Družba izbrisa

Oddaja
25. 2. 2021 - 12.00

Grčija: množična solidarnost s političnim zapornikom Dimitrisom Koufodinasom

Grško antiavtoritarno gibanje se je v zadnjih tednih združilo v solidarnosti z gladovno stavkajočim političnim zapornikom Dimitrisom Koufodinasom. Vrstijo se ulični protesti, javna zborovanja in druge intervencije, ki jih redno napada policija.

Dimitris je eden od ustanovnih članov revolucionarne antikapitalistične organizacije 17. november, ki je v sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih izpeljala večje število napadov zoper predstavnike grške, ameriške, britanske in turške države. Med drugim je targetirala ljudi, ki so aktivno sodelovali pri mučenjih političnih zapornikov v času vojaške hunte med letoma 1967 in 1973 ter ostale pripadnike represivnega aparata grške države. Skupina 17. november je prevzela tudi odgovornost za umor britanskega vojaškega atašeja leta 2000.

Dimitris Koufodinas je obsojen na doživljenjsko zaporno kazen. V začetku januarja je razglasil gladovno stavko, saj so ga oblasti brez utemeljenih razlogov premestile v strogo varovan zapor, kar predstavlja kršitev osnovnih človekovih pravic, ki jih tudi kot talec grške države vendarle še vedno ima. Gladovna stavka traja že skoraj 50 dni, Koufodinas pa zahteva zgolj vrnitev v prejšnji zapor in režim.

Koufodinasov boj za dostojanstvo je sprožil močno solidariziranje v različnih strujah antiavtoritarnega gibanja, sovražno ravnanje grške države pa je čedalje bolj prepoznavano kot počasen državni umor najbolj vidnega političnega zapornika v Grčiji, ki ne glede na različna mnenja o izbrani metodi boja uživa široko spoštovanje.

***

Represija sprožila upor v Španiji  pogovor

***

Pogovor ob še eni obletnici izbrisa

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness