Hidroksiklorokin-sumamed-krOFF

Aktualno-politična novica
20. 3. 2020 - 15.10
 / KrOFF

Že nekaj časa po medijih krožijo informacije o tem, da pri zdravljenju bolezni Covid-19 uporabljajo zdravila za zdravljenje malarije in določenih avtoimunih bolezni, ki vsebujejo učinkovino hidroksiklorokin. Francoski raziskovalci so preverili, ali ta učinkovina deluje pri zdravljenju obolelih za Covid-19. Raziskava je zajela 20 obolelih, ki so deset dni zapored trikrat na dan prejeli 200 miligramov hidroksiklorokin sulfata nazalno, ter 16 kontrolnih osebkov. Nadalje je šest obolelih ob prejemanju učinkovine dodatno za preprečitev superinfekcije oziroma naknadnih okužb, prejemalo še antibiotik azitromicin, ki je izkazal protivirusno delovanje na primeru virusev zike in ebole. Pri nas ga poznamo pod imenom sumamed.

Že šesti dan raziskave je bilo na testu prisotnosti virusa 70 odstotkov pacientov, ki so prejemali hidroksiklorokin, bilo negativnih. V kontrolni skupini sta v istem času okrevala zgolj le dva od šestnajstih obolelih. Vseh šest pacientov, ki so prejemali kombinacijo hidroksiklorokina in antibiotika azitromicina je ozdravelo, pri pacientih, ki so prejemali zgolj učinkovino, sicer v uporabi za zdravljenje malarije in nekaterih avtoimunskih bolezni,  pa osem od štirinajstih bolnikov.

 

vir: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.16.20037135v1

 

Popravek novice: Novica je bila napisana na podlagi raziskave, ki je na dan etriranja izšla v pre-print članku. Naknadno se je izkazalo, da je bila raziskava zavajajoča in tudi kasnejše raziskave niso dokazale učinkovitosti niti hidroksiklorokina niti azitromicina pri zdravljenju koronavirusne bolezni.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.