Štrajkarskih 15

FOTO: Mladi za podnebno pravičnost Pomurje

Za ta petek je gibanje Mladi za podnebno pravičnost napovedalo podnebni štrajk, ki bo tokrat potekal že četrto leto zapored. Protest, s katerim mladi, med njimi večinoma dijaki, stavkajo v času pouka, bo potekal na Glavnem trgu v Ljutomeru s pričetkom ob 13. uri. Govorili smo z Jakobom Idičem iz pomurske izpostave gibanja.

IZJAVA

V Idičevem primeru je šola naklonjena protestu in zato tudi prilagodi urnik, da dijakom omogoči udeležbo v gibanju in obenem izpolnjevanje obveznosti.

IZJAVA

Audio file
16. 10. 2020 – 16.00
O poteku študentskih volitev in začasnih rezultatih

Bliža se 12. oktober, ko bodo študentke in študenti lahko oddali glasove za kandidate za ljubljanski študentski zbor in študentske organizacije visokošolskih zavodov. V preteklih letih je bila udeležba praviloma pod 10 %, kot odločilna spodbuda za udeležbo pa se je izkazala sicer redka možnost izbire med kandidati različnih študentskih strank. Na zadnjih volitvah pred dvema letoma je bilo zgolj na petih fakultetah mogoče izbirati med vsaj dvema študentskima strankama za študentski zbor, torej je imela od skupno slabih 40 tisoč študentov možnost dejanske izbire samo petina. Z drugimi besedami: okoli 30 tisoč študentov je imelo na glasovnicah na izbiro samo eno stranko, ki je ponujala svoje poslance za študentski zbor.

Kako torej kaže z raznolikostjo kandidatov letos? Prejšnji petek se je končal rok za oddajo kandidatur, te pa bo volilna komisija na javni seji jutri ob 18. uri pregledala in odobrila oziroma zavrnila. Predvidoma v skladu s pravili. Da bi se o skladnosti kandidatur in ravnanja komisije po pravilih študentke in študentje prepričali sami, so v opozicijski Iskri pozvali kandidate in druge zainteresirane k prisostvovanju na seji. Na Radiu Študent lahko to sredo ob devetih zvečer prisluhnete poročilu s seje.

Audio file
24. 8. 2022 – 21.00
V glavnih vlogah Uroš Urbanija, Mitja Prek in Boris Vasev

Na Univerzi v Ljubljani in v Visokošolskem sindikatu Slovenije so pred dobrim tednom dni v javnih izjavah izrazili nasprotovanje dezinformacijam in discipliniranju zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija. Sindikat je tudi odkrito podprl stavko zaposlenih, ki z današnjim dnem traja 120 dni. Za ohranitev RTV v interesu javnosti so v Visokošolskem sindikatu pozvali »vse institucije, predvsem pa Državni zbor kot ustanovitelja, da čim prej naredijo vse, kar je v njihovi moči, da rešijo RTV Slovenija in zavarujejo javni interes«. Na Univerzi pa so zapisali, da so »kot osrednja akademska ustanova v Sloveniji dolžni pozvati k zaščiti neodvisnosti novinarsko-uredniškega delovanja zaposlenih v skladu z najvišjimi profesionalnimi standardi«.

Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo se je v četrtek, 8. septembra, odvil dogodek v organizaciji aktualne vlade, na katerega so bili vabljeni predvsem mediji. Ob 100. dnevu mandata je premier Golob z ministrsko ekipo predstavil dosežke dela vlade. Nekaj dni zatem je Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani, podal pisno izjavo za javnost, v kateri je napovedal razpravo v pristojnih organih univerze o tem dogodku. O njem ga namreč Akademija ni predhodno obvestila, na razpravi pa se želi pogovoriti o zaščiti ugleda in poslanstva univerze. Prav tako rektor pravi, da bodo na univerzi »sprejeti vsi potrebni koraki, da se takšni dogodki v prihodnje ne bodo ponavljali«.

TUJINA

Audio file
10. 12. 2021 – 16.00
Združeno kraljestvo ponovno v valu stavk visokošolskih predavateljev

Sindikat zaposlenih na univerzah in kolidžih v Združenem kraljestvu je v tem trenutku sredi rekordne mobilizacije članov v poskusu, da izvolijo stavko in sorodne aktivnosti na državni ravni. Medtem ko vodstveni kadri v visokem šolstvu prejemajo po več sto tisoč funtov bruto plače na leto, so prav ta vodstva, po besedah predsednice sindikata Jo Grady, »ukradla« prihodek zaposlenih. Zaposlenim namreč zmanjšujejo že tako premajhen letni prihodek, ki dosega kvečjemu nekaj deset tisoč funtov bruto letno, vrh tega pa tudi vnaprej režejo njihove pokojnine, torej prihodek v prihodnosti. Poleg tega se razraščata prekarizacija in pa večanje delovnih obremenitev.

Nedaven uspeh sindikata pri ukinitvi prekarnega dela na eni od univerz, Open University, je močna spodbuda za nadaljnji boj, pravi Grady.

IZJAVA

Odziv članov pri glasovanju po pošti je kmalu po začetku kampanje presegel pričakovanja, glasovnice pa bodo prešteli oktobra.

IZJAVA

V luči naraščanja življenjskih stroškov so zaposleni v visokem šolstvu že zdaj primorani izbirati med toplim obrokom in ogrevanjem domov. Stavke in druge sindikalne dejavnosti pa se v Združenem kraljestvu odvijajo v vedno več sektorjih, četudi so v nekaterih sindikatih naredili premor zaradi smrti kraljice Elizabete II. in odpovedali današnje stavkovne straže. Sindikat zaposlenih na univerzah in kolidžih pa, nasprotno, z aktivnostmi nadaljuje nemoteno.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Kako si? je celoletni izobraževalni projekt, ki poteka pod okriljem Društva študentov psihologije Slovenije. Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, pa študentje organizirajo raznovrstne dogodke, ki so namenjeni ozaveščanju javnosti o pomenu duševnega zdravja. Projekt letos organizirajo že petnajsto leto zapored, tema pa je povezanost duševnega in telesnega zdravja. Dogodki bodo potekali med 6. in 16. oktobrom v živo v Ljubljani in Mariboru ter po spletu.

Tokratni Mednarodni znanstveni simpozij Akademije za gledališče, radio, film in televizijo se bo osredotočil na vpliv pandemije na medije. V sklopu simpozija, ki bo potekal 21. in 22. septembra, bodo predvajani tudi kratki študentski filmi, ki prikazujejo, kako so se s pandemijo spopadali študentje. Projekcijam sledi pogovor z ustvarjalci in posameznimi mentorji.

Info center ŠKUC bo naslednjo sredo začel s podporno skupino, namenjeno mladim, ki se soočajo s težavami v duševnem zdravju. Podporna skupina bo ponujala varen prostor, v katerem boste lahko delili svoje občutke, stiske in prejeli medsebojno podporo. Dogodki znotraj programa se bodo prilagajali potrebam skupine. Srečanja bodo potekala vsako sredo od 28. septembra do 30. novembra letos.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.