26. 2. 2020 – 7.05

stražarji oceanov

Audio file

Revija Proceedings of the National Academy of Sciences je v začetku februarja objavila zanimivo raziskavo, ki na inovativen način naslavlja problem nezakonitega ribolova v oceanih in morjih. Zaradi prostranosti in težke dostopnosti teh ekosistemov, pa tudi na račun gromozanskega števila ribiških in drugih plovil, je učinkovit nadzor nad ribolovom težko vzpostaviti. V omenjeni študiji je mednarodna raziskovalna skupina želela preveriti, kako učinkovite bi pri reševanju problemov človeštva z nadzorovanjem ribolova lahko bile ptice.

Kot poskusne stražarje oceanov so izbrali dve vrsti iz družine albatrosov, ptic z razponom kril do 3,7 metra, ki lahko oceane preletavajo tudi po več mesecev skupaj. Poleg tega albatrose - kot tudi ostale ptice, ki se prehranjujejo z ribami - privabljajo velike ribiške ladje, katerih mreže ali trnki, polni rib, predstavljajo lahko ulovljiv plen. 

Za namen odkrivanja nezakonitega ribolova so raziskovalci in raziskovalke 169 albatrosov, živečih na treh otočjih sredi Indijskega oceana, opremili s posebnimi oddajniki GPS. Ti oddajniki so bili sposobni zaznave ladijskega radarja, katerega signal je služil za ocenjevanje lokacije plovila. Oddajniki, težki manj kot 100 gramov, so zaznane lokacije plovila v zelo kratkih časovnih intervalih pošiljali satelitu, kar je omogočilo spremljanje ladij v realnem času.

Tako pridobljene podatke o lokacijah ladij so znanstveniki in znanstvenice navzkrižno preverili s podatki avtomatskega identifikacijskega sistema oziroma AIS. Sistem AIS omogoča elektronsko sledenje plovilom in je namenjen predvsem povečanju varnosti plovil na morju, saj oddaja podatke o smeri plovbe, tipu plovila, njegovi destinaciji. Po drugi strani pa omenjeni sistem omogoča tudi nadzor ladijskega prometa. Vendar pa je uporaba sistema povsem prostovoljna - tako ga lahko posadka ladje po želji vklopi ali izklopi.

Primerjava podatkov iz sistema AIS s tistimi, ki so jih posredovale ptice, je pokazala, da je od 353 zaznanih ladij 28 odstotkov izklopilo svoj avtomatski identifikacijski sistem. 

Ta delež seveda ne predstavlja le ladij, ki so izvajale nezakonit ribolov: vključuje tudi različna vojaška plovila, tovorne ladje in ladje z okvaro sistema AIS. Kljub temu omenjena raziskava predstavlja nekoliko nenavaden, a inovativen način spremljanja in ohranjanja morskih ekosistemov s pomočjo organizmov, ki so njihov sestavni del.

Stražarje ocenov je zaznal Gregor.

 

 

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.