Masivnost našega domorodnega planeta

Aktualno-politična novica
7. 11. 2018 - 7.05

Kako izmeriti maso kamna? Ni panike, daš ga na tehtnico in odčitaš težo ... Kako pa se lotiš merjenja mase Zemlje?

 

Znanstvena ekipa španskega Inštituta za korpuskularno fiziko, to je fiziko majhnih delcev, je s pomočjo komaj zaznavnih delcev - nevtrinov - uspela skenirati notranjost Zemlje in izvesti novo tehniko merjenja Zemljine mase.

 

Nevtrini so majhni izmuzljivi delci, katerih dokazovanje obstoja je izjemno težko! Subatomski delci brez električnega naboja in z neverjetno majhno maso nastanejo pri beta razpadu, kar se dogaja tako v jedrskih elektrarnah kakor tudi v zvezdah. Nastanejo pa lahko tudi ob prehodu visokoenergijskih delcev skozi našo atmosfero.

 

Nevtrine je izjemno težko zaznati. Že sama misel, da skozi vaše telo vsak trenutek leti milijarde nevtrinov, je nepredstavljiva. Zato so znanstveniki in znanstvenice na Antarktiki postavili prav poseben detektor nevtrinov, imenovan IceCube. IceCube lahko določi tudi smer prihoda nevtrinov, kar so izkoristili tudi znanstveniki.

 

Ob preletu visokoenergijskih delcev skozi Zemljino atmosfero ti sprožajo plazove nevtrinov, ki imajo različne energije in prehajajo skozi Zemljo. Ker različne snovi različno interagirajo z nevtrini, lahko z merjenjem števila nevtrinov določenih energij, ki prihajajo iz dane smeri, izdelamo modelsko napoved Zemljine sestave.

 

Tako je ekipi znanstvenikov uspelo pokazati, da je mogoče izdelati model Zemljine notranjosti in preko tega na novo oceniti Zemljino maso.

 

Zritoff je spisal Nejc, ki vam naznanja še dodatno veselo novico: november je, ne da se delati, zato podaljšujemo rok za oddajo prijav na avdicijo znanstvene redakcije do 18. novembra! Bodi z nami ali bodi kvadrat! Se vidimo!

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness