Akademskih 52 let Radia Študent

Aktualno-politična novica
10. 5. 2021 - 16.00

letileti
Poziv Sviza k odstopu ministrice za šolstvo
 / 5. 5. 2021
Po praznovanju rojstnega dneva Radia Študent se v eter vračamo z Akademskih 15. Začenjamo z novico o ministrici za šolstvo. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše Sviz, je v sredo med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju začel zbirati podpise pod poziv za odstop ministrice za izobraževanje Simone Kustec. Več o tem pove Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza.

IZJAVA

V Svizu dodajajo, da je Simona Kustec v prvi vrsti ministrica v vladi pod vodstvom Janeza Janše, ne pa ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki bi prednostno izpostavljala in zagovarjala specifične cilje, potrebe ter interese vzgoje in izobraževanja. Tako ne preseneča, da izobraževalno politiko v vladi vse bolj očitno usmerjajo drugi.

IZJAVA

Ministrica je izpostavila, da so v času zadnje vlade sprejeli številne ukrepe, s katerimi sledijo potrebam šol, in da so vzpostavili konstruktivni dialog s šolniki ter sindikatom. V Svizu se s trditvijo ne strinjajo in dodajajo, da je ta izmišljena. Ministrico pozivajo tudi k zagotovitvi izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah za zaposlene v šolstvu ter od nje zahtevajo javno pojasnilo, zakaj pri izplačilih prihaja do zamud.

Moderatorke skupine Študenti še obstajamo so skupaj s številnimi iniciativami in organizacijami začele projekt Moje zgodbe. Cilj projekta je zbrati zgodbe študentk in študentov, ki so se v obdobju epidemije znašli v kakršni koli stiski. V nadaljevanju bodo pričevanja s pomočjo igralcev in igralk posneli v obliki izjav ter na ta način javnosti omogočili boljše razumevanje nastalih stisk. Povezava do obrazca je dostopna na spletni objavi prispevka.

Prebivalci ŠDL protestirajo, vodstvo ŠOS na sestanku s SDM in MSS, potrjeni člani pritožbene komisije
 / 29. 3. 2021
Člani in članice iniciative MI SMO ŠDL so na direktorja Študentskega doma Ljubljana Tomaža Pečnika naslovili Poziv k spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin in Poziv k vračilu zaseženih rekvizitov. Stanovalci in stanovalke so po pooblastilu Pravne mreže za varstvo demokracije vodstvo opozorili na protiustavnost delovanja zaposlenih v času miroljubnega protesta stanovalcev. Nestrinjanje z delovanjem uprave so izrazili z izobešenimi transparenti, ki so bili v roku nekaj ur odstranjeni. Obenem so varnostniki brez privolitve stanovalcev vstopali v njihove sobe in jim zasegali rekvizite. Hudo kršitev predstavlja že sam vstop v študentsko sobo, ki ne temelji na privolitvi študenta ali odredbi sodišča. Nadalje opozarjajo, da odstranitev transparentov predstavlja kršitev svobode izražanja, ki ni omejeno zgolj na besede, temveč obsega tudi slike, fotografije in dejanja, ki so namenjena izražanju idej ali predstavitvi informacij. Nazadnje odstranitev plakatov in zaseg transparentov kršita tudi pravico do zasebne lastnine in sta v nasprotju z Domskim redom.

Intervju s predstavniki Mladih za podnebno pravičnost
 / 25. 9. 2019
Mladi za podnebno pravičnost so prejšnji teden Univerzo v Ljubljani pozvali k podpori referendumski pobudi za pitno vodo. Več pove član iniciative Nejc Trampuž.

IZJAVA

Problematika najbolj zadeva prav mlade, zato so k podpori pozvali tudi Univerzo v Ljubljani.

IZJAVA

V sredo, 5. maja, je bil na 18. redni seji Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino obravnavan Predlog zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je nastajal več let. Predlagatelj Marko Koprivc iz vrst stranke Socialni demokrati je povedal, da predlog med drugim določa stabilno institucionalno financiranje javnih raziskovalnih organizacij in povišanje sredstev za znanost ter raziskave na en odstotek BDP. Zakon tudi tokrat ni ugledal zelene luči, saj ga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, krajše MIZŠ, skupaj s poslanci koalicije in delom opozicije ni podprlo. MIZŠ napoveduje nov zakon, ki bo, citiramo, “vsebinska nadgradnja tega predloga”. O zakonu bomo v redakciji še poročali.

Poglejmo še v tujino. Raziskava o politični pismenosti hrvaških dijakov in dijakinj v zaključnih razredih srednje šole je pokazala, da je četrtina sodelujočih funkcionalno in politično nepismena. Skoraj 60 odstotkov ne ve, kakšna je vloga ustave, prav toliko pa jih ne ve tudi, kdo je predsednik hrvaške vlade. Vsak šesti vprašani zavrača, da je bila NDH fašistična država, skoraj polovica ne vidi nič spornega pri javni uporabi zloglasnega ustaškega gesla Za dom spremni.

Nič boljši niso rezultati vprašanj, povezanih z demokratično kulturo. Več kot tretjina vprašanih meni, da je istospolna usmerjenost bolezen ali motnja, polovica pa, da istospolno usmerjene osebe v javnosti ne bi smele izstopati. Posebej slabi so rezultati dijakov triletnih srednješolskih programov, ki so predstavljali skoraj četrtino vseh anketirancev.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK 

V sredo, 12. maja, ob 17. uri se bo odvil Protestni tek od faksa do faksa. Vabljeni so vsi študentje in študentke ter zaposleni na Univerzi v Ljubljani. Zbor tekačev bo ob 16.45 pred Univerzitetno športno dvorano Rožna dolina.

Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani bo organiziral 8. cepilni dan proti virusu HPV, ki bo potekal v sredo, 12. maja, od 7. do 19. ure. Na cepljenje se je treba predhodno naročiti, in sicer do torka, 11. maja, preko obrazca za cepljenje na spletni strani Zdravstvenega doma za študente.

V Slovenski filantropiji iščejo prostovoljke in prostovoljce za učno pomoč otrokom ter mladostnikom, ki se srečujejo s problemi pri šolanju na daljavo. Mnogi se namreč soočajo z raznoraznimi stiskami in potrebujejo svetovanje, dodatne razlage snovi, predvsem pa nekoga, na kogar se lahko obrnejo. Za več informacij pokličite na telefonsko številko 069 702 493 ali obiščite spletno stran filantropija.org.

V torek in sredo, 12. in 13. maja, se lahko udeležite Dnevov enakosti spolov FF. V torek bo ob 17. uri potekal spletni dogodek z naslovom Razumevanje (ne)enakosti spolov skozi študentsko perspektivo. Na dogodku bodo štiri študentke predstavile svoje projekte, raziskave in izkušnje. V sredo ob 17. uri pa bo beseda tekla o spolnih stereotipih v vsakdanjem življenju otrok, mladostnikov in odraslih. Dogodka se bosta odvila na platformi Zoom, več informacij pa najdete na spletni strani Filozofske fakultete ali na Facebook strani dogodka.

Radio Študent vabi na rojstnodnevno glasbeno popoldne, ki prinaša presežno domačo elektronsko ustvarjalnost iz presečišča ambientalne, eksperimentalne in klubske glasbe in napoveduje izid prve kompilacije slovenske ambientalne glasbe Senzorama. Do 20. ure se bo na ljubljanski ladjici zvrstilo pet domačih producentov in producentk. Dogodek lahko spremljate prek Facebook in Youtube prenosa Radia Študent.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness