Podgane proti mačkam

Aktualno-politična novica
2. 10. 2018 - 7.05

Po zaslugi vedno večjega preseljevanja predstavljajo mesta enega izmed najhitreje rastočih ekosistemov. Poleg ljudi pa se v mestih nahajajo tudi vsem dobro znane podgane. In če ste si predstavljali, da so njihov glavni plenilec prostoživeče domače mačke, ste se žal motili. Nedavno objavljena raziskava revije Frontiers in Ecology and Evolution govori ravno nasprotno. Raziskovalci so namreč pokazali, da prostoživeče mačke nimajo velikega vpliva na populacijo podgan v mestu.  

Raziskava, ki so jo izvedli v New Yorku, je vključevala opazovanje kolonije sivih podgan, ki so v mesto prišle v osemnajstem stoletju iz Evrope. Opazovali so kolonijo stopetdesetih podgan, od katerih so jih 37 opremili s čipi. Njihove interakcije z mačkami so opazovali s pomočjo kamer, ki so v svoj objektiv zajele območje podganje poti.

Rezultati raziskave na podlagi analize posnetkov so pokazali, da so se v bližini kolonije podgan zadrževale tri mačke. V vseh devetinsedemdesetih dnevih opazovanja je bilo zabeleženih zgolj 20 zalezovanj podgan s strani mačk, od tega trije poskusi ubijanja. Le dvakrat so bile mačke pri tem dejanju tudi uspešne. Prisotnost mačk na območju je vplivala na manjše pojavljanje podgan, medtem ko človek na njihovo pojavljanje ni imel vpliva. Podgane so namreč s svojim vedenjem mačkam zelo nedostopen plen. 

Kljub temu da naj bi bile prostoživeče mačke glavno orodje za zmanjšanje populacij podgan, predstavljena raziskava kaže nasprotno. Raziskovalci predvidevajo, da mačke rajši plenijo manjše in lažje dostopne živali, kot so nekateri ptiči in miši, ki so po svoji teži lahko kar desetkrat lažje od podgan. Raziskava odpira nadaljnja vprašanja o uravnavanju velikosti populacij podgan v urbanih ekosistemih, pri čemer pa mačke očitno nimajo velikega vpliva.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.