Sreča na operacijski mizi

Sreča na operacijski mizi

Aktualno-politična novica
19. 2. 2019 - 7.05

Raziskovalna skupina iz Združenih držav Amerike je odkrila tehniko, s katero pacientom olajšajo prestajanje operacij možganov. V raziskavi so odkrili, da električna stimulacija določene možganske regije pri pacientih vzbudi občutke sreče, sproži smeh in zmanjša njihovo bolečino, kar pa olajša prestajanje posega.

Nekatere vrste operacij možganov zahtevajo, da je pacient med posegom buden. Le tako se namreč lahko zaščitijo deli možganov, povezani z govorom, zaznavanjem ter motoričnimi sposobnostmi. Te operacije so zato za paciente stresne, pomirjevala pa ne predstavljajo dobre rešitve, saj spremenijo delovanje možganov.

Raziskovalke in raziskovalci so metodo prvič odkrili, ko so operirali pacientko z epileptično motnjo. Med operacijo so neposredno stimulirali možgane, in sicer z elektrodami, nameščenimi pod lobanjo. Pozitivne občutke so opazili ob stimulaciji cinguluma. To je predel možganov, sestavljen iz belih vlaken, ki sodeluje pri delovanju kognitivnih in čustvenih funkcij. Pacientka je ob stimulaciji poročala, da se počuti manj napeto in bolj veselo, tako da dodajanje pomirjeval med operacijo ni bilo več potrebno. Enak odziv so kasneje zabeležili še pri dveh pacientih z epilepsijo.

Med stimulacijo cinguluma niso opazili nobenih negativnih sprememb v vedenju ali počutju pacientov, ki so med operacijo normalno opravili kognitivne teste. S stopnjo stimulacije so se povečevali tudi pozitivni občutki, ki so jih poročali pacienti. Pri višjih stopnjah stimulacije pacienti niso mogli zadrževati smeha in so poročali o intenzivnih občutkih sreče. Vsi trije pacienti so prav tako brez težav razlikovali, kdaj je bil cingulum zares stimuliran in kdaj ni bil.

Raziskovalci in raziskovalke so navedli, da je to prva raziskava stimulacije cinguluma. V preteklih raziskavah so pomiritveni učinek zabeležili tudi ob stimulaciji drugi predelov možganov, v primerjavi s temi pa je za cingulum potrebna nižja stopnja draženja.

Raziskovalna skupina poroča, da je stimulacija cinguluma koristna metoda za pomirjanje pacientov med operacijo. Določeni pacienti so preveč anksiozni in zato s trenutnimi metodami operacije ni mogoče izvesti v njihovi budnosti, ker obstaja tveganje, da bodo med operacijo okvarjene pomembne možganske funkcije. Hkrati so predlagali tudi, da bi to metodo v prihodnosti lahko uporabljali pri ljudeh, ki trpijo za motnjami anksioznosti.  

Po možganih je brskala vajenka Kaja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.