VOLILNE KAMPANJE NA RINGLŠPILU ŠOU

Oddaja

V duhu volitev, ki danes od 9. do 18. ure potekajo na 29 fakultetah v Ljubljani, bomo v današnji oddaji pod drobnogled vzeli volilne kampanje. Te na številnih fakultetah, na katerih se je oblikovala opozicija, niso potekale brez zapletov.  

Izteka se rok za pritožbe v zvezi s študentskimi volitvami
 / 23. 10. 2020

Pravila izvajanja volilnih kampanj določata Volilni pravilnik ŠOU v Ljubljani in Pravilnik o volilni kampanji. Njuna določila naj bi listam zagotavljala enake možnosti pri nagovarjanju volivcev. Tem je skladno z obema pravilnikoma dovoljeno deliti le plakate, letake in brošure, ne pa tudi ostalih promocijskih materialov, kot so kemični svinčniki, vreče in podobno. Na fakultetah in v njihovi okolici sta v času izvajanja volilnih kampanj prepovedana tudi razdeljevanje hrane in pijače ter izvajanje nagradnih iger. 

Na prvi dan letošnjega študijskega leta se je na naravoslovnotehniški fakulteti, kjer lahko letos študentje izbirajo med kar tremi listami, za nekatere že začela bitka za volivce, še preden so uradno prijavili volilno kampanjo. Lista Naš NTF, ki trenutno zaseda mesto v študentskem zboru in sodeluje s koalicijskima skupinama Modri in Povezani, po besedah našega sogovornika pravilnik krši že od začetka študentskega leta. Spregovori nosilec novonastale liste Združeni NTF Blaž Žerjav Jereb:

Izjava

Za odziv smo se obrnili na listo Naš NTF, ki je opozicijskima listama Združeni NTF in Fantomska nit zaradi opozarjanja na nepravilnosti očitala »sovražno nastrojenost in nadlegovanje«, a do zaključka redakcije odgovora nismo prejeli. Zato pa smo preverili njihov Instagram profil, kjer smo v eni od objav iz prejšnjega tedna tudi sami opazili promocijo vrečk z njihovimi logotipi, v opisu pa so obljubljali še več promocijskega materiala na njihovi stojnici. Glede na ostale objave je razumeti, da se jim naštete prakse zdijo vse prej kot sporne; namen nekaterih objav je celo jasna diskreditacija nasprotnih list, citiramo: »Študentke in študenti se boste 12. 10. sami odločili, ali boste podprli ekipi, ki temeljita na sovraštvu in zavajanju ali pa našo ekipo, ki na iskren in pošten način želi delati in predstavljati projekte …«

Dan pred volitvami se je s primeri kršitev liste Naš NTF na nas obrnila tudi Laura Cimperman, ki kandidira za poslanko na listi Fantomska nit, tretji listi NTF:

Izjava

Kršitve volilnega pravilnika so se zgodile tudi na fakulteti za matematiko in fiziko, kjer so predstavniki liste Mafija, ki je trenutno v koaliciji z Modrimi in Povezanimi, študentom delili hrano in to tudi sami izpostavili na spletnem profilu mafijske liste. Poleg kršitev pravilnika pri izvedbi lastne kampanje so člani Mafije neutemeljeno posegali tudi v izvajanje kampanje novonastale opozicijske liste Vektor. Več o dogajanju pove Maj Klančnik, kandidat za poslanca na listi Vektor:

Izjava

Kot so nam potrdili tudi ostali člani liste Vektor, je na srečanje, na katerem naj bi se člani Mafije z Vektorji dogovorili o poteku soočenja, prišel Gregor Jerebic, član skupine Pacienti, ki na zdravstveni fakulteti deluje v domeni Povezanih. Prav tako naj bi na dan pred volitvami člane Mafije obiskala direktor Zavoda Študentski kampus Alen Nikola Rajković  in prokurist ŠOU Andrej Bole, oba znana člana Povezanih. 

Brisanje mej v študentskem zboru
 / 24. 2. 2021

Pestro je bilo tudi dogajanje na fakulteti za strojništvo, kjer je lista Strojnik.si, še ena lista Povezanih, poleg deljenja hrane, pijače, kemičnih svinčnikov in vžigalnikov izobesila svoje plakate kar v bližnjem baru Foerster, ki ga večinoma obiskujejo študentje. V baru je nekaj dni stala tudi stojnica, na kateri so pekli in zastonj delili palačinke. Predstavnik liste Strojnik.si, na katerega je naša novinarka naletela na stojnici pred barom, je sicer zanikal, da peka palačink za sosednjo mizo poteka v njihovi organizaciji. Drugačne informacije je imel natakar, ki je pojasnil, da v baru s tem nimajo nič in da imajo stojnico tam postavljeno strojniki. 

Financiranje poslanskih klubov ŠOU v Ljubljani
 / 5. 5. 2022

Na dan pred volitvami so v avli fakultete za strojništvo študentke filozofske fakultete delile kupone za zastonj hot doge, ki so jih člani liste Strojnik.si tistega dne razdeljevali študentom v že omenjenem baru Foerster. Študentke so naši novinarki zatrdile, da kupone delijo v okviru študentske organizacije strojne fakultete, delo pa so primerjale z delom hostese. Potrdile so, da delo opravljajo v okviru ŠOVZ  strojne fakultete, neodvisno od volitev, a izjav ali uradnih kontaktov niso želele dajati. Namesto tega so raje poklicale Rasima Čehića, člana skupine Povezani in aktualnega vodjo resorja za ŠOVZ. Rasim, ki sicer študira na fakulteti za upravo, je na strojno fakulteto prispel v samo nekaj minutah, češ da je tam kot predstavnik resorja, ki ga vodi. Zanikal je kakršne koli povezave hot dogov z volitvami; razdeljevali naj bi jih v okviru študentske organizacije. 

Metodo, kako v kratkem času doseči veliko število volivcev, so dobro izpilili tudi na fakulteti za družbene vede. Prevzemu nadzora nad spletnimi omrežji in preimenovanju strani domnevno politično nevpletenih skupin smo bili priča že lani, ko se je modri Študentski klub FDV čez noč preimenoval v nov klub Tigri. 

Preimenovanje in delovanje Študentskega kluba FDV
 / 17. 7. 2022

Podobno se je tudi letos že znani Instagram profil FDV INFORMATOR, ki ima nezanemarljivih 452 sledilcev, preimenoval v društveniki.fdv. Tako je profil, na katerem so prej oglaševali dogodke, ki so jih organizirala različna študentska društva FDV, postal portal za najverjetneje modro listo Društveniki. Opozicijska lista FODEM  je ob pričetku kampanje zoper Društvenike vložila pritožbo zaradi kršitev volilnega pravilnika. Več o tem pove Gaj Kolšek, kandidat za poslanca liste FODEM iz FDV.

Izjava

K še večji zmedenosti študentov prispeva tudi podpisovanje list, ki so trenutno v študentskem zboru, pod dogodke, ki jih sicer organizirajo fakultetna društva. Pri listah, ki obvladujejo fakultetne študentske organizacije, je težko razlikovati med dogodki, ki jih te vsakoletno prirejajo ob začetku študijskega leta, in izvajanjem predvolilne kampanje. Primer neutemeljenega pripisovanja zaslug za organizacijo dogodkov smo v zadnjih dneh zasledili na NTF-ju. Lista Naš NTF  je na svojem Instagram profilu delila objavo, v kateri si lastijo zasluge za organizacijo dveh prihajajočih dogodkov, ki ju sicer organizirajo študentje montanistike. Na objavo se je odzval tudi dejanski organizator enega od dogodkov, a so komentar kmalu izbrisali. Več pove Jereb:

Izjava

Kako sta se na številne kršitve volilnega pravilnika odzvala ŠOU in volilna komisija? Nekateri kandidati, povezani s trenutno opozicijo v študentskem zboru, so na komisijo naslovili dopis, v katerem so listam z devetih fakultet očitali kršenje pravil volilnega pravilnika, dopisu pa so priložili fotografije kršitev. Avtorji dopisa so zahtevali, da se listam onemogoči kandidiranje na volitvah. Volilna komisija, ki ji predseduje sestra povezanega vodje resorja za ŠOVZ Rasima Čehića, Medina Čehić, je ugotovila, da so se kršitve resnično zgodile, a da ukrep umika kandidatur list, ki so s kampanjami kršile volilni pravilnik, ne bi bil sorazmeren. Odločili so se za opozorilo kršiteljem in objavili poziv k spoštovanju pravilnika o volilni kampanji. Le ti-ti-ti torej. Na nezadostnost ukrepa volilne komisije kažejo odzivi kršiteljev, ki so prejeli opomin. Kako so se na opozorilo odzvali na listi Obrazi MF, ki so povezani z obema trenutnima koalicijskima strankama, opiše Domen Kovačič, kandidat novonastale liste Možgan MF na medicinski fakulteti:

Izjava

Za konec se dotaknimo še samega datuma izvedbe volitev v ljubljansko študentsko organizacijo. Oktober je na fakultetah vedno pester čas, zlasti za bruce. Redko kdo ima čas za to, da v manj kot dveh tednih spozna kompleksno delovanje študentske organizacije, obenem pa kandidatne liste pred izvolitvijo pogosto zamolčijo, da so predstavniki stranke, ki nastopa v študentskem zboru. Neredko se predstavljajo tudi kot neodvisni kandidati, čeprav imajo jasne povezave z obstoječo koalicijo. Tako nam je denimo Aleksander Miličević, vodja poslanske skupine Povezani, zatrdil, da Povezani letos kandidirajo le na treh fakultetah, med katerimi pa ni naštel prav zgoraj navedenih fakultet, ki so jih njihovi člani obiskovali v času kampanje. 

Kako študente odvrniti od kandidiranja v ŠZ ŠOU v Ljubljani
 / 23. 9. 2022

Prav tako nekdo, ki je na fakulteti dober teden, težko presodi resničen pomen volitev za študentsko organiziranje, saj ŠOU posreduje te informacije javnosti v okrnjeni obliki. Tako je prav bruce najlažje prepričati, koga naj volijo. Problem izpostavi Laura Cimperman.

Izjava

Povezana lista Drug Dealer, ki kandidira na fakulteti za farmacijo, je v študentske volitve vključila tudi Erasmus študente. Po all you can drink-zabavi so tuje študente namreč povabili na današnje volitve in jim dali navodila, naj obkrožijo njihovo listo, brez informacije, da je list, za katere lahko glasujejo, več. Niti volilni programi niti glasovnice sicer niso na voljo v angleškem jeziku, zato je nemogoče, da bi študenti, ki ne razumejo slovenskega jezika, sploh lahko informirano glasovali. 

Razdeljevanje hrane, pijače in različnega promocijskega materiala, kot so rizle, ne prispeva k izboljšanju politične pismenosti študentk in študentov. Kot del volilne kampanje pa veljajo tudi predvolilna soočenja. Na vseh fakultetah, kjer se je letos oblikovala opozicija, smo tako ponudili organizacijo soočenj. Od 14 fakultet, na katerih smo predstavnikom vseh list ponudili možnost organizacije, se je soočenje izvedlo le na pravni fakulteti, v lastni režiji obeh list, ki kandidirata na fakulteti, pa še na fakulteti za družbene vede. 

Vse, kar morate vedeti pred študentskimi volitvami
 / 8. 10. 2022

Potek letošnje predvolilne kampanje in številne kršitve določil volilnega pravilnika kažejo na velike razlike v količini finančnih in drugih sredstev. Največ sredstev imajo na voljo liste, ki so v prejšnjem mandatu že zasedale mesta v študentskem zboru. Da si nekateri lahko privoščijo kršitve, morajo biti finančno podkrepljeni, prav tako pa Modri in Povezani obvladujejo vse organizacije, ki jim omogočajo dostop do študentov. Da pa se nekatere kršitve kljub morebitnemu kaznovanju precej splačajo, potrjuje že stari rek o prazni vreči, ki ne stoji pokonci. Tudi povprečen študent raje najprej poje palačinko in šele nato prebere volilni program.

 

 

 

Vir slike: delo avtorice

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

🎠

Hvala za super pregled!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness