Strajk Kobiet v boju za poljske ženske

Oddaja
13. 11. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Prejšnji teden sta organizaciji Volonteurope in European Civic Forum podelili evropske državljanske nagrade. Nagrado za aktivno državljansko pobudo so za leto 2017 dobili poljski aktivisti pod imenom Strajk Kobiet oziroma Poljski ženski udar. Aktivistke s Poljske, ki so si nadele tudi ime “jezne ženske”, in moški aktivisti, ki so se jim pridružili in jih podprli, so odgovorni za organizacijo poljske ženske stavke in protesta proti načrtom poljske vlade o popolni prepovedi splava 3. oktobra 2016.

Na Poljskem je trenutno splav prepovedan razen v treh primerih, o katerih bomo govorili kasneje. Tudi kontracepcija je težko dostopna in draga, zelo slaba je tudi spolna vzgoja v izobraževalnih ustanovah.

Protest lanskega oktobra je bila prva množična mobilizacija poljskih žensk z namenom zaščite njihovih pravic, v kateri je sodelovalo več kot 100.000 ljudi. Stavke in protesti so potekali po vseh večjih poljskih mestih in tudi v veliko manjših mestih, kar ni običajno za te vrste shodov. Nagrado je v Bruslju prevzela Marta Lempart, ena izmed članic organizacije Strajk Kobiet, ki je 25. septembra tudi vložila zahtevo za stavko. Z Marto Lempart smo se za današnji Offsajd pogovarjali o položaju žensk na Poljskem, njihovih pravicah in vplivu vladajoče stranke in katoliške cerkve na pravice žensk.

Za začetek Marta Lempart pojasni, kako so se aktivisti v lanskem letu za protest, poimenovan Czarny Protest, organizirali in kako so agitirali javnost, poudari tudi pomen in uporabo socialnih omrežij za organizacijo protesta:

Izjava

Kot pomemben dejavnik za uspešno organizacijo izpostavi tudi povezovanje med mesti in organizacijami ter širitev stavk in protestov izven glavnega mesta. Protesti v manjših skupnostih po mnenju poljskih aktivistk ljudem, ki si želijo spremembe, dajo občutek večje moči in vpliva. Prav tako protestov v takšnem obsegu oblasti ne pričakujejo, kar ustvari faktor šoka:

Izjava

Lempart poudari tudi pomen nevladnih organizacij, ki imajo na voljo sredstva, s katerimi lahko pomagajo lokalnim skupnostim. A poudarja, da je pomoč zaželjena, napačno pa je mišljenje, da večje organizacije manjšim naročajo, kaj storiti, saj na tak način aktivistom v manjših mestih odvzamejo avtonomijo in celo željo po sodelovanju.

Reprudoktivne pravice žensk na Poljskem so med slabše urejenimi v Evropi. V politične odločitve je močno vpletena katoliška cerkev, ki tesno sodeluje tudi s trenutno vlado, na čelu katere je desna konservativna stranka Zakon in pravičnost. Lempart spregovori o vplivu cerkve na zadnje volitve:

Izjava

Omeni tudi spremembe na področju pravic žensk, ki se zaradi sodelovanja med vlado in katoliško cerkvijo dogajajo v tem mandatu:

Izjava

Na Poljskem je problematičen Zakon o ugovoru vesti, zaradi katerega izvajanja splava ne zavračajo le posamezni zdravniki, ampak tudi celotne bolnišnice, celo regije. V takšnih regijah zaradi ugovora vesti ni onemogočeno le izvajanje splava, ampak tudi predpisovanje kontracepcije:

Izjava

Pereča problematika, ki se pojavlja po celem svetu, a je na Poljskem zaradi vpliva katoliške cerkve na politiko še bolj izrazita, pa so Božji otroci, ki se zbirajo pred porodnišnicami. Več Marta Lempart:

Izjava

Na Poljskem je velika ovira za aktiviste, ki se borijo za človeške pravice, tudi javno mnenje, ki je bilo pred protestom zaradi nepoznavanja situacije in zakonodaje velikokrat na strani kriminalizacije splava. Lempart povzame spremembe v javnem mnenju, ki so jih aktivisti dosegli s svojim delom:

Izjava

Lanskoletni zakonski predlog o kriminalizaciji splava, s katerim bi bile lahko ženske za opravljanje splava obtožene na do pet let zaporne kazni, je vlada sicer po protestih umaknila. Kljub temu, je splav na Poljskem težko opraviti.. Mogoče bi bilo lepše "Veliko žensk splav opravi ilegalno ali pa ga opravi v tujini, kjer tak poseg stane približno 1000 evrov:

Izjava

Splav je na Poljskem možno opraviti le v treh primerih: v primeru posilstva ali incesta, ob ogroženosti življenja ženske ali pri poškodovanosti zarodka, a tudi tu ne gre brez zapletov. Več Marta Lempart:

Izjava

Prav zaradi skoraj popolnoma ilegalnega splava je število splavov na Poljskem večje kot v državah, kjer je splav legalen. Visok je tudi odstotek smrtnosti žensk zaradi ilegalnega splava, ki ga letno opravi približno 100.000 žensk, od tega pa jih umre približno 5 odstotkov. Razloge za visoko število ilegalnih splavov pojasni Lempart:

Izjava

Kontracepcija na Poljskem ni ilegalna, a je dostopna le z receptom in zelo draga. Tudi jutranja tabletka je dostopna le z receptom in tako zaradi ugovora vesti in časovne omejitve, v kateri deluje, skoraj popolnoma nedostopna.

Na Poljskem je problematično tudi nasilje nad ženskami, ki je s strani vlade sprejemljivo:

Izjava

Aktivisti in državljani, ki se borijo za človekove pravice in pravice žensk, se morajo velikokrat soočati z neodobravanjem vlade in obtožbami s strani policije, ki so mnogokrat popolnoma nesmiselne. Proti Marti Lempart je vložena tožba zaradi onesnaževanja okolja z megafonom, veliko obtožb pa se dotika nelegalnega oglaševanja zaradi deljenja letakov:

Izjava

Aktivisti pa se soočajo tudi z nižanjem sredstev in odpuščanjem:

Izjava

V prihodnjem letu bodo na Poljskem potekale lokalne volitve, ki jim bodo sledile volitve v Evropski parlament. Marta Lempart pojasni, da bodo te dvojne volitve aktivistične in ostale organizacije izkoristile kot vajo za parlamentarne volitve leta 2019:

Izjava

Organizacija Strajk Kobiet, ki se povezuje s podobno mislečimi organizacijami, po lanskem protestu ne počiva. V prihodnjem letu bodo delali na projektu, s katerim želijo spremeniti ureditev splava in ostalih ženskih reproduktivnih pravic. Med drugim zahtevajo ureditev spolne vzgoje v šolah, dostopnejšo kontracepcijo in omilitev Zakona o ugovoru vesti. S tem projektom bodo bolj aktivno nadaljevali prihodnje leto, ko bodo te predloge poskusili spraviti tudi do parlamenta.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness