Cepivo proti driski

Aktualno-politična novica
26. 6. 2020 - 7.05

V manj razvitih državah so nalezljive bolezni še vedno pomemben dejavnik smrtnosti, za kar so v veliki meri krivi slabi higienski standardi. Za črevesne okužbe, ki jih povzročata bakteriji Campylobacter coli in Campylobacter jejuni, je značilno vnetje črevesne sluznice, ki ga spremlja obilna vodena driska, pri otrocih, mlajših od petih let, pa lahko drisko spremljata huda podhranjenost in zastoj v rasti. Okužbe se hitro širijo z oralno-fekalnim prenosom, prenašalci pa so pogosto brez simptomov. 

Zaradi pomanjkanja zanesljivih raziskav na živalih ustrezno cepivo za zdaj še ne obstaja, vendar raziskovalna skupina v reviji Science Advances poroča, da bi se to lahko kmalu spremenilo. Novo cepivo vsebuje delce sevov bakterij Campylobacter, ki so bili inaktivirani z vodikovim peroksidom. Cepivo so iz varnostnih razlogov najprej preizkusili na miših, potem pa so ga uporabili na človeku bolj sorodnih makakih.

Primati vrste makak v ujetništvu pogosto zbolijo za črevesno okužbo z drisko, ki je najbolj nevarna za mladiče. Polovica okuženih mladičev razvije kronično drisko, ki se lahko konča s smrtnim izidom. V raziskavo so bili vključeni makaki iz raziskovalnega centra v Oregonu. Prva tri leta so raziskovalci in raziskovalke zbirali vzorce blata okuženih makakov, zato da so ugotovili, kateri sevi bakterij Campylobacter so tisti, ki pri tej populaciji makakov najpogosteje povzročajo vodene driske.

Na podlagi zbranih vzorcev so sestavili inaktivirano cepivo, ki so ga uporabili pri 42-ih mladičih in 18-ih odraslih makakih. Čez šest mesecev je sledil poživitveni odmerek cepiva. Makake so spremljali eno leto in v tem času zabeležili le en primer okužbe z bakterijo Campylobacter coli med cepljenimi makaki, ki so bili ves čas v kontaktu z necepljenimi okuženimi pripadniki svoje vrste.

Cepivo je omogočilo 83-odstotno zaščito pred okužbo z različnimi sevi bakterije Campylobacter. Kot kaže, je cepivo aktiviralo prirojeni imunski odziv, v krvi cepljenih makakov pa so zaznali večje število protiteles kot pri makakih, ki so dejansko staknili okužbo.

Ker noče stakniti ne driske ne korone, si bo roke še vedno pridno umivala Andrea.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.