Okusni paradižniki, neokusne Trumpove poteze

Aktualno-politična novica
31. 1. 2017 - 7.05

Današnji Znanstveni britoff začenjamo z vestjo, da se je Donald Trump že v prvem tednu, odkar je nastopil na oblast, spravil na več vladnih organizacij. Agenciji za varstvo okolja je bila prepovedana uporaba socialnih omrežij. Naročeno ji je bilo tudi, naj s svoje spletne strani umakne stran o podnebnih spremembah, poleg tega pa ji je bilo zamrznjeno še dodeljevanje sredstev. Do nadaljnjega ne sme na socialnih omrežjih objavljati tudi Ministrstvo za kmetijstvo, Služba za nacionalne parke pa je dobila prepoved tvitanja. Vendar se v slednji ne pustijo utišati, zato so na Twitterju ustvarili neuraden profil AltUSNatParkService, na katerem objavljajo provokativne slike in podatke o podnebnih spremembah.

Nadaljujmo s pozitivnejšo novico. Mednarodna raziskovalna skupina je preučila kemijsko in genetsko ozadje okusnih paradižnikov. O svojih izsledkih poročajo v zadnji številki znanstvene revije Science.

Današnji komercialno gojeni paradižniki so znani po lepem videzu, čvrstosti, odpornosti proti boleznim in visokih donosih. Žlahtitelji in žlahtiteljice so namreč odbirali sorte s prej naštetimi lastnostmi, na ta račun pa so škodo utrpele druge lastnosti paradižnika, kot sta denimo vonj in okus.

Da bi paradižnikom lahko vrnili dober vonj in predvsem okus, so raziskovalke in raziskovalci najprej dali ljudem v pokušino  različne moderne sorte komercialnih paradižnikov, stare sorte ter paradižnikove divje sorodnike. Potrošniki in potrošnice so ocenili več senzoričnih lastnosti, vključno s celostno všečnostjo in intenzivnostjo okusa sadeža. Z metodo, imenovano plinska kromatografija, so nato preučili kemijsko sestavo skoraj 400 različnih sort paradižnika. Na podlagi zbranih podatkov so predpostavili, da je za dober okus ploda ključnih 33 molekul. Mednje sodijo razni sladkorji, organske kisline in hlapne snovi.

Raziskovalno skupino je zanimalo tudi, kateri geni so odgovorni za nastanek molekul, ki dajejo paradižniku dober okus. Določili so celotno nukleotidno zaporedje DNK različnih sort paradižnika in s primerjavo podatkov odkrili gene, ki vplivajo na koncentracijo sladkorjev, kislin in hlapnih snovi v plodu. Raziskava torej odpira možnost, da te gene vnesemo v komercialne sorte paradižnikov s klasičnim križanjem ali genskim inženirstvom in tako izboljšamo okus tega sadeža.

Rdeče paradižnike rada je, okusne pa še rajši, Angelika.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

otročje lahko - paradižnikom daje dober okus veliko sonca, veliko zraka in dobra plodna zemlja. ampak baje da znanstveniki razmišljajo o genetsko modificiranem paradižniku, ki bi v seme ustavil gen, ki je povezan z nekim živalskih genom, če me spomin ne vara, z namenom da bi kožica paradižnika postala bolj odporna na poškodbe in transport in bi tako vsak kreten našel v supermarketu nepoškodovan, vizualno nekontaminiran paradižnik. trump bi pa zihr podpisal, če ne trump pa gates.

@HAHA - žal ni tako "otročje lahko", kot se morda zdi na prvo žogo. Za začetek se je potrebno vprašati, zakaj rastlina sploh sintetizira snovi, kot so razni sladkorji, organske kisline, vitamini, hlapne komponente, barvila. Sinteza teh snovi predstavlja za rastlino (metabolno) breme, torej namesto da energijo vlaga v svojo rast, jo vloži v sintezo teh molekul. Če na kratko poenostavim, lahko roečemo, da jih sintetizira, da so njeni plodovi bolj privlačni za morebitne raznašalce njenih semen, ter kot odgovor na okoljski stres. Rastlina se namreč mora zaščititi pred npr. slanostjo, (preveč) intenzivno svetlobo (ki ji škodi). Zato so recimo jagode iz Salt Farm Texel zelo sladke, čeprav rastejo na nerodovodtnih, slanih tleh. Je pa sedaj objavljeno besedilo Znanstvenega britoffa, tako da lepo vabim k branju.

MAKE PARADIŽNIK GREAT AGAIN

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.