ČASTNIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
7. 10. 2015 - 14.00

Prvo novico novopečenega študijskega leta prinašamo iz Velike Britanije. Na univerzi The London School of Economics and Political Science, znani pod kratico LSE, so v preteklih dneh oznanili, da povečujejo sredstva namenjena kritju šolnin za begunce in prosilce za azil z Bližnjega vzhoda in Afrike. Kot odgovor na tako imenovano begunsko krizo v Evropi, bodo na LSE-ju za izobraževanje študentov iz omenjenih območij letno namenili 500.000 funtov. Prav tako bodo na univerzi od leta 2016 dodatna sredstva namenili tudi podiplomskim študentom, ki imajo status prosilcev za azil in jim s tem omogočili plačilo šolnine in stroškov bivanja, ki sicer na LSE-ju letno znašajo 11.000 funtov. Direktor univerze Craig Calhoun je odločitev LSE-ja komentiral kot nujno gesto, saj je ključno vodilo LSE-ja širitev znanja in s tem vzpostavljanje boljšega sveta.

Manj pacifistične pa so razmere v Betlehemu, kjer so v ponedeljek izraelski ostrostrelci ubili 13-letnega šolarja Abdula Rahmana Obeidallaha. Deček v šolski uniformi je bil ustreljen v prsni koš med nemiri, ki so že dva dni potekali v begunskem centru Aida v Betlehemu. Abdul Rahman ni bil edina žrtev nemirov, saj so v preteklih dneh izraelske okupacijske sile povzročile še štri smrtne izide zaradi streljanja. Smrt 13-letnega šolarja je služila kot povod za upor Palestincev v begunskem centru, pogrebni sprevod pa je izraelska vojska iskoristila za novo nasilje nad Palestinci.

Novo akademsko leto je prineslo nova dogajanja tudi na slovenska tla. V ponedeljek je mariborska univerza skupaj s predstavniki Fakultete za organizacijske vede in vodstvom Olimpijskega komiteja Slovenije podpisala sporazum o sodelovanju pri razvoju novega študijskega programa menedžment v športu. Več nam pove dekan Fakultete za organizacijske vede Marko Ferjan: Izjava.

Danes je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije na ministra za finance dr. Dušana Mramorja in na vodjo vladne pogajalske skupine Borisa Koprivnikarja naslovil dopis, v katerem ju je opozoril na ugotovitve iz rednega letnega pregleda plač učiteljev in ravnateljev v Evropi, ki sta ga ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev predstavila  evropsko informacijsko omrežje za izmenjavo podatkov o izobraževanju in Evropska komisija. Naša država namreč po podatkih za šolsko leto 2014/15 ostaja z Grčijo, Italijo, Ciprom, Litvo in Lihtenštajnom med peščico tistih držav, v katerih še zmeraj velja zamrznitev plač ter se v skladu s tem prejemki pedagoških delavk in delavcev v njih niso spremenili. Medtem pa je trend v večini evropskih držav ravno nasproten. V preteklem šolskem letu, so se po nekaj letih stagnacije ali nižanja, plače učiteljev in ravnateljev zvišale v kar 23 evropskih državah. Na SVIZ-u ob tem poudarjajo, da omenjeni podatki kažejo, da izobraževanje v Sloveniji ostaja - v nasprotju s prevladujočimi prizadevanji drugje po Evropi - marginalizirano ter prepogosto obravnavano zgolj kot strošek.

Na Universum Collegeu v Prištini so včeraj podelili častni doktorat predsedniku SDS-a Janezu Janši. Universum College je mednarodna poslovna šola, ki nudi izobraževanje na različnih stopnjah študija in Janez Janša je prvi, ki si je v desetih letih delovanja institucije prislužil naziv častnega doktorja. Na včerajšnji slavnosti podelitvi je spregovoril tudi Arsim Bajrami, minister Republike Kosovo za izobraževanje, znanost in tehnologijo, ki je poudaril pomen Janeza Janše za proces demokratizacije ne le v Sloveniji, temveč na celotnem prostoru nekdanje Jugoslavije in tudi širše. Na prireditvi je bilo večkrat poudarjeno tudi slovenskim državljanom neznano dejstvo, ki so ga govorniki poimenovali kot uspešno vodenje slovenske vlade in uspešno predsedovanje Slovenije Evropski uniji v času njegove prve vlade. Pred podelitvijo naziva častni doktor pa se je slavljenec sestal tudi s predsednikom kosovske vlade Iso Mustafo.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes ob pol sedmih zvečer se bo v Knjižnici Bežigrad odvijalo predavanje na temo intervencij nevladnih organizacij v slame indijske prestolnice New Delhija. S pomočjo predstavitve konkretne izkušnje delovanja v nevladni organizaciji v Delhiju se bodo odpirala vprašanja o ekonomsko deprivilegiranih in poseganju zunanjih institucij in posameznikov v njihov vsakdan. Predavala bo antropologinja in aktivistka Maruša Golob, sicer sodelavka Univerzitetne redakcije. Predavanje je brezplačno.

Na Vodnikovi domačiji v Šiški bo nocoj ob sedmih zvečer potekala predstavitev novega prevoda Pike Nogavičke. Pobudnica gibanja Knjigobežnice Nina Kožar se bo pogovarjala z gosti: prevajalko Nado Grošelj, urednikom pri Mladinski knjigi Andrejem Ilcem ter prevajalcem in profesorjem Primožem Vitezom. Debata bo tekla o novem prevodu ter pomembnosti in smiselnosti ponovnega prevajanja legendarnih literarnih del ter o razlikah med starim in novim prevodom, o prevajalskih izzivih, iskanju rešitev in dilemah, ki se pojavljajo med prevajanjem. Dogodek je brezplačen, zaželjeni so prostovoljni prispevki.

Na drugem koncu mesta, v prostorih Živko Skvotca v Tovarni Rog, bo danes ob 20. uri potekala okrogla miza na temo diskurzivnih postopkov, možnih notranje konfliktov in dilem, ki so v ozadju pro-begunskega političnega stališča. Izhodišče prispevke bodo pripravili Aigul Hakimova, Aleš Rojc, Primož Krašovec, Luka Erdani, Maruša Golob, Gregor Kuhar, Urška Martun, Jernej Kaluža, Jaša Veselinović in Mladen Zobec. Vabljeni k diskusiji.

Na sindikatu Mladi plus iščejo aktivistke in aktiviste. Vsi, ki menite, da spadate v kategorijo motiviranih mladih oseb, ki so pripravljene razvijati svoje ideje in lasten potencial, s tem pa odgovarjati tudi na družbene izzive mladih na področju delovnih in socialnih pravic, se lahko na elektronski naslov sindikata prijavite do 14. oktobra. Več informacij najdete na: www.mladiplus.si.

Kosovo je Janša! - Pravi Staša.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.