Jelenko ne dovoli izvedbe  NEODVISNEGA PREGLEDA POSLOVANJA-REVIZIJE  zato  ta postopek prevzema zaenkrat ne teče naprej.  Ko bo gospod Jelenko dovolil izvedbo  neodvisnega pregleda poslovanja-revizijo  se bo postopek nadaljeval.

Gospod Jelenko želi namreč to, da nekdo kupi hišo pa je ne sme pregledati in oceniti v kakšnem stanju je. Navadno se tudi pri  prodaji hiše  izdela cenitev.

-Na portalu  www.PublishWall.comm   pa je kronološko predstavljena celotna slika dogajanja.

V kolikor želite še kakršna koli dodatna pojasnila,  v izogib morebitnih nesporazumov in izkrivljanja dejanskega stanja v družbi Lentherm,   sem vam vedno na voljo.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness