Kvasovke proti aflatoksinom

Kvasovke proti aflatoksinom

Aktualno-politična novica
15. 1. 2020 - 7.05

Raziskovalna skupina iz Argentine je v reviji Animal Nutrition objavila raziskavo o vplivu kvasovk Saccharomyces cerevisiae na delovanje aflatoksinov na piščance, namenjene za prehrano ljudi in živali. Z raziskavo so želeli ugotoviti, ali dodajanje kvasovk obroku, onesnaženemu z aflatoksinom B1, prepreči njegovo škodljivo delovanje na jetra in črevesje kokoši.

Aflatoksini so produkt plesni iz rodu Aspergillus. Najnevarnejši med njimi je aflatoksin B1, ki je rakotvoren, poškoduje jetra in zmanjšuje sprejem hranilnih snovi v prebavilih. Zaradi toksičnih učinkov in prenosa z živili živalskega izvora je v Evropi določena njegova najvišja meja v živalski krmi. Aflatoksini se sicer pojavljajo v plesnivi krmi. Kvasovke se v krmi in prebavnem traktu vežejo na ta toksin in tako preprečijo njegovo delovanje. V primerjavi z drugimi snovmi, ki vežejo toksine, kvasovke ne zmanjšujejo celotne hranilne vrednosti krme. 

V raziskavi so sto piščancev, starih en dan, razdelili v štiri skupine. Kontrolna skupina je dobivala navadno krmo, druga skupina je poleg krme dobivala še kvasovke Saccharomyces cerevisiae. Tretja skupina je dobivala aflatoksin B1, zadnja skupina pa aflatoksin B1 in kvasovke. S takšno krmo so jih hranili dvaindvajset dni, potem pa so nekatere usmrtili in jim pregledali organe.

Piščanci, hranjeni s krmo in aflatoksinom B1, so imeli poškodovana jetra, sluznica črevesja pa je bila vneta in stanjšana. Takšnih sprememb ob dodatku kvasovk v krmo s toksinom niso zaznali. Preverjali so tudi prisotnost aflatoksina B1 v jetrih. Pri krmi z aflatoksinom B1 in kvasovkami je bilo tega toksina v jetrih znatno manj od količine toksina pri krmi brez kvasovk. 

Rezultati raziskave so pokazali, da dodatek kvasovke Saccharomyces cerevisiae zmanjša delovanje aflatoksina B1 na organizem kokoši, a ga ne nevtralizira povsem. Kljub temu je lahko dodajanje teh kvasovk krmi, onesnaženi z aflatoksini, dober način boja proti njim.

Vpliv kvasovk na delovanje aflatoksina B1 je opazovala vajenka Živa.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.