Mutualistični Zbritoff

Mutualistični Zbritoff

Aktualno-politična novica
31. 3. 2017 - 7.05

Znanstvenice in znanstveniki z univerze v Münchnu so v nedavno objavljeni raziskavi predstavili nove teoretske predpostavke na področju interakcij med organizmi. Preučili so namreč razpad mutualističnega odnosa med mravljami in rastlinami. Pri mutualizmu gre za simbiotski odnos, kjer dva organizma različnih vrst živita v skupnosti, od katere imata oba korist.

V raziskavo so bile vključene tropske vrste rastlin, ki jih strokovno imenujemo Hydnophytinae. Gre za epifitske rastline, kar pomeni, da so s svojimi koreninami pritrjene na debla ali veje dreves in ne v tla. Hranilne snovi morajo tako pridobiti na drugačen način.

Za preučevano skupino rastlin, ki jo najdemo v jugo-vzhodni Aziji in Avstraliji je značilno tudi, da živijo v mutualističnem odnosu z mravljami. Epifitske rastline v svojih gomoljih mravljam nudijo zatočišče in zaloge nektarja, medtem ko mravlje s svojimi fekalijami kot gnojilo rastlinam nudijo hranilne snovi.

V raziskavi so se znanstvenice in znanstveniki posvetili preučevanju povezave med velikostjo vhodne luknje v gomolj rastline, nadmorsko višino na kateri se nahajajo, ter koliko različnih organizmov biva v rastlini. Pri slednji enoti preučevanja so tako simbiontske odnose z rastlinami razdelili na posebne in splošne.

Nadalje so rezultati raziskav pokazali naslednje: rastline, ki rastejo na nižjih nadmorskih višinah, imajo manjše vhodne luknje in so tako bolj specializirane, tem primeru izključno na mutualistični odnos z mravljami. Rastline višjih nadmorskih višin, ki so evolucijsko mlajše, imajo v gomolju večje vhodne luknje in tako nudijo zatočišče več različnim vrstam organizmov. So torej bolj splošne in je tako mutualistični odnos rastline z ostalimi organizmi manj izrazit. Pri nekaterih primerih rastlin z višjih nadmorskih višin mutualizem ni več prisoten.

Tako je raziskava pokazala, da mutualizem močno vpliva na spremembe morfoloških lastnosti simbiotskih rastlin. Sprememba partnerja v mutualističnem odnosu rastlin lahko tako vodi do generalističnega mutualizma in na koncu do avtonomne, v nobeno interakcijo vpletene rastline.

Ustaljene interakcije z organizmi ima Sebastjan.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.