Dojenje pajkov

Aktualno-politična novica
3. 12. 2018 - 7.05

Značilnost nas sesalcev je, da mladiče v začetnem obdobju razvoja hranimo z materinim mlekom. Nismo pa edina skupina organizmov, ki pozna takšen način skrbi za zarod. V nedavno objavljeni raziskavi revije Science so kitajske znanstvenice in znanstveniki opisali proces dojenja oziroma prehranjevanja mladičev z materinim mlekom pri vrsti pajka. Raziskali so namreč proces skrbi za mladiče pajkov, ki je funkcionalno in vedenjsko podoben skrbi za mladiče sesalcev.

Pajki vrste Toxeus magnus, ki s svojo morfologijo oponašajo mravlje, imajo za razliko od ostalih pajkov poseben način preskrbovanja mladičev. Samice teh pajkov imajo na trebušnem predelu brazde, skozi katere mladiči sesajo mleko. Mleko namreč sesajo prvih 40 dni življenja. Če je v tem času prehranjevanje z mlekom prekinjeno, mladiči poginejo v roku desetih dni. To nakazuje, da je prehranjevanje z mlekom ključnega pomena za preživetje mladičev teh pajkov.

Raziskovalke in raziskovalci so opazovali skrb samice pajka za mladiče v gnezdu. Mladi pajkci so se prvih dvajset dni prehranjevali izključno z materinim mlekom, kasneje pa so si del hrane že poiskali sami. Kljub temu, da so se po dvajsetih dneh starosti mladiči pajkov začeli delno prehranjevati tudi sami, je samica še vedno skrbela za njih in je njena vloga še vedno ostala ključna za njihovo preživetje. Tako ob stalni materini oskrbi in mleku do odraslega stanja preživi kar 75 % mladičev.

Čeprav samica vse mladiče v prvi fazi dojenja obravnava enako, se kasneje ob njihovi spolni dozorelosti v njeno gnezdo vračajo zgolj odrasle samice. Odrasle moške potomce namreč lastna mati odžene, kar preprečuje parjenje znotraj sorodstva. Samice te vrste pajkov tako v reprodukcijo in razvoj mladičev vložijo več energije kot samci. Za te mravljam podobne pajke je namreč značilna polandrija, kar pomeni, da se samica pari z več samci.

Raziskava tako dokazuje, da skrb za zarod, kjer mladiči sesajo mleko, ni zgolj lastnost sesalcev. Ta poseben vedenjsko-funkcionalni način skrbi za potomce se je očitno evolucijsko neodvisno razvijal pri različnih skupinah organizmov; tako sesalcih kot tudi pajkih.

O okusu pajkovega mleka se sprašuje Sebastjan.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.