Pljuni in povej, ali imaš pretres možganov

Aktualno-politična novica
24. 11. 2017 - 7.05

Znanstveniki in znanstvenice poročajo, da so v slini identificirali pet mikro RNA-molekul, ki so povezane s podaljšanimi simptomi pretresa možganov. Zdravniki namreč resnost poškodbe možganov pri odraslih ocenjujejo s pomočjo vprašalnika, ki pa se pri otroških pacientih ni izkazal kot dovolj natančno orodje za postavljanje diagnoze.

Pretres možganov pri otrocih je pogosto posledica vožnje v avtomobilu ali poškodbe pri športni dejavnosti. Akutne težave, kot so izguba zavesti, glavobol, omotičnost, slabost in upočasnjenost, običajno v kratkem izzvenijo. Pri eni tretjini malih bolnikov pa se težave nadaljujejo v obliki podaljšanih simptomov, med katerimi je najbolj izražena nenehna utrujenost. Takšne primere je najtežje zaznati pri otrocih, ki pogosto niti ne znajo sami povedati, kaj jih tare. V veliko pomoč zdravnikom bodo v prihodnosti morda prav mikro RNA-molekule, ki so jih zaznali v slini udeležencev študije.

V prvo tovrstno študijo na otrocih so vključili 52 udeležencev, ki so jih razdelili v dve skupini. Prva skupina je na podlagi vprašalnika, na katerega so v časovnem obdobju enega tedna po poškodbi odgovarjali otroci oziroma njihovi starši, imela izražene samo akutne znake pretresa možganov. Druga skupina pa je ob ponovnem izpolnjevanju vprašalnika, štiri in osem tednov po poškodbi, kazala tudi podaljšane znake pretresa možganov. Najmlajši otrok v študiji je bil star 7 let, najstarejši mladoletnik po ameriški zakonodaji pa jih je štel 21.

Po poškodbi so vsakemu preiskovancu odvzeli tudi vzorec sline, iz katerega so uspeli izolirati več kot 400 različnih mikro RNA-molekul. To so majhne nekodirajoče molekule, ki tekom življenja vplivajo na izražanje različnih genov. Ker krožijo po telesnih tekočinah, jih lahko zaznamo v serumu, likvorju in slini.

Izmed vseh je izstopalo pet molekul, ki so bile v manjši meri izražene v slini preiskovancev, ki so samo na začetku kazali akutne znake, brez podaljšanih simptomov pretresa možganov. Tri mikro RNA-molekule v slini otrok pa so povezali s točno določeno vrsto podaljšanih simptomov pretresa možganov, ki so se pojavili šele čez štiri tedne. Med njimi so bile težave s spominom, glavoboli in prej omenjena utrujenost. Najdene molekule, ki naj bi imele po možganski poškodbi varovalno vlogo, so povezali z geni, ki vplivajo na razvoj živčevja in prevajanje živčnih signalov v sinapsah.

Koliko odgovorov se še skriva v slini, se sprašuje Andrea.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

no, pretres možganov se res hitro zgodi. nič tragičnega.
zakaj ne čitajte kaj več gospodiča S.Rosa?
https://www.theguardian.com/books/2012/dec/19/genes-cells-and-brains-hil...
mislim, da so možgani zelo fleksibilna tvorba o kateri res ne vemo še dosti. s treningom možganov pridemo do dokaj zanimivih razsežnosti lahko. dejmo malo več migat fantje v znanstveni redakciji a?

kako dober nos imam. najboljši nos na tem svetu.
phahahahhahahhahaha

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness