Zbiranje komarjev

Aktualno-politična novica
15. 10. 2020 - 7.05

Ste v letošnjem poletju zmečkali kakšnega komarja? Ste kdaj pomislili, da bi ga ulovili in poslali v laboratorij? Pred kratkim so bili objavljeni rezultati raziskave, v sklopu katere so nemški znanstveniki in znanstvenice primerjali dve različni metodi popisa komarjev. Aktivno metodo, ki je, kot pravijo, tista, v katero so kot popisovalci vključeni raziskovalci in raziskovalke, so primerjali s pasivno metodo, preko katere so bili vzorci komarjev zbrani s pomočjo ljubiteljske znanosti.

O komarjih z dr. Katjo Kalan
 / 23. 10. 2018

Širjenje invazivnih vrst komarjev po svetu je večinoma posledica globalizacije in delno tudi podnebnih sprememb. S prenašanjem komarjev pa se po svetu lahko ob primernih pogojih širijo tudi bolezni, kot je za človeka nevaren virus Zahodnega Nila. Primer širjenja invazivnih vrst komarjev predstavljajo tudi nam dobro poznani tigrasti komarji, ki po svetu potujejo preko trgovine z rabljenimi pnevmatikami, trgovine z okrasnimi rastlinami in prometa.

Z namenom raziskovanja komarjev je bil v Nemčiji od leta 2011 do nedavnega vzpostavljen program spremljanja njihovih populacij. Sprva so komarje popisovali zgolj raziskovalke in raziskovalci, leto pozneje pa se je z namenom popisa vzpostavil tudi nacionalni program ljubiteljske znanosti. V raziskavi je namreč lahko sodeloval prav vsak, in sicer tako, da je v laboratorij skupaj s podatki o datumu in kraju ulova poslal celega in ne zmečkanega komarja. S pomočjo ljubiteljev in ljubiteljic znanosti je bilo zbranih kar 138.000 vzorcev komarjev.

Med raziskavo je bilo s pomočjo obeh metod popisanih 52 vrst komarjev. Aktivno spremljanje komarjev, ki so ga izvajali raziskovalci in raziskovalke, je bilo bolj učinkovito pri popisu vrstne raznolikosti komarjev, pasivna metoda pa pri popisu invazivnih vrst. Uporaba slednje metode je podala vpogled v podatke o nahajanju komarjev na območjih, ki so raziskovalnim skupinam večinoma nedostopna. Presenetljiv je tudi podatek, da sta se dve zelo eksotični vrsti komarjev pojavili zgolj v dveh vzorcih, ki sta bila odkrita v notranjih prostorih. Vrsti sta bili v Nemčijo verjetno prinešeni v obliki jajčec, ki so se nahajala v zemlji tropskih okrasnih rastlin.

Člani raziskovalne skupine v članku pravijo, da se metodi aktivnega in pasivnega spremljanja komarjev dopolnjujeta in pomembno vplivata na poznavanje njihove vrstne raznolikosti ter na odkrivanje invazivnih vrst. Predlagajo tudi uporabo takšne metode na drugih področjih po svetu, kjer je problematika komarjev kot prenašalcev bolezni še večja.

Komarja vsake toliko zmečka tudi Sebastjan.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness