Militantnih akademskih 15

Oddaja
13. 1. 2016 - 14.00

 

V slovenski visokošolski in tudi širši javnosti duhove še zmeraj burijo nezakonito izplačani dodatki za stalno pripravljenost. Visokošolski sindikat Slovenije in konfederacija sindikatov Pergam sta tako v ponedeljek pozvala k odstopu finančnega ministra Dušana Mramorja in ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič. Govorili smo s predsednikom konfederacije sindikatov Slovenije Jakobom Počivavškom:

klik

Očitajo jima tudi njun apologetski odziv na problematiko nezakonitih dodatkov. Nadaljuje Jakob Počivavšek:

klik

Da šolska ministrica nikakor ni sposobna opravljati svoje funkcije, priča tudi dejstvo, da si želi v javno šolstvo vključiti tudi vojaško izobraževanje. Z obrambno ministrico Andrejo Katič sta namreč sklenili, da bosta ustanovili medresorsko skupino, ki bo pripravila predloge približevanja vojaškega izobraževanja šolskemu sistemu. Prisilna predstavitev delovanja vojske vsakemu polnoletnemu moškemu učencu ob koncu srednje šole očitno ne odobri dovolj želenih sadov. Če učenec torej noče v vojsko, bo pa vojska prišla kar k njemu, so se odločili naši vrli, stalno pripravljeni predstavniki.

Vajeni smo že stalnega šušmarjenja na Univerzi na Primorskem. Da na naši tretji največji univerzi nekaj močno smrdi, je sedaj potrdilo še sodstvo. Višje sodišče je namreč potrdilo sodbo okrožne sodnice, ki je spomladi lani nekdanjega dekana Egona Žižmonda in nekdanjo direktorico fakultete za management Nado Trunk Širca obsodila na pogojni zaporni kazni zaradi zlorabe položaja, fakulteti pa naročila, da mora plačati pol milijona evrov. Prav toliko je namreč fakulteta zaslužila z nezakonitimi vpisi študentov pred desetimi leti, za katere sta bila odgovorna omenjena obsojenca. Nepridiprava sta lani s sodiščem sklenila celo pogodbo o priznanju krivde, na podlagi katerega ju je sodnica obsodila na pogojno zaporno kazen, a sta se nato na sodbo pritožila.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je v ponedeljek v Državni zbor vložila zahtevo za nujno skupno sejo Odbora za finance in monetarno politiko ter Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Na omenjeni seji naj bi obravnavali nedavno odločitev, da se obdavči predmete, prodane na šolskih tržnicah oziroma tako imenovanih šolskih bazarjih. Tržni inšpektorat je namreč nedavno šolam, ki takšne bazarje prirejajo, naročil, naj za prodane predmete izstavijo račun in ga potrdijo pri davčni upravi. V SDS se bojijo, da bodo šolski bazarji s takšno odločitvijo čedalje manj pogosti, s čimer bodo prikrajšani predvsem otroci. Nujnost seje tako opravičuje predvsem dejstvo, da gre navsezadnje za otroke, kar je očitno postal stalen argument desnice.

Turška vlada že 29 dni nepretrgoma izvaja teror nad kurdskim mestom Cizre na severovzhodu Turčije. Boju proti oblastem, ki mesto napadajo z veliko vojaško silo, se je pridružila tudi skupina študentk. Odšle so med vrste kurdske ženske obrambne enote YPS-Jin, obenem pa pozvale vse mlade in ženske, naj se jim pridružijo. Kurdske samoorganizirane sile so sicer znane po feminističnih razsežnostih svojega boja.

Na Škotskem so v minulem tednu zaprli pet šol, saj so učitelji protestno prekinili poučevanje. Razlog za takšno odločitev se skriva v nedavno oznanjenih varčevalnih rezih. Oblasti v regiji West Dunbartonshire so namreč sporočile, da bodo v prihodnjih mesecih zmanjšale število učiteljev, s čimer se bo občutno povečala delovna obremenitev, hkrati pa se bodo zmanjšale kontaktne ure na posameznega učenca. Oblasti so v svoj zagovor dejale, da so odpovedi stalna praksa širom Škotske. Nedavna raziskava je sicer pokazala, da je škotski šolski kurikulum zmanjšal dosežke in celo povečal družbeno neenakost.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Mladinski Center CMAK Cerkno vabi na okroglo mizo z naslovom “Brez meja - razprava na temo migracij in družbeno-politične situacije v Sloveniji”. Na okrogli mizi bodo med drugim poskušali odgovoriti na vprašanja, kot so: So migranti res varnostna grožnja? Je bodeča žica sploh politično odgovorno ravnanje? Zakaj in komu služijo ograje? Gostje bodo aktivisti in aktivistke iz Protirasistične fronte ter Sindikata Radia Študent. Dogodek se bo odvil v soboto ob osmih zvečer v prostorih mladinskega centra Cerkno.

30. januarja pa se pričenja Festival svobodne video produkcije, katerega namen je dati priložnost neodvisnim produkcijskim skupinam in posameznikom, da pokažejo svoja dela in izmenjajo izkušnje s področja video produkcije. Sodelujejo lahko vsi filmi, ki so nastali v Sloveniji, ne glede na način produkcije. Več informacij o prijavi dobite na spletni povezavi kotlovnica.si/fsvp ali na elektronskem naslovu info@kotlovnica.si.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness