Nalezljivi rak

Nalezljivi rak

Aktualno-politična novica
29. 11. 2019 - 7.05

Rak je bolezen številnih obrazov in razvojnih procesov. Nastane s serijo zaporednih mutacij v eni celici, ki tako pridobi nesmrtnost in se začne neustavljivo deliti. Tumor torej zraste v telesu iz ene od celic, ki se tam že nahajajo, in se načeloma ne prenaša iz enega telesa v drugega. V reviji eLife so v začetku meseca objavili raziskavo o vrsti raka, ki je nalezljiv in lahko potuje iz ene vrste školjk v drugo. Rakave celice so se torej osvobodile telesa, v katerem so nastale, in pridobile sposobnost, da kot virusi in bakterije naselijo druga telesa.

Podobne oblike raka so do danes našli le pri treh vrstah živali, in sicer pri psih, tasmanskih vragih in štirih vrstah školjk. Primerjali so gensko sestavo celic prenosljivega raka pri dveh vrstah školjk, in sicer pri čilski in navadni klapavici. Čilske klapavice živijo ob obali Čila in Falklandskih otokov, medtem ko navadne klapavice najdemo ob obalah celega sveta, tokrat pa so se osredotočili na populacijo ob obali Francije. Kljub veliki geografski razdalji so med geni tumorskih celic odkrili neverjetno podobnost.

V raziskavi na podlagi sorodnih genov sklepajo, da imajo rakave celice obeh geografsko ločenih populacij enakega skupnega prednika. Ta je nastal pri pacifiški vrsti klapavic z latinskim imenom Mytilus trossulus. Pri tej vrsti je bil v Kanadi tudi prvič opažen. Kljub temu pa gre pri čilski in navadni klapavici za samostojno obliko raka, ki ni identična predniški. Tako so torej pokazali, da se je prenosljivi rak prenašal preko Atlantskega in Tihega oceana ter na poti od gostitelja do gostitelja tudi mutiral in se pod vplivom selekcijskih pritiskov spreminjal. 

Nevretenčarji, med katere uvrščamo tudi školjke, nimajo pridobljenega imunskega sistema, s katerim bi lastne celice ločile od tujih. Tako je njihov organizem zelo primeren za razvoj spremenjenih rakavih celic, saj spremembe ne zazna in ne izloči. Imunski sistem vretenčarjev pa ima specializirane celice, ki tuje prepoznajo, napadejo in izločijo. Prav ta imunski sistem v našem telesu prepreči nadaljni razvoj celic, ki bi lahko vodile v nastanek raka. Zato tudi rakave celice klapavic glede na dosedanje raziskave niso nevarne za človeka.

Z rakom se je selila Urša.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness