Temni oblaki nad Sončnim Kaninom

Aktualno-politična novica
28. 1. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Najvišji vrh najvišje ležečega slovenskega smučišča Kanin leži na 2292 metrih nadmorske višine. Kot edino visokogorsko smučišče se za razliko od večine preostalih smučišč redko sooča s pomanjkanjem snega, ima pa zato več ostalih težav.

Evropski keš na 2300m nadmorske višine
 / 22. 1. 2018

Bovške občinske svetnike je tako prejšnji teden presenetil podatek, da je javni zavod Sončni Kanin, ki upravlja s kaninskim smučiščem, zadolžen za 160 tisoč evrov več, kot so bili predhodno obveščeni. O dodatnih dolgovih do seje občinskega sveta ni bil obveščen niti predsednik sveta zavoda Miha Sotlar. Finančna uprava Republike Slovenije je javnemu zavodu, ki je v stoodstotni lasti občine, zaradi neplačanih prispevkov petnajstega januarja zamrznila račun. Javnemu zavodu je FURS naložil 100 tisoč evrov obveznosti, nastalih zaradi poslovanja zavoda  s samostojnimi podjetniki, ki bi jih po zakonodaji moral zaposliti. Za te obveznosti so svetniki vedeli, niso pa vedeli za novonastale obveznosti iz tekočih poslov, ki so neplačane ostale predvsem zaradi slabe snežne letine.

Kanin je bil med letoma 2013 in 2016 nedelujoč zaradi nesreče na žičnici. Ta je družbo, ki je upravljala s smučiščem, spravila v stečaj, s seboj je pa potegnila tudi številne hotelske in apartmajske ponudnike, katerih preživetje je odvisno od zimske sezone. Občina se je nato odločila, da sama prevzame breme upravljanja dodobra načetega smučišča, pri čemer je dobila tudi pomoč iz državnih in evropskih skladov. To zimo se je zgodba ponovno zapletla.

Občinski svetnik Adis Hrovat iz vrst SDS je zaradi domnevne netransparentnosti delovanja javnega zavoda na občinskem svetu predlagal ustanovitev preiskovalne komisije, ki bo pregledala poslovanje zavoda. Predlog so občinski svetniki podprli soglasno. O svojih razlogih za vzpostavitev preiskovalne komisije več Hrovat:

Izjava

Hrovat je decembra lani iz podobnih razlogov glasoval tudi proti rebalansu proračuna:

Izjava

Sama vsota zapadlih obveznosti, za katere so svetniki izvedeli na zadnji seji, sicer ni tako problematična. Svetniki pričakujejo, da jih bo zavod uspel pokriti v zimski sezoni. Občinski svetnik in nekdanji bovški župan ter vodja poslanske skupine SDS v Ljubljani Danijel Krivec komentira, da se mu zdi bolj problematično, da tudi bovški župan Valter Mlekuž trdi, da z novimi obveznostmi ni bil seznanjen.

Izjava

S podatki o dodatnih obveznostih do zadnje seje ni bil seznanjen niti predsednik sveta zavoda Sončni Kanin Miha Sotlar, sicer občinski svetnik iz stranke SD. Sotlar pojasni, kakšna je sploh narava domnevno problematičnih obveznosti:

Izjava

Občina Bovec se je pritožila na odločbo Finančne uprave Republike Slovenije, ki ji nalaga poplačilo sto tisoč evrov obveznosti zaradi poslovanja s samostojnimi podjetniki in neplačevanja njihovih prispevkov. Prav tako so inšpektorji na FURS ugotovili, da bi moral zavod ljudi, s katerimi je posloval kot s samostojnimi podjetniki, zaposliti. Sotlar trdi, da zaradi narave dela na smučišču zavod pri tem ni imel izbire:

Izjava

Sotlar trdi, da z začetkom novega leta javni zavod Sončni Kanin ne posluje več s samostojnimi podjetniki in da je bilo teh tudi v preteklosti precej malo:

Izjava

Zaradi takih in podobnih zahtev, ki jih statut nalaga javnemu zavodu, so na občini decembra lani sprejeli odlok, da se javni zavod preoblikuje v javno podjetje. To bi omogočalo bolj [beri sarkastično] “fleksibilno” zaposlovanje in pogodbe za določen čas. O preoblikovanju Sončnega Kanina v javno podjetje več Krivec:

Izjava

Preoblikovanje v javno podjetje bo omogočalo tudi zakonito poslovanje s samostojnimi podjetniki, ko bo to potrebno, pove Krivec:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness