Kognitivne sposobnosti pregretih srak

Aktualno-politična novica
4. 5. 2022 - 8.05

V prihodnje pričakujemo dvig povprečne temperature za 0,2 stopinje Celzija na vsakih deset let. Višje temperature pri mnogih živalih vodijo v povišan stres. Mednarodna raziskovalna skupina v reviji Animal Behaviour poroča, da avstralske srake pod vročinskimi stresnimi pogoji manj uspešno rešujejo kognitivne naloge.

Kognicijo lahko opišemo kot mehanizem, s katerim živali sprejmejo, obdelajo in se odzovejo na informacijo iz okolja. Kognicija je pomemben steber obstoja in fitnesa neke živalske vrste. Do sedaj ni mnogo raziskav, ki bi preučile vpliv spreminjajočega podnebja na kognicijo živali.

Mednarodna raziskovalna skupina je tako dve poletji spremljala zahodne avstralske srake in jih izpostavljala nalogi na področju asociativnega učenja. Srake so morale povezati lik na lesenem pokrovu, pod katerim je bila nagrada, košček mocarele. Ptice so izpostavili različnim parom likov, pri čemer se je pod enakim likom vedno skrivala nagrada – mocarela. Drug lik v paru pa se je spreminjal. Raziskovalna skupina je merila, koliko poskusov so potrebovale, da so pravilen lik povezale z nagrado. Posamezna ptica je bila uspešna, če je izbrala pravilen lik na pokrovu v 10-ih od 12-ih zaporednih poskusih. Če tega ni dosegla v manj kot 30-ih poskusih, so test označili kot neizpolnjen. Gre za preprosto nalogo, ki so jo srake, udeležene v raziskavi, že poznale.

Testirali so 23 srak. V stanju, ko pri njih niso zaznali vedenjskega izražanja stresa, in v času, ko so ga. Srake so pod vročinskim stresom namreč zadihane in razširijo ter odprejo krila. Tovrstno vedenje so pri vseh udeleženih srakah zaznali pri zunanji temperaturi višji od 32 stopinj Celzija. Merili so, kako hitro povežejo lik na leseni plošči z nagrado.

Po statistični analizi podatkov so ugotovili, da so srake veliko manj uspešno reševale nalogo, ko so bile pod vročinskim stresom. Da so ugotovile povezavo med likom in nagrado, so namreč v vročini potrebovale v povprečju več kot 28 poskusov, medtem pa so v nestresnih situacijah nalogo uspešno rešile v nekaj več kot 20-ih poskusih.

Podnebne spremembe in z njimi povezano zvišanje povprečnih temperatur bodo lahko imele vedno večje negativne posledice na različne živalske vrste. Opisana raziskava je med prvimi, ki je zaznala povezavo med višanjem temperature in zmanjšanimi kognitivnimi sposobnostmi pri srakah.

V vročini ima skravžljane miselne procese Zarja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness