Hidroksiklorokin-sumamed-krOFF

Hidroksiklorokin-sumamed-krOFF

Aktualno-politična novica
20. 3. 2020 - 15.10
 / KrOFF

Že nekaj časa po medijih krožijo informacije o tem, da se pri zdravljenju bolezni covid-19 uporablja zdravila za zdravljenje malarije in določenih avtoimunih bolezni, ki vsebujejo učinkovino hidroksiklorokin. Učinkovina klorokin je bila za medicinsko uporabo v Združenih državah Amerike odobrena že leta 1955, vendar ima pogosto številne stranskeučinke kot so slabost, bruhanje, mišična oslabelost, vnetje mrežnice in druge.

 

Francoska raziskava klorokina kot podpornega zdravila pri zdrvljenju Covid-19, je zajela 20 obolelih, ki so deset dni zapored trikrat na dan prejeli 200 miligramov hidroksiklorokin sulfata nazalno, ter 16 kontrolnih osebkov. Nadalje je šest obolelih ob prejemanju učinkovine dodatno za preprečitev superinfekcije oziroma naknadnih okužb prejemalo še antibiotik azitromicin. Azitromicin je bil sicer odkrit leta 1980 v Jugoslaviji, leta 2005 pa mu je potekla patentna zaščita in se od takrat proizvaja kot generičino zdravilo – učinkovina se po kakovosti, varnosti in učinkovitosti ne razlikuej od riginalnega patentiranega zdravila. Pri nas azitromicin tako poznamo pod imenom Sumamed. Antibiotik je v nekaterih študijah izkazal protivirusno delovanje na primeru virusov zike in ebole.

 

Že šesti dan raziskave je bilo na testu prisotnosti virusa 70 odstotkov pacientov, ki so prejemali hidroksiklorokin, negativnih. V kontrolni skupini sta v istem času okrevala zgolj le dva od šestnajstih obolelih. Vseh šest pacientov, ki so prejemali kombinacijo hidroksiklorokina in antibiotika azitromicina je ozdravelo, pri pacientih, ki so prejemali zgolj učinkovino, sicer v uporabi za zdravljenje malarije in nekaterih avtoimunskih bolezni, pa osem od štirinajstih bolnikov. Če bodo nadaljnje študije potrdile učinkovitost kombinirane terapije, se obeta hitra produkcija in široka dostopnost, saj sta obe zdravili opredeljeni kot generični.

 

vir: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.16.20037135v1

 

 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.