Prišepetovalci. Petinpetdesetič.

Oddaja

UVODNIK

Ko se je prejšnji teden pred vlado zgodil podnebni shod, so vladni birokrati promptno objavili sporočilo za javnost, sporočilo, ki je točno tako, kot smo lahko pričakovali. Ker gre za temo, ki še ni spolitizirana, ker gre za problem, ki še ni dobil statusa krize, in ker gre za vprašanje, pri katerem je sama popolnoma nerazcepljena, je bil tudi shod prepoznan in razglašen kot obisk somišljenikov. Še več, kot obisk somišljenikov, ki so prepoznali, kdo v državi je prava ekološka avantgarda in kdo je tisti, ki se mu velja pokloniti in se mu zavezati k skupnemu delovanju. Kot so zapisali v uvodu: »Aktivnosti mnogih skupin okoljevarstvenih, mladinskih, študentskih in drugih organizacij vlado veselijo, saj kažejo na zavezo k skupnim iskanjem rešitev za našo bolj trajnostno naravnano in zeleno družbo.« Ali kratko, kot so zapisali na vladnem twitterju: #breakfree.

Seveda je jasno, da mladi somišljeniki v trenutku, ko izrabijo svoj uporniški bonus, ko se pričnejo vtikati v konkretne projekte in problematizirati subvencije, kakršna je tista za TEŠ 6, izgubijo vso svojo avro. Takšne kritike so bile nekoč še na mestu, nenazadnje je TEŠ 6 pred volitvami kritizirala tudi Stranka Mira Cerarja – a zdaj, ko smo iz starih časov, ko so vladali lobiji, prešli v pravo demokracijo, so te kritike v najboljšem primeru mladostniško naivne. Na ravni posameznih detajlov se vedno najde kaj, kar je mogoče kritizirati in tudi oblast bi raje videla, da bi že zdaj živeli od prane – a ker oblast pozna celostno sliko, ker si ne dela iluzij in je trdno zasidrana v realnosti, so realistični tudi njeni ukrepi. In ker so realistični, ker so natanko takšni, kot je edino mogoče, so tudi absolutno pravilni. Vlada ravna natanko tako, kot je prav – in to, jasno, velja tudi za okoljsko politiko.

Morda bi se našel kdo, ki bi 165 milijonov, ki jih bo Slovenija v šestih letih investirala v energetsko sanacijo javnih stavb, označil za drobiž; mogoče bi se našel kdo, ki bi ga čudilo, da je v Sloveniji vetrnic približno toliko kot termoelektrarn; mogoče bi kdo rad zajamral, da 4-odstotni padec emisij od leta '91 ni ravno nekaj, s čimer bi se lahko hvalili. A kdor gleda na ta način, gleda parcialno – in predvsem ne vidi tega, da je vlada že precej pred letošnjim marcem, ko so problem prepoznali dobrodušni mladi uporniki, izvedla ne le neštetete ukrepe, temveč izgradila celostno in kompleksno vizijo zelenega razvoja, vizijo, ki jo kot vizionarsko prepoznava tudi osupli svet.

"Iskreno me radosti, da živimo v lepi in zeleni Sloveniji. Naša država je s strani globalne platforme za zelene destinacije Green Destinations prva zelena destinacija na svetu. Ugledna ameriška univerza Yale jo je razglasila za peto najbolj zeleno državo sveta. In naše glavno mesto je letos Zelena prestolnica Evrope. Zeleno, to smo dejansko mi. Pohvale, ki jih prejemamo s celega sveta potrjujejo, da smo mnogim vzor. In ne govorim samo o naši čudoviti neokrnjeni naravi, temveč o tem, da živimo in ravnamo odgovorno in trajnostno na vseh področjih. Prehod v krožno gospodarstvo nam omogoča nadaljnje zasledovanje tega cilja. Govorim o ponovni uporabi in izkoristku proizvodov, surovin in odpadkov. S tem se povečajo prihranki energije in zmanjšajo emisije toplogrednih plinov. Govorim o novih tehnologijah, ki manj obremenjujejo okolje, o recikliranju odpadkov, kjer smo že zdaj v evropskem vrhu. Vse to vodi v učinkovito, trajnostno naravnano in odgovorno, predvsem pa konkurenčno gospodarstvo. Naša vizija je Slovenija kot zelena referenčna država v digitalni Evropi. To vizijo bomo lahko uresničevali s prehodom v krožno gospodarstvo, ki spodbuja inovativnost, razvoj novih poslovnih modelov in s tem konkretne prihranke stroškov proizvodnje, manjšo odvisnost od uvoza in nova delovna mesta. Vlada to vizijo pospešeno uresničuje. Izvedli smo in še izvajamo kopico ukrepov na vseh področjih v smeri zelenega gospodarstva in pametne specializacije." (Miro Cerar, 2. 11. 2016)

In spet: morda se vam zdi, da je projekt »zelena referenčna država v digitalni Evropi«, ki ga skupaj z ameriško gospodarsko zbornico koordinira minister Koprivnikar, le kapitalistični nateg. Morda se vam zdi, da Uber in prenos državnih podatkov z lokalnih strežnikov na oblak nista ravno tisto, k čemur poziva Naomi Klein. Morda se vam zdi, da pametna specializacija ni ravno nujno povezana z okoljsko revolucijo in da zeleno v turizmu ne pomeni ravno tistega, kar pomeni v ekologiji. A kot rečeno, vse to se vam samo zdi. Zeleno, to smo dejansko mi. 

T. T.

MONOLOG: Dejan Savić

GLASBA: The KVB – Night Games, Young Fathers – Shame

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

stari slikica se verjetno nanaša na to, kar je audi TT govoril na okrogli mizi o vprašanju spola. bravo TT, dobr ti gre v postopku

še dobr da ti vsi tiči stojijo na ušesih

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness