S smehom nad težave

Aktualno-politična novica
7. 4. 2021 - 7.05

Smeh močno vpliva na naša čustva – mnogo raziskav je namreč že dokazalo, da je pomemben dejavnik pri regulaciji negativnih čustev. Manj pozornosti pa je usmerjene v nevrološki mehanizem pozitivnih učinkov humorja. Eno izmed raziskav, ki je bila objavljena pred kratkim, predstavljamo v današnjem Znanstvenem britOFFu. Glede na izsledke raziskave sta v proces vključeni dve medsebojno povezani nevralni poti, ki vodita do miselne rekonstrukcije preteklih dogodkov.

V raziskavi je sodelovalo 27 udeleženk in udeležencev. Vsakemu izmed njih so pokazali različne slike z negativno vsebino in jim dodali enega izmed treh napisov: šaljivega, dobesednega ali črnogledega. S funkcijskim slikanjem z magnetno resonanco, krajše fMRI, so slikali in primerjali čustvene in živčne odzive sodelujočih v raziskavi na negativne slike z različnimi napisi. Pred in po poskusu so udeleženci in udeleženke ocenili svoj čustveni odziv na enake slike, ki niso imele dodanih napisov.

Vedenjski rezultati nakazujejo, da so šaljivi napisi ob slikah učinkoviti pri zatiranju negativnih in vzpodbujanju pozitivnih čustev. Poleg tega so z raziskavo odkrili tudi dve nevralni poti, ki ob humornih situacijah medsebojno sodelujeta. Ko negativni situaciji dodamo kanček humorja, prva pot spremeni predstavo in razumevanje negativnega dogodka, kar so v raziskavi imenovali “aha” efekt. Druga pot pa je povezana s sproščanjem humornih čustev in smehom, kar so poimenovali “haha” efekt.

Rezultati raziskave kažejo, da humor regulira negativne dogodke tako, da prebudi pozitivna čustva, ki se prepišejo čez negativna čustva. Ta mehanizem deluje kratko- in dolgoročno ter omogoča, da ponovno ovrednotimo slabe dogodke in jih opredelimo kot manj nevarne.

V slabih trenutkih si s smehom pomaga Živa.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.