Prehranska vrednost obrokov v gostinskih obratih

Aktualno-politična novica

Slaba dieta oziroma prehranske navade vodijo v debelost. Eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na to, je prehranjevanje v gostinskih obratih oziroma zunaj doma, kjer so porcije velike in imajo višjo energijsko gostoto oziroma vrednost. Nekateri gostinski obrati prostovoljno ponujajo dostop do informacij o hranilni in energijski vrednosti ponujenih obrokov na jedilniku, a kako to pomaga gostu oziroma gostji? 

 

Britanska raziskovalna skupina je v reviji PLOS ONE objavila raziskavo, v kateri je ugotavljala, ali v Veliki Britaniji obstaja razlika med obroki v gostinskih obratih, ki hranilno in energijsko vrednost razkrijejo, in obroki v obratih, ki te podatke zamolčijo. Energijska vrednost živila nam pove, koliko energije se sprosti pri presnovi hranilnih snovi. Hranilna vrednost pa nam pove, kolikšno količino določenih hranil vsebuje določeno živilo.

 

Popisali so sto najpopularnejših gostinskih verig na Otoku in pregledali njihove spletne strani, na katerih so našli ustrezne podatke o sestavi obrokov in pijač. Celotno energijsko in hranilno vrednost vseh analiziranih obrokov so na koncu pri vsakem gostinskem obratu sešteli. Za statistično obdelavo podatkov so uporabili linearno regresijo, torej krivuljo, ki se najbolj prilega danim podatkom. Upoštevali so informacije o vsebnosti hranil, izbrali so maščobe, nasičene maščobe, ogljikove hidrate, sladkorje, prehranske vlaknine, beljakovine in sol.

 

Od preiskovanih restavracij jih je imelo zgolj dvainštirideset svoj jedilnik objavljen na spletni strani skupaj z ustrezno energijsko in hranilno vrednostjo. Prostovoljno je informacije ponujalo trinajst od dvainštiridesetih gostinskih obratov. Obroki oziroma živila v teh trinajstih gostinskih obratih so imeli 45 odstotkov nižjo vsebnost maščob in 60 odstotkov nižjo vsebnost soli kot v gostinskih obratih brez menijev z informacijami o energijski in hranilni vrednosti.

 

Veliko podanih podatkov o energijski ali hranilni vrednosti obrokov v gostinskih obratih se na prvi pogled ni ujemalo z referenčnimi vrednostmi za dano živilo oziroma obrok, zato bi bilo smiselno navedene vrednosti preveriti tudi laboratorijsko. Tega žal v dani študiji zaradi pomanjkanja financ niso storili. Vredno je omeniti, da so raziskavo opravili dva meseca pred objavo predloga o obveznem označevanju energijske in hranilne vrednosti obrokov na jedilnikih gostinskih obratov v Združenem kraljestvu. Za zdaj predloga še niso sprejeli, dotično označevanje je obvezno le na predpakiranih živilih že vse od leta 2016. Obvezno označevanje jedilnih listov pa bi lahko vodilo v drugačno oblikovanje obrokov in živil, ki jih strežejo gostinski obrati. 

 

K javnemu zdravju stremi Jana .

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.