Skodelica plastike za dobro jutro

Aktualno-politična novica
2. 10. 2019 - 7.05

Kanadska raziskovalna skupina v znanstveni reviji Environmental Science and Technolology poroča, da se iz plastičnih čajnih vrečk sprosti na milijarde mikroplastičnih in nanoplastičnih delcev.

Naraščajoča pojavnost zelo majhnih plastičnih delcev v prehranski verigi je skrb vzbujajoča. Prisotnost mikroplastike je bila med drugim odkrita v pitni vodi, kuhinjski soli, ribah in školjkah. Kljub trudu po zmanjševanju plastične embalaže na eni strani pa nekateri proizvajalci izdelujejo nove plastične embalaže, ki nadomeščajo tradicionalno, denimo papirnato embalažo. Tak primer so plastične čajne vrečke, ki nadomeščajo klasične vrečke iz filtrirnega papirja.

V raziskavi, ki jo predstavljamo danes, so želeli ugotoviti, ali se med pripravo čaja iz plastičnih vrečk izločajo mikroplastični ali nanoplastični delci. Mikroplastiko so definirali kot plastične delce, velike od sto nanometrov do pet milimetrov, nanoplastika pa so poimenovali delce, manjše od sto nanometrov.

Testirali so štiri različne plastične čajne vrečke, ki so naprodaj v trgovini. Prazne vrečke so za pet minut potopili v 10 mililitrov čiste vode, segrete na 95 stopinj Celzija. Nato so analizirali prisotnost plastičnih delcev v vodi z vrstično elektronsko mikroskopijo in dvema spektroskopskima metodama. Ugotovili so, da se je iz plastičnih vrečk sprostilo slabih 12 milijard mikroplastičnih delcev in dobre tri milijarde nanoplastičnih delcev. To je za nekaj velikostnih razredov več delcev, kot so jih v predhodnih študijah odkrili v drugi hrani. Po kemijski sestavi so se sproščeni delci ujemali z materialom, iz katerih so bile narejene čajne vrečke - najlonom in polietilenom tereftalatom, bolj znanim pod kratico PET.

Skodelico čaja je skuhala Angelika.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness