15 protestov in peticij

Oddaja
1. 2. 2021 - 16.00

Včeraj, v nedeljo, so se v več mestih po Sloveniji odvili protesti proti vnovičnemu zaprtju šol v regijah s slabšo epidemiološko sliko, to sta zasavska in obalno-kraška regija. Dopoldne so se starši in otroci zbrali v Kopru, v Zagorju ob Savi, Trbovljah in Hrastniku. Prebivalke in prebivalci so protestirali, ker je vlada zaradi slabših razmer že po 4 dneh ponovno zaprla osnovne šole, organizirali pa so se tudi v civilno iniciativo Zasavski starši za odprte in varne šole. 

Na vlado so naslovili poziv, v katerem zahtevajo takojšnje varno in trajno odprtje šol in vrtcev tako v Zasavju kot v vseh drugih regijah, vključitev predstavnikov epidemiološke stroke ter predstavnike staršev in pedagoških delavcev v odločanje o ukrepih in zagotovitev strokovne, finančne, kadrovske ter infrastrukturne podpore za premagovanje posledic dolgotrajnega zaprtja šol. Tako se je slišal prvi protest, ki je že v soboto potekal v Trbovljah. 

Izjava

Tako je na svojem Facebook profilu situacijo komentiral župan občine Hrastnik, Marko Funkl.

Izjava

V znak podpore so starši in otroci protestirali med drugim še v Ljubljani, Kranju, Celju in Mariboru. Premier Janez Janša je proteste označil za, citiramo, “nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v politične namene v času epidemije”, medtem ko so protestnice in protestniki vzklikali: “Odprite šolo, zaprite vlado!”. Tudi danes dopoldne so v nekaterih krajih s protestno aktivnostjo nadaljevali. Tako so se pred vhodi v šole v Zasavju in obalno-kraški regiji pojavile šolske torbe. Ministrica Simona Kustec se je na dogajanja odzvala skopo. Dejala je, da si vsi želimo, da se šole odprejo. Levica je tako prejšnji četrtek napovedala njeno interpelacijo, stranke LMŠ, SD in SAB pa so potrdile, da bodo prav tako prispevale podpise. 

Vlada prejšnji četrtek ni podala soglasja k objavi razpisa za vpis v prihodnjem študijskem letu. Premier meni, da bi morali pred objavo razpisa ugotoviti, kaj so poklici prihodnosti in temu primerno razporediti število vpisnih mest. Po spletu je že zaokrožila peticija proti uničevanju javnega visokega šolstva in znanosti. Prvi med podpisniki so Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, Dijaška organizacija Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Visokošolski sindikat Slovenije. Peticijo lahko podpišete na povezavi akademska-skupnost.si. Do zaključka redakcije je bilo podpisanih že skoraj 5000. 

Gostujoči komentar: Borut Brezar
 / 30. 1. 2021

ŠOS je na svoji spletni strani objavila odziv na vladni poseg v visokošolsko avtonomijo. Predsednik Klemen Peran je dejal, da je to leto že tako zahtevno za dijake in študentke, poseganje v razpis le 2 tedna pred predvidenimi informativnimi dnevi pa je označil za neodgovorno. Organizacija je izpostavila, da se je podobno zgodilo že v prejšnjih dveh Janševih mandatih, le da je zadeva tokrat še bolj problematična in zaskrbljujoča.

Odgovor na dogajanje je podalo tudi Študentsko sociološko društvo Sociopatija, ki je pripravilo dogodek “Izobraževanje bodočih voznikov in voznic težkih tovornjakov oziroma vladni napad na javne univerze in inštitute”. Na dogodku sta stanje univerz, znanosti in študentskih organizacij predstavila Gorazd Kovačič, predstojnik oddelka za sociologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti, in Hana Radilovič, urednica naše univerzitetne redakcije. Kovačič.

Izjava

Novi osnutek proračuna in vprašanje javnosti tokratne seje
 / 27. 1. 2021

Študentke in študenti smo si prejšnji četrtek uspeli izboriti javno sejo študentskega zbora. Tim Krhlanko iz Liste demokratičnega študentstva nam je podal komentar na dogajanje. 

Izjava

Bivanje v zaprtih študentskih domovih in negotova prihodnost Akademskega kolegija
 / 16. 1. 2021

Še ena študentska. Uprava študentskih domov je sprejela letni program dela, dokument pa je Študentskemu svetu stanovalcev, krajše ŠSS, v pregled poslala le 6 dni pred samo sejo.  Svet je zato po seji na upravo poslal dopis, v katerem opozarjajo na neprimerno izvedbo - zaradi kratkega roka dokumenta niso mogli natančno pregledati, poleg tega pa k pripravi programa niso bili vabljeni. Opozorili so tudi na problematične vsebinske točke. Facebook skupina Mi smo ŠDL je objavila, da je med drugim v naslednjem letu 30.000 evrov iz proračuna namenjenih strožjemu nadzoru v domovih z vpeljavo videonadzornih in kartičnih sistemov v domovih, čeprav študentke in študenti že dalj časa opozarjajo, da so podvrženi pretiranemu nadzoru. Nadalje bo kar 70.000 evrov namenjenih prenovi učilnice na Litostrojski, s čimer bodo pridobili le 4 nova ležišča. 

 

Študentski obvestilnik

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je objavil razpis za pridobitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2021/2022. Dijaki in dijakinje bodo vlogo lahko oddali od 14. junija do vključno 24. septembra. 

MIZŠ je objavil razpis za državne nagrade na področju šolstva za leto 2021. Predloge lahko fizične in pravne osebe posredujejo ministrstvu do 26. maja.  

Petka za nasmeh še vedno zbira sredstva za študentke in študente, ki so se zaradi epidemije znašli v finančni stiski. Če želite solidarnostni dodatek nameniti drugim, ga lahko nakažete na račun, objavljen na spletni strani Petka za nasmeh. 

 

O peticijah in protestih je pisala Hana.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness