1. 7. 2024 – 16.00

Subvencioniranih 15

Audio file
Vir: RŠ

Odbor Državnega zbora za izobraževanje, znanost in mladino je v sredo podprl predlog novele zakona o šolski prehrani, s katerim bodo učenke iz družin z nižjimi dohodki še naprej upravičene do polovične ali polne subvencije šolskega kosila. Polovično subvencijo bodo prejemale učenke iz družin s povprečnim mesečnim dohodkom v petem dohodkovnem razredu, polno pa učenke iz družin, v katerih je povprečni mesečni dohodek na osebo še nižji. Takšno subvencioniranje je veljalo že v lanskem šolskem letu, vendar je bilo sedaj treba sprejeti dopolnilno obrazložitev predloga, saj je pri obravnavi prejšnjega zakona prišlo do neskladja v členih. Od septembra 2027 pa bo šolsko kosilo brezplačno za vse učenke, kar je državni zbor sprejel lani.

Audio file
17. 8. 2023 – 17.00
… Nihče. Kaj pa, če se bo štel za vpis na srednje šole? … Pa zbežimooooo! 

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo predlog pravilnika o osnovnošolskem nacionalnem preverjanju znanja, krajše NPZ, ki po novem določa, da se bodo lahko že prihodnje šolsko leto rezultati na preizkusu v devetem razredu upoštevali pri omejitvi vpisa v srednje šole. Koliko bo v tem primeru štel rezultat na NPZ in koliko šolske ocene, v predlogu še ni določeno. Pravilnik ohranja le en izpitni rok, čeprav bo imel NPZ selektivno funkcijo in je zato pomembno, da imajo vse učenke možnost pristopiti k njegovem opravljanju. Na ministrstvu pravijo, da bi z več roki obremenjevali učenke, šole in organizacijo dela na šolah. Hkrati želijo, da bi vse učenke reševale enak preizkus, saj bo povprečni dosežek na nacionalni ravni le na ta način reprezentativno odražal rezultate vseh učenk in omogočal primerljivost njihovih dosežkov. 

Če bo učenka na dan preizkusa upravičeno odsotna, bo njen dosežek določen na osnovi kompleksnega preračuna točk. Predsednik državne komisije za vodenje NPZ Janez Vogrinc je za Delo postopek pojasnil tako: »Pogledalo se bo, kakšne ocene je imel kandidat, ki je upravičeno manjkal, pri tem predmetu v 7., 8. in 9. razredu. Nato bodo pogledali, koliko točk so na NPZ dosegli kandidati, ki so imeli pri tem istem predmetu enake ocene kot kandidat, ki je manjkal. Mediana dosežkov teh kandidatov na NPZ bo dala izračun nadomestnih točk za kandidata, ki je manjkal.« Vogrinc je pritrdil, da bo na ta način usoda kandidatke odvisna od vrstnikov, a da, citiramo: »Popolnoma ne moremo narediti pravično.« Šolnike pa skrbi, da bo zaradi tega veliko učenk na dan pisanja preizkusa ostalo doma, saj ne bodo želele tvegati, da bi bil njihov rezultat na NPZ slabši od njihovih šolskih ocen.

Ljubljanska univerza je z gradbenim podjetjem Strabag podpisala pogodbo o gradnji nove Veterinarske fakultete, ki bo končana sredi leta 2026, stala pa bo slabih 80 milijonov evrov. Od tega je slabih 50 milijonov evrov predvidenih iz evropskega in okoli 18 iz državnega proračuna, 12,5 milijona evrov pa iz sredstev univerze. Po izselitvi fakultete v novo stavbo bi lahko po besedah glavne tajnice univerze na lokaciji trenutne fakultete na Gerbičevi nastal prostor za nove študentske nastanitve. Univerza v Ljubljani pa v kratkem načrtuje tudi gradnjo novih prostorov na Fakulteti za strojništvo in za farmacijo ter nadaljuje gradnjo oziroma obnovo prostorov Medicinske fakultete.

Tudi na mariborski univerzi bodo nekatere fakultete doživele prenovo ali novogradnjo. Prejšnji teden je univerza podpisala pogodbo o financiranju širitve in obnove Fakultete za zdravstvene vede v vrednosti 12 milijonov evrov, sofinanciralo pa jo bo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Minister Igor Papič je ob podpisu povedal, da urejajo še financiranje širitve in novogradnje mariborske Medicinske fakultete, nedavno pa so odobrili tudi financiranje izgradnje nove Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem.

Vlada je v načrt razvojnih programov do leta 2027 uvrstila prenovo sanitarnih prostorov v študentskem domu 11 v Rožni dolini, ocenjena vrednost investicije znaša nekaj več kot milijon evrov. Desetino sredstev bo prispeval zavod Študentski dom Ljubljana, preostanek pa bo zagotovilo visokošolsko ministrstvo. Stanovalke doma so lahko izbirale med začasno izselitvijo in s tem zamrznitvijo pravice do bivanja med obnovo ali pa preselitvijo na drugo lokacijo študentskih domov, najverjetneje v študentski dom 14, kjer trenutno prebivajo študentke na izmenjavi Erasmus. Ker se je datum preselitve že okvirno zamaknil na julij, lahko pričakujemo, da se z njim zamika tudi datum zaključka del, ki je bil v prvi verziji načrta umeščen v konec novembra 2024.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Začenjajo se študijske počitnice, s tem pa tudi sezona poletnih šol. Od danes do petka na Fakulteti za družbene vede poteka Mednarodna poletna šola politične ekologije z naslovom Pravični zeleni prehod: Med javnim, zasebnim in skupnostnim. Na poletni šoli se bo razpravljalo o tem, ali trenutni zeleni prehod prinaša javne ali zasebne koristi in kdo plačuje za ukrepe, predavatelji pa bodo predstavili tudi nekatere alternativne prakse zelenega prehoda »od spodaj«, na primer energetske zadruge in okoljski sindikalizem. Čeprav je rok za prijave že mimo, se lahko predavanj in razprav kot gostje udeležite tudi brez prijave, le da ne boste deležni kosila.

Če vam je mar za varno in udobno kolesarsko infrastrukturo, se lahko udeležite brezplačne mednarodne poletne šole BikeACCESS, ki bo potekala na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo od 16. do 20. septembra. Poletna šola je primarno namenjena študentom študijskih programov v povezavi z načrtovanjem in urejanjem prostora, trajnostno mobilnostjo in regionalnim planiranjem. Poudarek poletne šole bo na načrtovanju vključujoče kolesarske infrastrukture, torej posodabljanju kolesarskih povezav za potrebe ranljivih skupin, to je gibalno oviranih, otrok in starejših.

V sredo ob 16.15 bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko v predavalnici P19 potekalo predavanje o projektu SemSex, ki ga bosta vodila Tim Prezelj in Timotej Knez. Predavatelja bosta predstavila napredne metode analize naravnega jezika, ki omogočajo enostavnejši pregled pojavljanja tematike spolne vzgoje v učnih načrtih. Predavanje bo del serije jezikovnotehnoloških predavanj JOTA.

V četrtek ob 19. uri vas študentke in študenti slikarstva in kiparstva Akademije za likovno umetnost in oblikovanje vabijo v Galerijo Bažato na odprtje razstave Izzivi sodobnosti. Razstavo si bo mogoče ogledati do 25. julija. V Mali Galeriji pa si od prejšnjega petka in vse do 21. avgusta lahko ogledate razstavo z naslovom Parkplac, kjer se prav tako predstavljajo študentke in študenti slikarstva na akademiji.

Audio file
24. 1. 2024 – 13.15
O Marksističnem bralnem krožku PLAC-a

V petek ob 17. uri se bo na Placu ponovno sestal Marksistični bralni krožek. Tokrat se bo bralo in razpravljalo ob eseju Louisa Althusserja z naslovom Protislovje in naddoločenost. 

Fundacija Študentski tolar je objavila razpis za subvencionirane jezikovne tečaje za študente v stiski. Gre za poletne intenzivne jezikovne tečaje, ki jih izvaja Zavod ŠOLT, naslednji termin pa se prične 1. avgusta. Ob pozitivno rešeni vlogi mora študentka za izvedbo 30 ur tečaja odšteti 30 evrov.

Odprte so prijave na javni razpis za dodelitev Zoisovih štipendij za naslednje šolsko oziroma študijsko leto. Rok za oddajo vlog je za dijake 9. september, za študente pa 10. oktober.

Od danes naprej lahko študentke oddate prošnjo za sprejem in podaljšanje bivanja v študentskih domovih ter pri zasebnikih za prihodnje študijsko leto, v vseh univerzitetnih središčih pa bo skupno na voljo skoraj 12 tisoč mest za subvencionirano bivanje.

Pred iztekom razpisa vas še enkrat opozarjamo, da imate še dva tedna za oddajo filozofskih prispevkov za revijo Iluzija na temo kolektivnega spomina in pripovedovanja, ki jo pripravlja Študentsko filozofsko društvo.

 

Prišle smo do konca današnje oddaje Akademskih 15, ki bo v poletnih mesecih zaradi dopustov in vsesplošnega pomanjkanja študentskih dogodkov občasno preskočila kakšen teden. Novičke in dogodke je zbrala Maša, pomagala je Nika G.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.