15 akademskih akreditacij

Aktualno-politična novica
1. 4. 2024 - 16.00

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU, je danes oznanila, da bo posodobila način glasovanja na jesenskih volitvah. Študentke boste na volitvah v študentski zbor lahko zdaj glas oddale po spletu. Kot razlog za to odločitev so v vodstvu navedli spodbujanje študentske politične participacije, saj se volitev povprečno udeleži le 20 odstotkov študentk. V preteklosti je morala biti študentka prisotna na fakulteti, da je oddala svoj glas. Zdaj pa bo postopek enostavnejši, na spletno stran ŠOU se bo študentka prijavila s svojim študentskim elektronskim imenom in geslom in oddala glas. V ŠOU ob tej spremembi pričakujejo vsaj za 14 odstotkov višjo participacijo na volitvah v študentski zbor. 

 

Zdaj pa zares. Svet Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu, krajše NAKVIS, je 21. marca podelil akreditacijo samostojnemu visokošolskemu zavodu Visoka strokovna šola za oblikovanje materialov Sežana. Ustanovitelj šole je podjetje Inkubator d.o.o. Sežana, ki nudi opremo in prostore tudi Višji strokovni šoli Šolski center Srečka Kosovela. Visokošolski zavod v Sežani ni edina ustanova, ki ji je NAKVIS prejšnji teden potrdil akreditacijo. Mariborska podružnica zasebne univerze Alma Mater Europaea je zdaj uradno priznana kot univerza. Novi rektor Ludvik Toplak je na dogodku povedal, da jim ta status omogoča sodelovanje v mednarodnih združenjih, za katero je potrebno članstvo v mednarodnih rektorskih konferencah. Za dosego tega statusa mora imeti ustanova na vseh stopnjah študija dovolj programov, zato so na šoli Alma Mater uvedli nov doktorski program, Uporabna umetna inteligenca. Univerza spada pod okrilje istoimenske mednarodne univerze s sedežem v Salzburgu, v Maribor pa se je naselila leta 2008, enote ima tudi v Ljubljani, Kopru, Celju in Murski Soboti. 

 

V sredo, 27. marca, so študentje na Fakulteti za arhitekturo predstavili načrt za vzpostavitev štirih povezanih kampusov: Bežigrad, Vodmat-Kodeljevo, Center in Brdo. Namen projekta je preko javnih in napol javnih površin bolje izkoristiti akademski prostor zdajšnjih fakultet, povod za snovanje načrtov pa je selitev fakultete za strojništvo in fakultete za farmacijo ter likovne akademije. Osrednji del kampusa bi po načrtih predstavljala Centralna tehniška knjižnica, povezana s Osrednjo humanistično knjižnico Filozofske fakultete. Mentor projekta Jurij Sadar je na dogodku izrazil potrebo po razvoju skupne strategije akademskih prostorov z mestnimi, vključujoč nekatere mobilnostne pristope, ki bi umirili promet na Aškerčevi in Zoisovi cesti, na primer vzpostavitev univerzitetnega kolesa kULo in omejitev parkirišč. Prav tako pa niso pozabili na prostore ob Erjavčevi in Dolenjski cesti, ki jih trenutno zaseda Akademija za likovno umetnost in oblikovanje. Prostori bodo namreč ob selitvi akademije prazni, zato so študentje v okviru projektne naloge pripravili tri različne predloge, kako bi prostore ponovno zapolnili. Prvi prostor bi bil namenjen druženju, druga dva pa kratkotrajni namestitvi gostujočih profesorjev ali stanovanjem za zaposlene na univerzi.

 

Univerza v Ljubljani je v petek objavila razpis doktorskih študijskih programov za prihodnje študijsko leto. Novost predstavlja interdisciplinarni štiriletni doktorski program Umetnost. Študij bo zajemal več različnih področij, kot so likovna umetnost, oblikovanje, glasba, gledališče, radio, film, televizija pa tudi krajinska arhitektura, arhitektura in oblikovanje tekstilij in oblačil. Koordinirale jih bodo tri akademije in tri fakultete, ki izobražujejo na teh področjih. 

 

Vodstvo Univerze Abdelmaleka Essaadija v Maroku je prejšnji teden za štiri dni zaprlo vrata ustanove zaradi strahu pred konferenco v podporo Palestini, ki jo je organizirala tamkajšnja zveza študentov. Nevarnost dogodka so po uradnih pojasnilih prepoznali v napovednem plakatu. Konferenca se je vseeno odvila 22. marca na spletu, dan pred tem pa je policija aretirala nekaj študentov, ki so protestirali proti odločitvi univerze. Iz zveze maroških študentov so sporočili, da so študentje med priprtjem doživeli fizično nasilje, odziv vodstva univerze pa pripisujejo trdnim povezavam univerze z Izraelom in sporazumu o sodelovanju z sionistično univerzo Haifa. Vodstvo univerze je preprečevanje konference upravičevalo s sklicevanjem na ohranjanje miru med študenti in zagotavljanje dobrih pogojev za izobraževanje, ki so bili s prekinitvijo predavanj definitivno izpolnjeni.

 

Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete vas jutri ob 13.00 vabi na predavanje Boruta Trpina in Martina Justina z naslovom Formalna analiza znanstvene misli: individualni in socialni vidiki. Predavanje bo potekalo v predavalnici 325, govorilo pa se bo o postopkih, ki nam lahko pri znanstvenem raziskovanju pomagajo priti do želenih ciljev.

 

Na isti dan pa si v Slovanski knjižnici v Ljubljani ob pol sedmih zvečer lahko ogledate projekcijo slovaškega filma z naslovom Če bi imel puško, ki bo otvoril cikel češkega in slovaškega filma. Zgodba je posneta iz perspektive mladeniča med slovaško narodno vstajo in osvoboditvijo v letih 1944 in 1945.

 

Inštitut za novejšo zgodovino v sredo ob 13. uri na naslovu Privoz 11 organizira predavanje Hane Ćurak z naslovom Sve su to vještice: Kako poseči v patriarhalni vsakdan?. Predavanje bo potekalo v angleščini, predavateljica pa bo razpravljala o platformi Sve su to vještice. To je spletni kolektiv oziroma stran za meme, ki izpostavlja spregledano vsakdanjo patriarhalno reprodukcijo. Dogodku lahko sledite tudi po Zoomu.

 

V sredo ob 17. uri lahko na zelenico za Domom III v Rožni dolini pridete poslušat Predmajski špil, na katerem se bo pet glasbenih skupin, Lovelorn, DEMM, Špatula, Skova in Skovani ter Pižoni, borilo za tri mesta na nastopu na Majskih igrah. 

 

Inštitut za delavske študije vas v sredo ob 19. uri v PLAC vabi na predavanje Gorazda Kovačiča z naslovom Intelektualci v primežu razredne razslojenosti in raznolikosti akademskih kultur. Predavatelj bo razčlenil razredna in ideološka nasprotja znotraj akademskega prostora.

 

Isti dan pa vas Lista demokratičnega študentstva in Študentsko sociološko društvo Sociopatija vabita v Gromko, kjer bo od 22. ure dalje kontraPOIZPITOVANJE. Dogodek je odziv na organizirane študentske zabave, ki so namenjene zgolj profitu.

 

Do 5. aprila se še lahko prijavite na največje slovensko inženirsko tekmovanje MacGyver. Tekmovanje poteka v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju in je razdeljeno na dva dela, študijo primera in inovativni dizajn. Dogodek predstavlja priložnost za delovno mesto v podjetjih, ki na tekmovanju zastavljajo naloge.

 

Novičke je iskala vajenka Katja, mentorirala je Karin.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness