A maš glukozo?

Aktualno-politična novica
22. 10. 2020 - 7.05

Današnji Znanstveni britoff je posvečen psom. Dunajska raziskovalna skupina je v reviji Veterinary Clinical Pathology objavila izsledke raziskave o prisotnosti glukoze v pasjem urinu.

V urinu zdravih živali glukoze navadno ne pričakujemo, njena prisotnost pa priča o številnih bolezenskih stanjih, med katere spadajo sladkorna bolezen, ledvična okvara in leptospiroza. Pri mačkah in ljudeh je glukoza v urinu sicer prisotna v nizki koncentraciji, ni pa znano, ali to velja tudi za pse.

Pred kratkim so se začele v klinični praksi uporabljati nove  vrste testov za glukozo z izboljšano občutljivostjo, ki lahko vodi do lažno pozitivnih rezultatov. Raziskovalna skupina je želela ugotoviti, ali novejši testi v urinu zdravih psov rutinsko zaznavajo glukozo. Hkrati je ugotavljala vpliv količine vnesene hrane ter spola, starosti in debelosti psa na koncentracijo glukoze v urinu.

Vsi psi, ki so bili vključeni v raziskavo, so bili klinično zdravi. Sodelovali so zdravi psi pasme beagle in drugih pasem. Raziskovalna skupina je analizirala tudi vzorce urina iz veterinarske klinike. Vseh udeleženih psov je bilo 560.

Novejši testi so zaznali glukozo v urinu 99,1 odstotka psov, vključenih v raziskavo. Koncentracija glukoze se je vedno gibala pod tisto, ki bi jo lahko zaznali manj občutljivi testi. Raziskava je ugotovila, da količina vnesene hrane, spol, starost in debelost psov na koncentracijo glukoze v urinu ne vplivajo.

Z raziskavo so ugotovili, da je v urinu zdravih psov lahko prisotna majhna koncentracija glukoze, niso pa razrešili vprašanja, kje je meja med normalno in nenormalno koncentracijo glukoze v urinu.

Glukozo je iskala Živa.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

To sem res rabil prebrat danes.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness