Srčni utrip v laboratoriju

Aktualno-politična novica
1. 10. 2018 - 7.05

Novo sezono Znanstvenih britoffov otvarjamo z novico s področja tkivnega inženirstva. Nemški raziskovalni navezi je uspelo ustvariti gel, ki omogoča srčnim celicam, da so med seboj električno sklopljene in usklajeno utripajo.

Cilj tkivnega inženirstva je v laboratoriju ustvariti funkcionalno tkivo ali celo organe za zdravljenje oziroma raziskovalne namene. Tako vzgojeno srčno tkivo bi nam omogočilo zdravljenje različnih bolezni, kot je denimo srčno popuščanje. Težave nastopijo, kadar v laboratoriju vzgojeni srčni vsadek ni električno sklopljen s srčnim tkivom pacientke oziroma pacienta. To namreč vodi v aritmije zaradi neusklajenega krčenja srčnih celic.

Nemške raziskovalke in raziskovalci so ustvarili gel iz kolagena, alginata in elektrokonduktivnega polimera. Kolagen je glavna beljakovina vezivnega tkiva pri živalih, alginat je polisaharid, ki ga pridobivamo iz rjavih alg in se veliko uporablja v tkivnem inženirstvu za pripravo gelov, elektrokonduktiven polimer pa naredi gel električno prevoden. V tem gelu so znanstveniki gojili podganje neonatalne srčnomišične celice. Primerjali so jih z enakimi celicami, ki so rasle v gelu, pripravljenem le iz kolagena in alginata. V gelu z elektrokonduktivnim polimerom so celice boljše rasle in se diferencirale. Ker so bile med seboj električno sklopljene, so se tudi usklajeno krčile. V gelu s polimerom so celice dosegle tudi višjo frekvenco utripanja in utripale več dni kot v kontrolnem gelu.

V novi sezoni jutranjcev v znanstveni redakciji pričenjamo z novo rubriko Baltazar odgovarja. Dvakrat mesečno ob torkih ob dvajset čez devet bomo odgovarjali na vprašanja, ki jih bomo prejeli na zr@radiostudent.si ali prek Facebook strani Znanstvena redakcija Radia Študent. Vabimo te, da nam pošlješ svoje znanstveno vprašanje.

Krčenje srčnomišičnih celic je opazovala Angelika.

 

Povezava do orginalnega znanstvenega članka: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/adfm.201803951

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.