Velika sreča majhnih lopovov

Oddaja
Romunija
24. 1. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

V zadnjem tednu je bilo v Romuniji več protestov proti napovedanima dvema dekretoma vlade socialdemokratske stranke, s katerima bi pomilostili nekatere zapornike in spremenili kazenski zakonik. Z dekretoma želijo razbremeniti prepolne romunske zapore, ni pa popolnoma jasno, zakaj niso dali teh ukrepov v presojo parlamentu. Spremembe v kazenskem zakoniku bi dekriminalizirale zlorabo položaja, s katero je posameznik povzročil škodo proračunu, manjšo od 200 tisoč romunskih lejov oziroma manj od približno 45 tisoč evrov. Pomilostili bi tiste, ki so obsojeni na manj kot pet let zapora z izjemo tistih, ki so v zaporu zaradi posilstev, umora in podobnega ali korupcije, kazen pa bi prepolovili nosečim ženskam, ljudem z majhnimi otroki in starejšim od 60 let.

Protestniki opozarjajo, da bi predlagani ukrepi lahko znatno koristili predsedniku vladajoče socialno demokratske stranke in nekdanjemu premierju Liviu Dragnei, ki je obtožen zlorabe položaja. Posredoval naj bi pri obdržanju zaposlitve dveh članic socialdemokratske stranke v Generalnem direktoratu za socialno delo in Zaščiti otrok, ki sploh nista prihajali na delo. Ob tem sta prejeli dobrih 110 tisoč lejov oz. okoli 24 tisoč evrov. Glavni razlog za proteste pojasni Florin Poenaru, antropolog in sokoordinator organizacije CriticAtac.

Izjava

Ljudem, ki so stari nad 60 let bi bila po predlogu zaporna kazen prepolovljena. Ni pa jasno, ali obsodba zaradi korupcije to prepreči.

Izjava

Še ena vplivna oseba, ki bi ji zmanjšanje kazni koristilo, je Dan Voiculescu, bivši predsednik zdaj že neobstoječe romunske konzervativne stranke. Leta 2014 je bil zaradi pranja denarja in nepravilnosti pri privatizaciji inštituta za nutricionistiko obsojen na 10 let zapora. Ker je star 70 let, bi se mu kazen verjetno prepolovila. Koristilo pa bi tudi mnogim drugim politikom, nadaljuje Poenaru.

Izjava

V Romuniji je trenutno zaprtih okoli 30 tisoč ljudi, kapaciteta zaporov pa znaša slabih 28 tisoč ljudi. Stanje je sicer boljše kot pred desetletjem, ko je bilo zaprtih 52 tisoč zapornikov. Leta 2016 je morala država plačati slabih sto tisoč evrov osemnajstim zapornikom, ker so bili podvrženi slabim razmeram v zaporih. Poenaru pojasni, približno koliko ljudi bi bilo spuščenih iz zapora na podlagi dekreta.

Izjava

Vladajoča socialdemokratska stranka, ki ima največ sedežev v parlamentu, hoče sprejeti ukrepe z dekretom, namesto da bi šla skozi parlamentarno obravnavo, ni pa jasno, zakaj se ji tako mudi. Poenaru razloži, kakšno je v Romuniji prevladujoče mnenje o razlogih za tako delovanje:

Izjava

Predsednik Klaus Iohannis je nedavno izjavil, da bo o predlaganih dekretih razpisal referendum. A se je zmotil. Še zadnjič za današnji Offsajd, Florin Poenaru.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.