(Ne zares) novi onesnaževalec

Aktualno-politična novica
12. 11. 2018 - 7.05

Raziskovalna skupina Univerze v Indiani, ki jo je vodila Marta Venier, je po analizi vzorcev, odvzetih iz več različnih okolij, odkrila, da so koncentracije onesnaževalca, ki predhodno ni bil postavljen pod vprašaj, zelo visoke.

Številne pogosto uporabljene kemikalije, s katerimi smo vsakodnevno v stiku in so v uporabi že desetletja, so ubežale pozornosti kemikov in njihovim analizam. To še posebej velja za območje ZDA, kjer so v sedemdesetih letih ob sprejemu Zakona o nadzoru nad strupenimi snovmi obkljukali več kot 85000 kemikalij, brez dodatnih kontrolnih postopkov.

Številne kemikalije niso bile izpostavljene regulativnemu pregledu in o njih, razen če ni bil kasneje spremenjen njihov namen uporabe, niso pridobivali novih informacij. Veliko število potrošniških izdelkov vsebuje kemikalije, o katerih, kar zadeva njihove lastnosti, strupenost ter vpliv na okolje in zdravje, vemo le malo. Sčasoma veliko teh snovi uide v okolje in se širi prek hrane, prahu in vode.

Raziskovalke in raziskovalci so se pri svoji analizi osredotočili na snov iz družine organofosfatov, ki so znani po svojih toksičnih lastnostih. Kemikalijo poimenujemo s kratico TDTBPP in nimamo veliko informacij o tem, od kod uhaja v okolje. Raziskovalna skupina je zato preverila prisotnost snovi z uporabo masnega spektrometra visoke ločljivosti v prahu e-odpadkov, v prahu domačih okolij, usedlinah vodnih filtrov, odpadnih vodah na območju Chicaga in v zračnih filtrih.

Najvišje koncentracije TDTBPP-ja so prisotne v prahu e-odpadkov, zatem pa v prahu domačih okolij. Drugi morebitni izvori te kemikalije so na primer v zaviralcih gorenja, v potrošniških izdelkih, v katerih deluje kot plastifikator, ali pri razpadu drugih materialov, ob katerem nastane kot stranski produkt.

V raziskavi so navedeni tudi podatki o izpostavljenosti ljudi dotični kemikaliji, predvsem na območju Ontaria v Kanadi. V domačem okolju so koncentracije že zelo visoke in najpogosteje pridemo s kemikalijo v stik prek vdihavanja kontaminiranega prahu ali prek stika s kožo.

To, da potencialno toksično kemikalijo v okolju najdemo v takem izobilju in je prej nismo poznali, je še en dokaz neučinkovitega ravnanja s kemikalijami v Združenih državah Amerike.

O onesnaževalcih zaskrbljeno piše Dunia.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.