PRVOMAJSKIH AKADEMSKIH 15

Aktualno-politična novica
3. 5. 2021 - 16.00

V prvih akademskih novičkah po prvem maju začenjamo z odlomkom iz zapisa Branimirja Štruklja, predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Letošnji 1. maj obeležujemo z grenkobo in zaskrbljenostjo glede trenutnega dogajanja v Sloveniji. Praznik dela se je v preteklosti obeleževal s proslavami in protesti, pesmijo in budnicami ter z opozarjanjem na položaj delavk in delavcev. Že drugo leto zapored zaradi epidemioloških razmer in prepovedi ne bo organiziranih prvomajskih srečanj. A vloga sindikatov je v trenutnih razmerah še bolj pomembna in potrebna, saj Vlada RS socialni dialog spreminja v farso, čemur se moramo skupaj upreti. V času, kot ga še ni bilo, času svetovne covid-krize, se je pokazalo, kako bistvenega pomena so javne storitve in podsistemi, kot so med drugim zdravstvo, izobraževanje, kultura, zagotavljanje zdravega življenjskega okolja ter socialna in druga varnost. Njihovo poslanstvo je zagotavljanje kakovostnega življenja ljudem in ne preračunavanje, kaj se splača. Za zagotavljanje tovrstne skrbi za ljudi pa je najpomembnejši kader – izobraženi in ustrezno usposobljeni ter motivirani zaposleni. Vladajoči so tisti, ki morajo ustvarjati ustrezne razmere za opravljanje dela. V realnosti pa smo žal priče povečevanju neenakosti in valjenju krivde ravno na zaposlene.

S pisanjem eseja iz maternega jezika se jutri začenja splošna matura. K splošni maturi spomladanskega roka je prijavljenih nekaj več kot 7000, k poklicni pa nekaj več kot 10500 kandidatov. Za varno izvedbo mature je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport uvedlo možnost cepljenja maturantov proti covidu-19, ki poteka od preteklega tedna. Glede na to, da je poziv na neobvezno cepljenje prišel prepozno, so se pojavili namigi, da bo pisanje eseja prestavljeno na konec meseca, a se to ni zgodilo.

Prav tako se s preverjanjem iz slovenščine v 6. in 9. razredih osnovnih šol jutri začenja nacionalno preverjanje znanja, ki lani zaradi šolanja od doma ni bilo izvedeno. Po mnenju predsednika Državne komisije za vodenje nacionalnih preverjanj znanja, Janeza Vogrinca, bodo rezultati letošnjih preverjanj še posebej pomembni, saj se bo s strokovno analizo možno poglobiti v dosežke generacije, ki se je več mesecev izobraževala na daljavo.

Del opozicije na Odboru državnega zbora za izobraževanje, ki je potekal 26. aprila, ni uspel s predlogom za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport, Simone Kustec. Zahtevo za sklic na nujni seji Odbora so podali v LMŠ, SD, SAB in Levici, vendar je za sklep, ki bi ministrico pozval k odstopu, glasovalo sedem članov, proti pa osem. Med razlogi za poziv k odstopu so predlagatelji navedli ministričino nedelovanje in napačne odločitve, ki resorju povzročajo škodo: maturanti predolgo niso dobili jasnih navodil o izvedbi mature, v času zaprtja javnega življenja so bile brez ustrezne argumentacije prepovedane vse športne dejavnosti in treningi, z dolgotrajnim zaprtjem šol so njene odločitve pripomogle k porastu duševnih težav in debelosti med učenci, dijaki in študenti.

Na neprednostno obravnavanje študentske problematike so opozorili tudi na Študentski in Dijaški organizaciji Slovenije. Fakultete se sicer odpirajo, vendar študenti tik pred izpitnim obdobjem ne vedo, kako bo to potekalo. Podobno šole dobivajo nejasna navodila, kar pri dijakih povzroča konstantne dileme, stres in slabša njihovo duševno zdravje, je povedala Maja Kalin, predsednica Dijaške organizacije Slovenije.

Komisija za preprečevanje korupcije, krajše KPK, v primeru akreditacij visokošolskih zavodov ni potrdila kršitev v interventnem zakonu. KPK glede na podatke MIZŠ, Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu, Odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter Ekonomsko-socialnega sveta ni potrdila obstoja kršitev iz lastne pristojnosti, saj je ministrstvo ustrezno prijavilo

Odprto pismo dijakov, ŠOS na sestanku s predstavniki ministrstev in NIJZ-ja, duševne stiske mladih
 / 12. 4. 2021
lobistični stik. Po vseh prejetih pojasnilih prav tako ni bilo mogoče ugotoviti, da bi šesti protikoronski zakon v delu sprememb zakona o visokem šolstvu deloval v korist zgolj določenemu visokošolskemu zavodu. Ustavno sodišče je sicer že v začetku aprila razveljavilo podaljšanje roka za akreditacijo visokošolskega zavoda, o čemer smo že poročali.

Lista demokratičnega študentstva, krajše LDŠ, je preverila kršitve in nepravilnosti volilne komisije ŠOU v Ljubljani, na katere so na redni seji študentskega zbora 22. aprila ob imenovanju nove volilne komisije opozorili člani poslanske skupine Zagon. Na podlagi pregleda volilnega pravilnika ŠOU in zapisnikov volilne komisije so zaključili, da je trenutni sklic študentskega zbora nelegitimen, saj je v času volitev delovala volilna komisija, ki ji je mandat že potekel.

Poglejmo še v tujino. Študenti na Univerzi Sheffield Hallam ter univerzah v Manchestru, Nottinghamu in Sheffieldu so zavzeli prostore na kampusih. Z zasedbo si skušajo priboriti finančno in bivanjsko vzdržnejše pogoje za študij ter opozoriti na ignorantski odnos univerz in vlade do študentov. Zasedbe so samo zadnja izmed mnogih protestnih akcij v Veliki Britaniji v zadnjem letu, študentje so namreč poleg rednih protestov začeli tudi najemniške stavke na več kot 50 univerzah.

Poslušajmo izjavo enega izmed študentov na skupščini zasedbe univerz, ki je potekala 28. aprila in je dostopna na Facebook strani The People’s Assembly Against Austerity

IZJAVA

Poleg tega britanski študentje opozarjajo na rasno profiliranje, sovraštvo in ostale oblike institucionaliziranega, sistemskega in prikritega rasizma, ki vlada na njihovih univerzah in kampusih. Omenjene probleme in ignorantski odnos univerzitetnih avtoritet do rasne diskriminacije je novinarka Linda Adey povzela v dokumentarcu z naslovom Is Uni Racist?, ki je bil objavljen prejšnji teden.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK:

Začenja se rojstnodnevni teden Radia Študent. Danes ob 18. uri bo na sporedu prva izmed javnih tribun v tem tednu, tokrat o odnosih Radia s študentskim organiziranjem. Ob isti uri bomo jutri na okrogli mizi univerzitetne redakcije z naslovom Najbolj nenormalno življenje razpravljali o študentstvu v času epidemije. Vabljeni tudi na vse ostale rojstnodnevne dogodke, ki so objavljeni na naši spletni strani.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.