Ne tako zelo znanstveni Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti

Oddaja
5. 11. 2021 - 16.00

Zakon o kakovosti v visokem šolstvu, zakon o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti, stanovanja
 / 1. 11. 2021
V ponedeljkovih novicah smo v univerzitetni redakciji Radia Študent poročali o predlogu Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki si ga bomo danes podrobneje ogledali. Visokošolski sindikat Slovenije, krajše VSS, je prejšnji teden objavil stališče o predlogu novega zakona in poudaril, da kljub številnim zahtevam in pozivom ni imel priložnosti, da bi formalno sodeloval pri njegovem usklajevanju. V sredo, 3. novembra, pa ga je z nekaj amandmaji ob drugem branju potrdil odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino. 

Predlagatelj zakona ni prisluhnil nekaterim ključnim pripombam sindikata o vlogi in delovanju Javne agencije za raziskovalno dejavnost, krajše ARRS, starostnih omejitvah pri vodenju raziskovalnih skupin, vlogi predstavnikov raziskovalnih delavcev v ključnih organih in pri potrjevanju ključnih aktov, o odprtem dostopu do izsledkov javno financiranih raziskav in o prostem določanju plač zunaj okvirov veljavne krovne zakonodaje. O ozadju nastajanja zakona pove predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije, Gorazd Kovačič.

IZJAVA

Čeprav je VSS pomemben deležnik na področju visokega šolstva, k drugemu branju predloga zakona niso bili povabljeni. 

IZJAVA

Skupaj z zakonodajnopravno službo državnega zbora v sindikatu opozarjajo predvsem na 64. člen, ki v javnih ustanovah uvaja fleksibilnost plač glede na razpoložljivost finančnega vira. Več pove glavni tajnik VSS, Marko Marinčič.

IZJAVA

Marinčič o opozorilu zakonodajnopravne službe državnega zbora. 

IZJAVA

Predsednik sindikata, Gorazd Kovačič, ponazori, kaj bi se zgodilo, če bi se ta institut razširil v druge dele javnega sektorja. 

Družboslovje in humanistika spet pod napadom
 / 31. 10. 2021
IZJAVA

Ob tem Kovačič opozarja na privilegiranost aplikativnih študij, usmerjenih v tržno dejavnost. 

IZJAVA
Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport kakopak menijo drugače. Več pove državni sekretar na MIZŠ, Mitja Slavinec.

IZJAVA

Kritično se je 64. člena na sredini seji dotaknila le opozicijska stranka Levica, ki je vložila amandma, ta pa je bil s petimi glasovi za in osmimi proti zavrnjen. Do spornega člena se je opredelil tudi rektor Univerze v Ljubljani, Gregor Majdič.

IZJAVA

Poglejmo še vprašanja, ki se nanašajo na določila v zvezi z delovanjem Javne agencije za raziskovalno dejavnost, in vprašanje o odprtem dostopu do izsledkov javno financiranih raziskav. O tem Marinčič. 

IZJAVA
Urša Opara Krašovec, podpredsednica VSS, nadaljuje z anomalijami v delovanju ARRS. 

IZJAVA

Opara Krašovec konkretneje o problemih, povezanih z razpisi. 

IZJAVA

Opara Krašovec opozarja na navzkrižje interesov, ki ga dopušča zakon.  

IZJAVA

Kljub izpostavljenemu stališču sindikata in amandmajem opozicijskih strank je podporo zakonu izrazil rektor Univerze v Mariboru in predsednik rektorske konference Slovenije, Zdravko Kačič. 

IZJAVA

V sindikatu zakon vidijo drugače, zaključuje Kovačič.

IZJAVA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness