Kaj pa glas študentov? – Drugi del

Oddaja
19. 2. 2021 - 16.00

Tokratno oddajo Kaj pa univerza namenjamo ponovnemu pregledu sprejetja Letnega programa dela za leto 2021 v javnem zavodu Študentski dom Ljubljana, krajše ŠDL, ter aktualnemu dogajanju na področju bivanja v študentskih domovih.

Pred dvema tednoma smo poročali o spodleteli komunikaciji med upravo in stanovalci ŠDL. Nezadovoljstvo stanovalcev naj bi že nekaj časa naraščalo. Dodatne probleme je prinesla še epidemija z zaprtjem študentskih domov in povezanimi ukrepi, težavo pa je predstavljalo tudi pomanjkljivo sodelovanje pri pripravi in sprejetju Letnega programa dela, krajše LPD. Slednji je bil za leto 2021 obravnavan na 32. redni seji Sveta zavoda 18. januarja in sprejet na 18. dopisni seji Sveta zavoda 22. januarja letos. Okoliščine seznanitve s programom je povzel predsednik Študentskega sveta stanovalcev, krajše ŠSS, Patrik Čelik.

Izjava

Čelik je pojasnil, da je bil sicer LPD lani, ko je prav tako opravljal funkcijo predsednika sveta stanovalcev, poslan na podoben način, torej v sklicu seje. Dodal je, da je imel že pred tem vpogled v dokument in se je lahko o določenih postavkah pogovoril s predstavniki ŠSS in delavci, letos pa je bilo prostora za razpravo zaradi kratkega roka manj. Predstavniki domov so sicer že lani izpostavljali, da bi si želeli več komunikacije z upravo.

Spodletela komunikacija med upravo in stanovalci ŠDL
 / 5. 2. 2021

Okoliščine obravnave in sprejetja Letnega programa dela ŠDL nam je pojasnil tudi predstavnik za stike z javnostjo ŠDL, Igor Brlek. Zavod program dela praviloma pripravlja decembra, ko dobi s strani pristojnega ministrstva ustrezna navodila, in v začetku januarja, ko se pripravlja realna ocena poslovanja in doseženih ciljev za tekoče oziroma preteklo leto. Slednje predstavlja osnovo za pripravo programa dela in finančnega načrta. Letošnja priprava je bila zaradi številnih dejavnikov, povezanih z zaprtjem zavoda in epidemijo, otežena ter je zato predstavljala določen izziv. V okviru projektne skupine zavoda so se trudili, da je bil program dela sprejet na svetu zavoda in poslan na pristojno ministrstvo skladno z roki, ki so določeni vnaprej, zato podaljševanja njegovega sprejema – kar so predlagali člani ŠSS v dopisu – ni bilo mogoče.

Glede okoliščin Brlek še dodaja, citiramo: “Vsako leto je bil vsem članom sveta zavoda poslan letni program dela in finančni načrt v okviru sklica redne seje sveta zavoda, na kateri se je obravnaval. Žal je bila v zadnjem obdobju zaradi omejevalnih ukrepov za zajezitev epidemije komunikacija s ŠSS otežkočena in tako nismo bili seznanjeni z željo posameznih članov ŠSS o sodelovanju pri njegovi pripravi. V zavodu smo ŠSS-ju preko predsednika že predlagali, da morebitne dodatne predloge s strani ŠSS v zavodu skupaj proučimo in se v okviru razpoložljivih finančnih sredstev dogovorimo o možnostih in terminih njihove izvedbe, tudi po sprejetju programa in načrta za letošnje leto.” Konec citata.

Glede načrtovanih investicij Brlek pojasnjuje, da v zavodu letos zaradi pomanjkanja sredstev za celovite prenove slednjih ne načrtujejo. Načrtujejo pa pripravo projektne dokumentacije za celovito prenovo Doma 14, pri čemer bo finančna sredstva za prenovo treba še pridobiti. V postopek prenove, ki je načrtovana za leto 2022, bo vključeno tudi vodstvo Radia Študent, ki ima svoje prostore v omenjenem domu.

O ponovno obujeni študentski iniciativi Mi smo ŠDL
 / 10. 1. 2021

V ŠDL želijo letos skladno s sprejetim programom dela in finančnim načrtom za izboljšanje bivalnih pogojev izvesti predvideni načrt investicijsko vzdrževalnih del, med katere sodijo tudi obnova talnih površin, dodatna izolacija podstrešij in servis stavbnega pohištva. Predvideni so izvedba tekočega vzdrževanja, torej čiščenje prostorov, popravila, beljenje in ostale storitve vzdrževanja. Načrtovani so tudi izvedba nakupa opreme za posodobitev računalniške in programske opreme, za posodobitev internetnega omrežja, nakup vzmetnic, gospodinjskih aparatov, bele tehnike in podobno.

Odziv sveta stanovalcev na vsebino programa predstavi Čelik.

Izjava

Ena izmed točk, iz katerih izhaja nezadovoljstvo, je napovedana uvedba kontrole pristopa in videonadzora.

Izjava

Na ŠDL glede uvedbe kontrole pristopa in videonadzora pojasnjujejo, da, citiramo: “Objekti ŠDL zagotavljajo relativno ugodne pogoje za namestitev, študij in socializacijo med stanovalci, zato smo v luči zagotavljanja dodatne varnosti in preglednosti stanja v objektih predvideli testno postavitev kontrole pristopa in videonadzora v treh domovih. Smatramo, da je varnost v domovih mogoče povečati z vgradnjo dodatnih sistemov, ki v ničemer ne posegajo v zasebnost stanovalcev. Pred morebitno izvedbo, v kolikor bodo za to na razpolago ustrezna finančna sredstva, načrtujemo tudi predstavitev projekta ŠSS-ju oziroma projektni skupini, ki bo za ta namen oblikovana. Skupini bo predstavljen namen vzpostavitve in funkcionalnost sistema, vključno s pozitivni učinki. Poudariti je potrebno, da bi bila pri obdelavi podatkov zagotovljena anonimizacija dogodkov.” Konec citata.

Študentski svet stanovalcev je sicer izvedel anketo o izkušnjah stanovalcev v času zaprtja študentskih domov, ki jo je rešilo 2177 stanovalcev. Izsledke ankete je predsednik ŠSS predstavil svetu zavoda ŠDL. V sredo, 10. februarja, so bile ugotovitve predstavljene tudi na seji Sveta Vlade Republike Slovenije za študentska vprašanja. Komentira Čelik.

Izjava

Seznanitev z rezultati ankete je januarja potekala tudi na seji sveta zavoda ŠDL.

Izjava

Direktor ŠDL, Tomaž Pečnik, je 29. januarja poslal Odgovor na izsledke iz ankete ŠSS o izkušnjah stanovalcev ŠDL z urejanjem bivanja med koronakrizo v letu 2020 in na dopis civilne iniciative »Mi smo ŠDL«. Iz odgovora lahko izpostavimo, da med drugim direktor obljublja, da bo zavod predsednika ŠSS oziroma njegovega namestnika v prihodnje v večji meri vključeval v urejanje bivanja stanovalcev v času koronavirusa skladno z ukrepi, ki jih sprejemajo vlada, pristojna ministrstva in druge institucije. Zavod naj bi v prihodnje izvajal še bolj aktivno komunikacijo s predstavniki ŠSS tudi prek koordinatorja ŠDL, prek Sektorja za študentske zadeve, vključno s sprejemno pisarno, tehničnim sektorjem in ostalimi službami v zavodu. Tako bo mogoče lažje prepoznati težave stanovalcev, jih ustrezno obravnavati ter podati ustrezne odgovore in obrazložitve.

Na direktorjev odgovor je bila naslovljena Razprava Študentskega sveta stanovalcev. Poslana je bila z željo, da dobi nedavno oblikovana nova sestava sveta zavoda vpogled v dosedanje razprave med upravo in stanovalci ter da se bo lahko izpostavljena problematika ponovno obravnavala, če znotraj zavoda ne bo bistvenih napredkov na obravnavanih področjih. ŠSS sicer pozdravlja spremembe na področju komunikacije med svetom stanovalcev in ŠDL. Omenjene so uradne ure za predstavnike domov in usklajevanje delovnih skupin ŠSS in ŠDL glede tem, povezanih z bivanjem v študentskem domu. Videti je, da se v skladu z direktorjevimi navedbami pričenjajo premiki v smeri izboljšanja komunikacije med upravo in ŠSS ter s tem stanovalci Študentskega doma Ljubljana.

Novi direktor in prokurist ŠOU, dijaški bojkot pouka na daljavo, (ne)zvišana študentska urna postavka
 / 15. 2. 2021

Novosti, povezane z bivanjem v študentskih domovih, sicer prihajajo s postopnim sproščanjem ukrepov v državi, ko se skladno s sproščanjem na izobraževalnih ustanovah širijo izjeme za bivanje v domovih. Zadnja sprememba velja od 15. februarja in omogoča bivanje tistim, ki opravljajo seminarje ali izpite na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Trenutno je odpiranje študentskih domov predvideno za rumeno fazo stanja epidemije v državi, predstavniki študentskih svetov stanovalcev v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem pa opozarjajo, da nekateri stanovalci še vedno niso zajeti v izjeme za vračanje, kljub temu da zaradi stisk in življenjskih okoliščin potrebujejo vrnitev v študentske domove že prej.

Naslednje pomembnejše spremembe lahko pričakujemo z naslednjo sejo Sveta Vlade Republike Slovenije za študentska vprašanja, ki bo potekala marca.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.