Gori, gori listni opad

Aktualno-politična novica
29. 12. 2020 - 7.05

Požari imajo veliko vlogo pri razporejenosti in strukturi rastlinstva po svetu. Na pojavnost in širjenje požarov pa pomembno vpliva tudi listni opad, ki ga sestavljajo listi, iglice in vejice dreves. V nedavno objavljeni raziskavi so avstralske znanstvenice in znanstveniki predstavili rezultate o vnetljivosti listnega opada na globalni ravni.

Rastlinske vrste se po vnetljivosti, torej sposobnosti vžiga, med seboj razlikujejo na podlagi fizičnih in kemijskih lastnosti. Poznavanje lastnosti vnetljivosti rastlin ima pomembno vlogo pri predvidevanju poteka požarov in omogoča boljše upravljanje z gozdovi. Pri poteku požarov igra ključno vlogo listni opad, ki vpliva tako na horizontalno kot tudi na vertikalno širjenje požarov.

V raziskavi so znanstvenice in znanstveniki vključili podatke vnetljivosti listnih opadov za 106 rastlinskih vrst iz Severne in Južne Amerike, Avstralije, Evrope in Azije. Med seboj so primerjali podatke o morfoloških lastnostih listov in strukturah listnega opada ter njihove vnetljivosti. Ključni parametri vnetljivosti, ki so jih v raziskavi upoštevali, so bili čas gorenja listov, kako hitro se ogenj širi in koliko rastlinskega materiala se med gorenjem porabi. Upoštevali so podatke tako za listavce kot tudi za iglavce.

Rezultati raziskave so pokazali, da imajo na strukturo in vnetljivost opada največ vpliva tiste lastnosti lista, ki določajo, koliko prostora list zasede v opadu. Gre za morfološke lastnosti: zvitost listov, njihov volumen in njihova specifična površina. Slednja lastnost predstavlja razmerje med površino lista in njegovo maso. Manjši vpliv na vnetljivost pa so imele lastnosti, kot sta debelina lista in gostota njegovega tkiva. Kot najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na hitrost širjenja plamena in trajanja gorenja, se je izkazala nasipna gostota listnega opada. Največja vnetljivost listnih opadov je prisotna v gozdovih evkaliptusov in borov, kar sovpada s pridobljenimi rezultati.

Raziskava je prva, ki je predstavila množico lastnosti vnetljivosti listnega opada na globalni ravni in s tem prispevala k boljšemu razumevanju in primerjanju tega procesa v različnih rastlinskih združbah. Poznavanje vnetljivosti listnega opada igra pomembno vlogo v časih, ko se zaradi podnebnih sprememb srečujemo s porastom požarov.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.