Broforce

Broforce

Recenzija izdelka
12. 10. 2016 - 7.30

Akcijski filmi iz osemdesetih so s svojim za današnje čase povsem karikiranim nasiljem, mačizmom in patriotizmom pogost navdih sodobnim poklonom in parodijam. Glede na to, da se Hollywood s filmi, kot je The Expendables, brez težav norčuje iz samega sebe, ni prav nič nenavadno, da po podobnih motivih posegajo razvijalci indie iger. Številni izmed njih so odraščali v zlatih časih Ramba in mednje sodi tudi Evan Greenwood, soustanovitelj južnoafriškega studia Free Lives, iz katerega smo pred letom dni dobili Broforce.

Igra je v osnovi čisto navadna run-and-gun platformščina, dovolj enostavna, da bi jo kot kakšno Contro brez večjih težav nažigali tudi lokalni bojzi na barskem avtomatu. Saj veste - hodiš proti desni, kosiš sovražnike s hladnim in toplim orožjem, vsake toliko sprožiš kako eksplozijo in se prebiješ do konca stopnje, kamor te pride pobrat helikopter. Če k opisanemu dodamo še naslov igre, ki navidez obeta zgolj znucano zajebancijo na račun ameriških mačističnih stereotipov, ter uvodno špico z ogromnim orlom in zvezdasto-črtastimi zastavami, se zdi, da je končen rezultat še kar dolgočasen. K sreči po nekaj minutah igranja Broforce razkrije svojo globino in nas prepriča v nasprotno.

Prva svetla točka je kvaliteta izvedbe same mehanike. Kljub minimalnemu naboru kontrol, sestavljenemu iz smernih tipk, skoka in treh različnih napadov, je nadzor nad igralnim likom dovolj poglobljen, da nas ne omejuje, ter dovolj natančen in odziven, da vsakokratno crkovanje prej pripišemo lastni nesposobnosti kot igrini nečimrnosti. Pomemben detajl, saj nas dostikrat že en sam metek iz cevi nasprotnika lahko pokonča. Pohvaliti gre tudi ravnovesje med močjo orožij in težavnostjo nasprotnikov - je ravno pravšnje, da se počutimo frajersko, ne da bi igra postala preenostavna.

Naslednja unikatnost pride v obliki manipulacije z okolico. V slogu Terrarie je moč poškodovati oz. uničiti  kvadratke, iz katerih je zgrajen teren, pa tudi kompleksnejše objekte z dodatnimi funkcionalnostmi - plinske jeklenke se denimo zapeljejo v določeno smer in eksplodirajo, mostovi začnejo popuščati pod težo ipd. Vse od naštetega lahko jemljemo kot grafično-realistični bombonček in se skozi stopnje prebijamo, kakor bi bile neuničljive. Igra je na tak način sicer popolnoma zabavna in premagljiva, a obenem ponuja možnost, da uničevanje uporabimo kot tehniko za reševanje izzivov. Manjkajo vrata? Nič lažjega, razstrelite si svoja. Zahteven odsek, kjer vas vsakič znova ubijejo? Skopljite tunel pod zemljo in vstopite z zadnje strani. Možnosti je ogromno in večkrat se znajdemo v smešni situaciji, ko že nekaj časa neuspešno poskušamo rešiti problem po konvencionalni poti, nakar nas pobalinski del možganov opomni, da se da vse skupaj pognati v zrak.

Zadnja posebnost in ključen prispevek k inovativnosti igre izvira iz njenih junakov. Vsi po vrsti so parodije dobro znanih likov iz akcijskih filmov, le da so njihova imena spremenjena v skladu z naslovom igre in verjetno tudi v izogib težavam z avtorskimi pravicami. Z napredovanjem skozi stopnje odklepamo vedno nove in nove legende, kot so Brominator, Rambro, Brobocop in Bronan the Brobarian; skupaj jih je po najnovejših posodobitvah trenutno 35 in vsi po vrsti s svojimi sposobnostmi odražajo izvorne junake. Dirty Brorry denimo za pasom nosi Magnum .44, Indiana Brones po defaultu šeška nepridiprave z bičem in se pištole posluži le izjemoma, Broheart pa je oborožen izključno z velikim srednjeveškim mečem in krikom FREEDOOOOOOM. Za dodaten zaplet vam igra odreče možnost izbire in vas ob vsaki smrti vrže v čevlje novega lika, kar skupaj z že obdelano možnostjo razfukavanja okolice ustvari vzdušje radostne naključnosti. Problem, ki se je še nedavno zdel nerešljiv, lahko postane s pravim junakom in nekaj pametno razstreljenimi bližnjicami trivialen. Igra tako obenem vzdržuje precej visoko težavnost ne, da bi težila s frustrirajočimi problemi, ki bi vas ustavili za dlje časa.

Broforce ni popolna igra, a v žanru, kamor se poskuša umestiti, ji niti ni treba biti. Igrali jo boste zaradi otroške radosti ob masakriranju pikslastih sovražnikov z bogatim arsenalom junakov in orožij ob spremljavi hard rocka. Veselili se boste duhovite zgodbe, polne satirično pretiranega patriotizma, kjer gverilce, nezemljane in ostale sovražnike Amerike sponzorira kar satan osebno. In da bo vaš boj zares bratski, lahko demokracijo na PC-ju in PlayStationu 4 za 15 dolarjev širite skupaj s še tremi kavčastimi ali spletnimi tovariši. HOO-RAH!

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.