Z domačim promogom naprej

Aktualno-politična novica
4. 4. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Konec prejšnjega tedna je Agencija Republike Slovenije za okolje in prostor izdala sklep o nameravani uporabi črnega premoga v  Termoelektrarni Šoštanj. Arso je odločil, da TEŠ-u za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja ni treba izvesti ponovne presoje vplivov na okolje.  Sklep Arsa je torej šele podlaga za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja, ki bi TEŠ-u omogočilo kurjenje črnega premoga. A hkrati je to prvi uradni korak k uvažanju. Glede na to, da so številni kritiki investicije v šesti blok TEŠ-a dvomili v navedbe Holdinga slovenskih elektrarn, krajše HSE, in Premogovnika Velenje, da so kapacitete velenjskega premogovnika dovolj velike, je dokument dvignil veliko prahu.

O poročilu parlamentarne preiskovalne komisije o TEŠ 6
 / 30. 3. 2018
V TEŠ-u pravijo, da je možnost uporabe uvoženega črnega premoga zgolj rezervna rešitev. Da TEŠ za zdaj še ne namerava dopolnjevati velenjskega lignita z uvozom črnega premoga, je na  sestanku s predstavniki občin Velenje in Šoštanj ter predstavniki lokalne skupnosti zagotavljal tudi novi direktor HSE Stojan Nikolić. Bojan Kontič, župan mestne občine Velenje:

Izjava

Glede sklepa Arsa Valter Kolar iz Civilne iniciative Šoštanj:

Izjava

V sklepu Arsa so opredeljene tudi maksimalne količine uporabe in dobave črnega premoga. V TEŠ bi lahko prišla ena železniška kompozicija na dan ali 1200 ton premoga. A ker je bila šoštanjska šestica konstruirana za bistveno manj kalorično gorivo, črni premog lahko predstavlja zgolj manjši del goriva. Kolar:

Izjava

Namesto črnega premoga je za Termoelektrarno Šoštanj še vedno aktualna možnost kurjenja odpadkov, o čemer se je začelo govoriti lani.

Izjava

Kaj bo, ko se bo razkadila megla, ki jo je na tiskovni kljub negativnim rezultatom prodajalo vodstvo TEŠ?
 / 12. 8. 2015
Če je vprašanje uporabe uvoženega premoga za zdaj odpravljeno, pa je še vedno odprto vprašanje odškodnine za obe šaleški občini. Velenje je s TEŠ-em tudi v pravnem sporu:

Izjava

Leta 2021 se izteče koncesijska pogodba z obema občinama. Župan Šoštanja Darko Menih meni, da država občinama pri teh pogajanjih ne dodeli prostora, ki jima pripada:

Izjava

Tudi Kontič meni, da bi morali občini dobiti več, pri čemer si želijo, da bi za vzor služila Jedrska elektrarna Krško:

Izjava

Menih opozarja tudi, da je zaradi izkopa premoga danes bistveno bolj prizadet Šoštanj kot pa Velenje:

Izjava

Novi minister za okolje Simon Zajc je ob novici, da HSE želi možnost uvoza premoga, komentiral, da je treba razmisliti tudi o hitrejšem zaprtju TEŠ-a. A v Šaleški dolini za to ni interesa. Govori Valter Kolar:

Izjava

Vprašanje koncesij lokalnih skupnosti se bo torej reševalo v prihodnjih letih. Uvoz premoga pa bo odvisen tudi od rasti potreb po elektriki. Kapacitete Premogovnika Velenje naj bi zadostovale za šesti blok, ne pa tudi za peti blok. Ta namreč v zadnjem času obratuje kar precej, saj je zaradi nizkega pretoka rek nizka proizvodnja elektrike iz hidroelektrarn.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness