Arhitektura za prostor

Arhitektura za prostor

Recenzija dogodka
5. 4. 2012 - 17.52
 / Vajenci

V naslednjih treh mesecih si lahko v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana ogledamo razstavo Glenna Murcutta. Murcutt je znan kot zvezda avstralske arhitekture in je med drugimi pomembnimi življenjskimi dosežki tudi dobitnik odmevne Pritzkerjeve nagrade, ki velja za Nobelovo nagrado na področju arhitekturne umetnosti. Potujoča razstava, ki se junija seli v Belgijo, nam omogoča tako vpogled v objekte, ki niso na voljo javnosti, saj gre predvsem za notranjost stanovanjskih hiš, kakor v konkretno arhitekturno projektiranje avtorja.

Ob vstopu v prostore muzeja nas panoji velikega formata takoj popeljejo v svetle in zračne bivanjske prostore. Dialog z naravo in njen prodor v stanovanjske površine predstavljata bistveno estetsko vrlino Murcattove arhitekture. Sobe se stapljajo z zunanjim okoljem preko voluminoznih steklenih površin, ki ustvarjajo občutek lahkote in radosti. Avtor se poigrava z mehkimi linijami in prelivajočimi se prostorninami, ki oblikujejo vtis udobja.

Odlika Murcattovih arhitektur in poglavitna obrazložitev za prejetje Pritzkerjeve nagrade je njegov odnos do narave in prizadevanje za trajnost arhitekture. Ta odnos je, časovno gledano, prehitel vse trende trajnostnega razvoja, ki so v današnji arhitekturi stalnica in pogoj za kvaliteto. Na razstavi lahko preko njegovih risb in skic ter metodologij dela,spoznamo ravno te ideje in ugotovimo, kako so sistemi osvetljave in prezračevanja bistveni elementi tovrstne miselnosti.

Na račun praktičnih vzgibov lahko določene rešitve delujejo bolj ali manj učinkovito. Blage neprijetne poudarke lahko tako zapazimo ob zunanjostih stavb, ki nas občasno spominjajo na skednje. Na velikih nenaseljenih avstralskih površinah se tako znajdemo pred nekaterimi dokaj pustimi pročelji. Na te poudarke pa hitro pozabimo, ko opazujemo hiše, pri katerih je imel avtor možnost poigravanja z vodnimi površinami ali s predhodno prisotnim zelenjem.

Razstava je lahko izredno zanimiva za gledalca, ki živi v vsakodnevnem stiku z arhitekturnim projektiranjem, saj lahko prosto lista po skicirkah in si podrobno ogleda finese, ki so za laika precej hermetične. Za slednje poskrbi video projekcija, ki prikazuje zelo dobro ohranjenega petinsedemdesetletnega arhitekta, ki zelo poetično razloži, ob primerkih lastnega dela, svoje ideje o kreativnosti in ustvarjanju. Prijazen obraz možakarja in njegov neprekinjeni odnos do dela nas opominjata na to, da je v življenju resnično pomembno to, da se ukvarjamo z nečim, kar nas veseli.

Pisala LeaS

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.