Večnamenska osja spolovila

Aktualno-politična novica
21. 12. 2022 - 8.05

Bližnje srečanje s samci vrste os Anterhynchium gibbifrons iz družine zidarskih os lahko vodi do pikov in bolečin. To je izkusil japonski raziskovalec, ko je imel nalogo, da nabere nekaj os za raziskave. To neprijetno doživetje je bilo nepričakovano, saj naj samci os za razliko od samic, ki imajo na zadkih žrela s strupom, ne bi imeli orodij za zaščito pred plenilci. A kot so ugotovili v raziskavi, samci za zaščito uporabijo kar bodice na svojih spolovilih

Japonska raziskovalna skupina je v raziskavo vključila ose in dva njihova plenilca. To sta bili japonska drevesna žaba in črno pikasta ribniška žaba. Sedemnajst posameznih samcev os so izpostavili sedemnajstim predstavnikom japonskih drevesnih žab. Te so uspešno ulovile 11 os, šest pa se jih je uspelo rešiti z zbadanjem žab v njihov obraz in ustno votlino. Japonske drevesne žabe so teh šest borcev izpljunile nazaj v testni prostor. Potem so poskus ponovili s 17 samci os, ki so jim odstranili genitalne bodice. V tem primeru so japonske drevesne žabe polovile vse žuželke in jih tudi zaužile. Dodatno so tudi 17 samic os izpostavili žabam. V tem primeru so žabe pri miru pustile osem os, ostale črno-rumene žuželke so se zaščitile s strupenim pikom, le eno je zaužila žaba.

Na žalost pa zaščita ni bila uspešna pri samcih os, izpostavljenih črno pikasti ribniški žabi. Teh plenilcev zbadanje ni motilo in so nemoteno pojedli tudi vse tiste ose, ki so imele zaščito. Pojedli so namreč tudi samice, ki so jih pičile z neprijetnim strupom.

Japonska raziskovalna skupina je preverila tudi, ali samci os uporabljajo genitalne bodice pri parjenju. Parjenje je bilo uspešno v desetih primerih, v sedmih pa so samice parjenje zavrnile. Ob tem pa niso zaznali, da bi samci bodice uporabili za namen poškodovanja samice. Vseeno s tem poskusom znanstvenika nista dokončno ovrgla napovedi, da imajo genitalne bodice funkcijo tudi pri parjenju. 

Večina raziskav spolnih organov in njihove funkcije pri žuželkah se pričakovano osredotoča na interakcije med samci in samicami. Obstaja malo raziskav, ki bi preučile dodatne vloge posameznih delov spolovil. Raziskovalna skupina pričakuje, da bodo obrambna spolovila odkrili tudi pri drugih vrstah os

Ose in boje z različnimi žabami je spremljala Zarja. 

________________________________
Video zbadanja žab: https://www.youtube.com/watch?v=bVpNF8FWPyo
Vir fotografije: Wellcome Library, London
See page for author, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.