Rolanje skal po dijašku

Rolanje skal po dijašku

Oddaja
25. 10. 2016 - 7.30

Danes bomo Dijakobinci poleg glav rolali tudi skale. Minulo sredo ste v Prulčku lahko poslušali koncert skupine Kukr lhk ti, ali krajše KLT. Gre za medgeneracijski družinski šestčlanski bend, v katerem osrednjo vlogo na ritem kitari in glavnih vokalih igra dijakinja gimnazije Bežigrad, Klara Gajšek.

KLT igra glasbo, ki povezuje hard zvoke punka z bolj melodičnimi, skoraj baladičnimi deli. Motivika je provokativna in družbeno kritična. Kot primer vam bomo sedaj zavrteli eno izmed nazadnje posnetih pesmi, Rehab:

KLT - Rehab

Doseči stopnjo, ko lahko suvereno nastopaš pred publiko ali pa greš snemat komade v studio, je velik iziv. Bend vedno potrebuje prostor za vajo, inštrumente, ozvočenje in podobno. Glede na omejen čas, ki ga dijakom dopuščajo šolske obveznosti, in glede na še bolj omejena finančna sredstva, je hvale vredno, da sploh imamo resne in aktivne bende. O tem, kje in kako rastejo dijaški bendi, smo smo razglabljali s petčlanskim bendom Joker Out, ki ga sestavljajo dijaki več ljubljanskih gimnazij. Igrajo predvsem mehkejši in bolj zimzelen rock, ki gre hitro v uho. Govorita basist Martin Jurkovič in vokalist Bojan Cvjetičanin Bojč:

Izjava

Jasno je, da rocker za uspešno delovanje potrebuje entuziazem in zvrhan koš ambicije. Ampak doma igrati kitaro in sanjati Woodstock je eno. Imeti bend, ki vsak teden vadi in redno igra na koncertih, je nekaj čisto drugega. Zaradi sprotnih problemov, ki se radi pojavijo na področju  organizacij in odnosov med člani benda ter vsemi drugimi tegobami, ki se pojavijo ob delovanju glasbene skupine, bolj malo mladim uspe preseči začetne sanjarije in se dejansko pojaviti na odru. V nadaljevanju nas zanima, kako izgleda pot, ki vodi do nastanka dobrega benda z rednimi nastopi:

Izjava

Joker Out-om, podobno kot KLT, vsem viharjem navkljub uspeva biti bolj ali manj resen dijaški bend. Prvi ravno ta teden izdajajo nov studijski komad. Naslov komada je Kot Srce, ki Kri poganja, tematika zelo klasično srednješolska - ljubezenska.
 

V današnjem času se dijaki-rockerji kot KLT in Joker Out vse težje prebijejo v sfero poznanega. Obče poslušano oziroma tako imenovano mainstream glasbo še bolj kot v preteklosti zasedata pop in elektronika. Za konec nam Martin in Bojan povesta še, kako in kje priložnosti za nastope, snemanje, in promocijo išče Joker Out:

Izjava

Kljub vsem problemom dijaški bendi obstajajo, rinejo z glavo skozi zid in ustvarjajo. Danes smo omenili dva, in se jih, če se ve kje iskati, tudi še nekaj najde. Zato predlagamo, da desetega novembra zavijete na Špilligo, tekmovanje dijaških bendov v Kinu Šiška. Če ne gre, pa na kak lokalni šolski koncert, ko se ta zgodi ali na katerikoli špil, kjer igrajo naši vrstniki. Na koncu koncev je to naša glasba. Kdor želi Joker Out slišat tudi v živo, bo to priložnost imel desetega novembra na prej omenjeni Špilligi. Teden kasneje, sedemnajstega, pa na Bežirocku, letnem koncertu gimnazije Bežigrad. Oba benda imata facebook stran, KLT so v tej smeri še bolj dostopni in jih lahko počekirate tudi na njihovi spletni strani. To je to za ta teden, se vidimo naslednji torek ob pol osmih na 89,3..

Z igranjem v rock bendu in posledično s to oddajo se spogleduje Matija Pušnik.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness