Rokovnjaštvo za vse!

Rokovnjaštvo za vse!

Aktualno-politična novica
20. 3. 2020 - 7.05

Razburkani teden znanstvenih novotarij zaključujemo z objavo  v reviji Science Translational Medicine. Znanstvenikom in znanstvenicam je uspelo razviti živčnomišični vmesnik, ki ustvarja uporabne signale za nadzor bioničnega uda pri pacientih z amputiranimi deli rok. S takšnim pristopom so dosegli za uporabnika bolj intuitivno premikanje delov protetične roke, predvsem prstov in dlani.

Izguba katerega koli dela zgornjega uda bistveno spremeni človekovo vsakodnevno življenje. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije živi na svetu približno 30 milijonov ljudi, ki potrebujejo nadomestni ud za povrnitev kvalitete življenja. Tudi življenje s protetičnim udom je lahko težavno, saj elektromehanika nadomestka še ne omogoča izvajanja bolj specifičnih gibov.

Ima sposobnost celjenja in se jo da reciklirati.
 / 23. 2. 2018

Kirurški odstranitvi dela telesa, ki je potrebna na primer ob zapletih pri sladkorni bolezni, poškodbah pri delu in pri zdravljenju raka, sledi dolgotrajna regeneracija okoliškega tkiva. Po operaciji lahko vztraja tudi živčna bolečina okoli prekinjenih živčnih vlaken in vzdolž odstranjenega uda. Po teh vlaknih namreč še vedno potujejo navodila za izvršitev giba, ki pa ne morejo več doseči odstranjenih mišic. 

Sedanji pristopi k povrnitvi funkcije rok so zelo omejeni, saj omogočajo samo zelo osnoven nadzor nad prsti in dlanjo v protetičnem udu. Regenerativna medicina si zato že dolgo časa prizadeva povečati funkcionalnost protetike. Funkcionalnost je za zdaj še omejena zaradi zmanjšanih amplitud elektrokemičnega signala, ki se prenašajo po okrnjenih živcih.

Raziskovalna ekipa z Univerze v Michiganu je razvila sistem, ki poveča amplitudo signala v skrajšanem živcu. Živčne zaključke v krnu poskusnih oseb so obdali z majhnimi mišičnimi vsadki, nato pa so počakali tri mesece, da se je mišični vsadek primerno ožilil in oživčil. V takšni strukturi, ki jo motorični sistem bržda zaznava kot regeneracijo uda stran od mesta amputacije, pride do povečanja amplitude živčnega signala. Ta signal je potem uporaben za nadzor protetičnega uda.

Z novim pristopom so ustvarili živčnomišični stik, ki ustvarja električne signale, ki so uporabni za fini nadzor motorike v protetičnem udu. Hkrati je zanimiva tudi ugotovitev, da so z novo zasnovo živčnomišičnega stika dosegli zmanjšanje živčne bolečine v fantomskem udu. 

Današnji Zbritoff je finančno podprl Kapitan kLuka.

 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.